Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ
Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο

Ο ελληνικός λαός καλείται πλέον και επίσημα να πληρώσει τις συνέπειες του πολιτικοοικονομικού σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, στο οποίο ενεπλάκησαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μαζί με ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Με ρύθμιση που κατέθεσαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, «φορτώνεται» ο κρατικός προϋπολογισμός με το ποσό των 3,068 εκατ. ευρώ, το οποίο δίνεται με τη μορφή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΣΕΥΠ) προκειμένου να καλυφθεί μέρος μόνο των τόκων που αφορούν την περίοδο διακράτησης του διαβόητου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο. Από τη μια βγαίνουν «λάδι» η «JP Morgan» και τα άλλα αρπακτικά της αλυσίδας διακίνησης του ομολόγου πριν αυτό καταλήξει στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ διαγράφονται με μια μονοκονδυλιά και οι «προμήθειες» των 40 εκατ. ευρώ, από την άλλη οι αμαρτίες του πολιτικοοικονομικού κυκλώματος φορτώνονται στον ελληνικό λαό.

Πρόκειται, ασφαλώς, για μια μερική μόνο ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί ενόψει εκλογών να κλείσει άρον άρον το θέμα που έχει προκύψει με το συγκεκριμένο ομόλογο, τη στιγμή που παρεμφερή προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Από την άλλη, βέβαια, τα ίδια τα ταμεία χάνουν ένα αξιοσέβαστο ποσό από τους συμβατικούς τόκους που θα έπρεπε να εισπράξουν για την περίοδο διακράτησης του ομολόγου. Δεδομένου ότι η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «JP Morgan» προέβλεπε για το πρώτο έτος επιτόκιο ίσο με 6,25%, τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία - ως τελικοί αγοραστές - για την περίοδο διακράτησης από τις αρχές Φλεβάρη έως 15 Ιούνη θα έπρεπε να εισπράξουν τόκους περίπου 7,3 εκατ. ευρώ. Αντί αυτού το Ελληνικό Δημόσιο τους επιστέφει το ποσό των 3,1 εκατ. ευρώ, με συνέπεια οι ζημιές των Ταμείων να ανέλθουν στα 4,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, το ποσό των 3,068 εκατ. ευρώ, επιμοιράζεται ως ακολούθως: Το ΤΕΑΔΥ (το ταμείο των δημόσιων υπαλλήλων) θα εισπράξει 1,096 εκατ. ευρώ, το ΤΕΑΠΟΚΑ (επικουρικό ταμείο ασφάλισης προσωπικού οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης) 876.500 ευρώ, το ΤΕΑΥΦΕ (επικουρικό ταμείο φαρμακοϋπαλλήλων) 602.600 ευρώ και το ΤΣΕΥΠ (ταμείο εφημεριδοπωλών) το ποσό των 493.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ