ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Δαμόκλειος σπάθη το ενδιαφέρον των Αγγλοσαξόνων για τη χώρα μας

Ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, αναφορικά με τα λεχθέντα από τον Κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη εκδήλωση για τα 60 χρόνια από το «σχέδιο Μάρσαλ», έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Δεν περίμενα από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον μοναδικό Ελληνα πολιτικό που σε κρίσιμες ώρες δε γλίστρησε προς τον στείρο αντικομμουνισμό, να προβεί σ' αυτές τις δηλώσεις.

Το "σχέδιο Μάρσαλ" που αιφνιδίως αποφάσισε να εγκωμιάσει σε αντιπαράθεση με την ελληνική Αριστερά εκείνης της εποχής, δεν καλύπτει και δε δικαιολογεί τις επιζήμιες επεμβάσεις των Αγγλοσαξόνων στη χώρα μας (Αγγλων και Αμερικανών) που υπήρξαν οι κυρίως υπεύθυνοι για τις τραγωδίες που υπέστη ο λαός μας από το 1944 και μετά με κορυφώσεις τον Εμφύλιο Πόλεμο, την επτάχρονη στρατιωτική Δικτατορία και την τραγωδία της Κύπρου.

Το δυστύχημα για τη χώρα μας είναι ότι αυτό το μεγάλο "ενδιαφέρον" εξακολουθεί να κρέμεται ως σήμερα ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας, σε σχέση κυρίως με τα καυτά εθνικά μας θέματα όπως η Κύπρος, τα Σκόπια, το Κόσσοβο, η υποδαύλιση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, οι κατά περιόδους ανακινήσεις ανύπαρκτων θεμάτων στη χώρα μας όπως για εθνικές μειονότητες ή ακόμα και για τρομοκρατία, το εμπόριό μας με τη Ρωσία κλπ.

Μήπως και ο ίδιος δεν άκουσε με τα ίδια του τ' αυτιά κάποιον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών να προαναγγέλλει την εκπαραθύρωσή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, πολύ καιρό πριν αυτό συμβεί;

Ο κ. Μητσοτάκης, που τόλμησε να συνεργαστεί και μάλιστα σε κυβερνητικό επίπεδο με την κομμουνιστική Αριστερά και τους ηγέτες της, θα έπρεπε, για να το πράξει, να γνωρίζει καλά ότι από την Εθνική μας Αντίσταση ως σήμερα ο πατριωτισμός και η αφοσίωση στα συμφέροντα του ελληνικού λαού υπήρξαν το θεμέλιο της πολιτικής των Ελλήνων αριστερών, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα εναντίον κάθε είδους καταπίεσης που προσβάλλει την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την υπερηφάνεια της πατρίδας μας.

Αθήνα, 15.6.2007

Μίκης Θεοδωράκης»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στόχοι για παγκόσμια δράση

Πραγματοποιήθηκε χτες η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΖΗΛΑΚΟΥ).--

Βήμα επαναβεβαίωσης του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, αλλά και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στις σημερινές συνθήκες έντασης της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες της Γραμματείας του, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν πρωτοβουλίας και με την υποστήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Προηγήθηκε στον ίδιο χώρο, την Πέμπτη, η Περιφερειακή Σύνοδος Ευρώπης του ΠΣΕ, που κατέληξε σε σειρά αποφάσεων για το συντονισμό της δράσης του φιλειρηνικού -αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Στη διάρκεια των εργασιών και των δύο συνόδων καταγράφηκε μια νέα δυναμική διεύρυνσης της απήχησης και της αποδοχής του ΠΣΕ, όπως δείχνουν και οι νέες συμμετοχές κινημάτων ειρήνης από όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αναδείχτηκε ο αναντικατάστατος ρόλος του ΠΣΕ και οι προοπτικές παραπέρα ανάπτυξής του, τόσο ως παγκόσμιος συντονιστής της δράσης των φιλειρηνικών κινημάτων και πόλος ανάληψης μεγάλων διεθνών αντιιμπεριαλιστικών πρωτοβουλιών, όσο και ως ένας χώρος μιας μοναδικής στο είδος της συνάντησης και ζύμωσης όλων αυτών των δυνάμεων, μικρών και μεγάλων, που δρουν και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη, έχοντας στο επίκεντρο της δράσης τους την αντίσταση στη νέα τάξη και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Φάνηκε ακόμα πιο ξεκάθαρα ότι το ΠΣΕ αποτελεί μια κατάκτηση του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που έχει όχι μόνο παρόν, αλλά και μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι 17 κινημάτων από 15 ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετείχαν στην Περιφερειακή Σύνοδο Ευρώπης του ΠΣΕ, αποφάσισαν για το επόμενο διάστημα, την πραγματοποίηση στην Πορτογαλία διεθνούς συνάντησης ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, κατά της ανάπτυξης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας και ενάντια στην ύπαρξη και λειτουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων, τη διεξαγωγή στην Τουρκία, το Γενάρη του 2008 στην Κωνσταντινούπολη, διεθνούς διάσκεψης για την Παλαιστίνη και την πραγματοποίηση στη Θεσσαλονίκη διεθνούς συνάντησης κινημάτων ειρήνης για τα Βαλκάνια.

Στο μεταξύ η Γραμματεία του ΠΣΕ κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, που έγινε με τη συμμετοχή των 9 από τα 11 μέλη της που ήρθαν απ' όλες τις ηπείρους και παρουσία των εκπροσώπων των 17 ευρωπαϊκών κινημάτων, έθεσε μια σειρά στόχων αναφορικά με τη λειτουργία και την παγκόσμια δράση της οργάνωσης. Ετσι αποφασίστηκε η συνεδρίαση το Νοέμβρη του 2007 της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ στο Βιετνάμ, η διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΠΣΕ τον Απρίλη του 2008 στη Βενεζουέλα, ενώ συμφωνήθηκε να γίνει ειδική έκκληση για την Παλαιστίνη. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας του ΠΣΕ αποφασίστηκε σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, όπως η έκδοση αφίσας και άλλων, που θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο ΓΓ του, Θ. Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρός του Ορλάντο Φουντόρα, από την Κούβα, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα ειρήνης και ανάπτυξης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και κατήγγειλε τις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ομιλία του Παλαιστίνιου Ακέλ Τακάζ, ο οποίος υπό το βάρος των νέων αιματηρών ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό σε αυτές τις δύσκολες ώρες και είπε χαρακτηριστικά ότι απλοί άνθρωποι μπαίνουν ανάμεσα στους αντιμαχόμενους για να διακόψουν το αιματοκύλισμα. Τόνισε δε ότι στην Παλαιστίνη υπάρχει ένα πρόβλημα από το οποίο πηγάζουν και όλα τα άλλα και αυτό είναι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ, που έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς ακραίου Απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων.

Περιοδείες στελεχών της ΚΝΕ

Σήμερα Σάββατο:

-- Στην παραλία του Βόλου, στις 6 μ.μ., ο Νίκος Ορφανός, μέλος του Γραφείου του ΝΣ Μαγνησίας.

-- Στις καφετέριες Κουμ Καπί στα Χανιά, στις 8 μ.μ., ο Μάνος Κυρικλάκης, μέλος του ΣΠ Κρήτης.

Τη Δευτέρα 18/6:

-- Σε αθλητικά κέντρα του Ρεθύμνου, στις 5 μ.μ., η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ