Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΕΕ... εκδημοκρατισμός

Αντιγράφουμε από το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων:

«Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε, σήμερα, την καθαίρεση του Κούρδου δημάρχου της περιοχής του Ντιγιάρμπακιρ (Νοτιοανατολική Τουρκία), του κ. Αμπντουλάχ Ντεμιρτάς, επειδή πρότεινε η κουρδική γλώσσα να χρησιμοποιείται στις δημοτικές υπηρεσίες, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Ο κ. Αμπντουλάχ Ντεμιρτάς, δήμαρχος της κωμόπολης Sur, στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, στην αρχή του έτους πρότεινε την "πολυγλωσσία" στις επαφές των δημοτών του με τις δημοτικές υπηρεσίες, δηλαδή τη χρήση και της κουρδικής γλώσσας.

Προκειμένου να κατευναστούν οι αρχές στην Αγκυρα, αλλά και οι δικαστικές αρχές, ο κ. Ντεμιρτάς είχε διανείμει φυλλάδια γραμμένα στην αρμενική, τη συριακή και την αγγλική γλώσσα.

Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας αποφάσισε, ομόφωνα, ότι χρήση άλλης γλώσσας πλην της τουρκικής (...) "αντιβαίνει στο Σύνταγμα και τους νόμους".

Ο κ. Ντεμιρτάς ανήκει στο κουρδικό "Κόμμα για μία δημοκρατική κοινωνία". Ποινικό δικαστήριο της περιοχής του τον είχε απαλλάξει από τις κατηγορίες που του προσάπτονταν, σε σχέση με τη διανομή των ανωτέρω φυλλαδίων και τη διακριτική ευχέρεια που είχε επιτρέψει στους δημότες του, να απευθύνονται στις δημοτικές υπηρεσίες και στην κουρδική γλώσσα».

*

Είναι προφανές: Ο «εκδημοκρατισμός» της Τουρκίας, στο πλαίσιο των ενταξιακών επαφών της με την ΕΕ, συνεχίζεται. Ακάθεκτος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ