ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας

Ξεριζωμένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν

Associated Press

Ξεριζωμένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν
Μία ακόμα «Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων», βρίσκει εκατομμύρια «ξεριζωμένους» σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέρα που βρίσκει τους πρόσφυγες να είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της ανεργίας, της εξαθλίωσης και να βιώνουν ένα Γολγοθά εξαιτίας της πολιτικής των «κλειστών συνόρων», μέσα από την οποία το κεφάλαιο βρίσκει στους πρόσφυγες (όπως και στους μετανάστες) ακόμα περισσότερα φτηνά εργατικά χέρια, ακόμα περισσότερα κέρδη.

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση του αριθμού προσφύγων παγκοσμίως μέσα στην τελευταία 5ετία, εκτιμά έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση της Υπατης Αρμοστείας «Παγκόσμιες Τάσεις 2006», ο αριθμός των προσφύγων εμφανίζεται αυξημένος το 2006 κατά 14%, φθάνοντας σχεδόν τα 10 εκατομμύρια (το υψηλότερο επίπεδο από το 2002).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Γενεύη ο ύπατος αρμοστής του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, ως το τέλος του 2006 ο αριθμός των προσφύγων διεθνώς ανήλθε σε περίπου 9.900.000. Απ' αυτούς:

  • Τουλάχιστον 2.100.000 είναι Αφγανοί που ζουν μακριά από την πατρίδα τους.
  • Περίπου 1.500.000 πρόσφυγες είναι Ιρακινοί που αναγκάστηκαν λόγω του πολέμου να καταφύγουν κυρίως σε γειτονικές χώρες όπως η Συρία και η Ιορδανία.
  • Κάπου 680.000 είναι Σουδανοί, 460.000 είναι πρόσφυγες από τη Σομαλία και 800.000 άλλοι είναι πρόσφυγες από τη ΛΔ Κονγκό και το Μπουρούντι.

Στην έκθεση δε συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, αλλά ούτε και οι περίπου 4.300.000 Παλαιστίνιοι που γεννήθηκαν στην εξορία, σε Συρία, Ιορδανία, Λίβανο και κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο γνωστοποιήθηκε πως οι Ιρακινοί που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αλλά παραμένουν εντός συνόρων ανέρχονται σε περίπου 2.300.000. Σύμφωνα δε με το Παρατηρητήριο για τον Εσωτερικό Εκτοπισμό του νορβηγικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες, ως τα τέλη του 2006, ο συνολικός αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων, εξαιτίας συγκρούσεων, ανερχόταν παγκοσμίως σε 24.500.000 ανθρώπους.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατέληξε σημειώνοντας: «Δεδομένου ότι ο αριθμός όσων ξεριζώνονται λόγω διώξεων, μη ανεκτικότητας και βίας αυξάνεται παγκοσμίως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου, μένοντας παράλληλα πιστοί στη δέσμευσή μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων». Βεβαίως, στη σημερινή τραγική πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα τα ευχολόγια δε φτάνουν...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων, σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:

«

Η Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων βρίσκει στους δρόμους της προσφυγιάς 10 εκατομμύρια πρόσφυγες, με τους Αφγανούς, Ιρακινούς, Σουδανούς και Σομαλούς να έχουν τα θλιβερά πρωτεία. Η εθνική προέλευση των προσφύγων φωτογραφίζει τους ενόχους του προσφυγικού προβλήματος, που επιδεινώθηκε το 2006 ειδικά με την τραγική αύξηση των Ιρακινών προσφύγων, μιας χώρας που δέχτηκε την ιμπεριαλιστική επίθεση και βρίσκεται υπό κατοχή.

Οι πρόσφυγες είναι τα περιφερόμενα ανά την υφήλιο θύματα του ιμπεριαλισμού, που με τους πολέμους που εξαπολύει, τις εμφύλιες συρράξεις, τη φτώχεια που επιβάλλει μέσω της ληστείας του πλούτου των φτωχότερων χωρών, ευθύνεται για την επιδείνωση του προσφυγικού δράματος. Η απανθρωπιά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών φτάνει στο σημείο να κλείνει τα σύνορα και να αρνείται την παροχή ασύλου για τη μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων.

Στην ΕΕ το άσυλο δίνεται με το σταγονόμετρο, ό,τι ίσχυε ως τώρα ως διεθνές δίκαιο καταπατείται με τις νέες οδηγίες. Τα σύνορα γίνονται εμπόλεμες περιοχές, με κατασταλτικούς μηχανισμούς όπως ο FRONTEX. O Εβρος και το Αιγαίο έχουν γίνει παγίδες θανάτου για εκατοντάδες ανθρώπους. Τα ποσοστά έγκρισης αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα μετά το 2002 είναι ποσοστά ντροπής, κάτω από 1%.

Η κοινή πάλη των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, η διεθνιστική και ταξική αλληλεγγύη, για να εγκαθιδρυθεί το "βασίλειο της πανανθρώπινης φιλίας", αποτελεί τη μόνη απάντηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Το μόνο δρόμο υπέρ των λαών».

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κίνδυνος μπλακ άουτ ελέω ιδιωτικοποίησης

Αυξάνεται ο «τρόμος» του ηλεκτρικού «μπλακ άουτ», ενόψει και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών - που αναμένονται τις επόμενες μέρες - ως αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης/ «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Χτες σημειώθηκε, σύμφωνα και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, η υψηλότερη αιχμή φορτίου του χρόνου, με 9.240 MW, γύρω στη 1 το μεσημέρι. Το κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι διαχειρίστηκαν με ευχέρεια τα φορτία και ότι είναι «φυσιολογικές» οι ολιγόλεπτες διακοπές, επειδή το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης έχει μήκος 210.000 χλμ. και είναι πεπαλαιωμένο αντιμετωπίζοντας προβλήματα υπερθέρμανσης καλωδίων παρά τις συντηρήσεις του.

Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι «θα πάνε όλα καλά», ακόμη και με τις αιχμές φορτίων των 10.000 MW που αναμένονται, παραμένει η απειλή για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος γεωγραφικά και χρονικά, που είναι και ο σοβαρότερος κίνδυνος αντί για ένα γενικό μπλακ άουτ. Η κυβερνητική πολιτική μείωσης της χρήσης λιγνίτη, περιορισμού των απαραίτητων επενδύσεων για βελτίωση της απόδοσής του και των περιβαλλοντικών συνεπειών από την καύση του, σε συνδυασμό με την ανομβρία που μείωσε τη στάθμη των υδάτων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ - που ήδη είχαν χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για να ανακοπεί η μείωση της κερδοφορίας - εντείνουν το υπαρκτό πρόβλημα της παραγωγικής απαξίωσης της ΔΕΗ, προκειμένου να βρουν πρόσφορο έδαφος και καλές τιμές οι ιδιώτες παραγωγοί και έμποροι.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της καλεί σε περιορισμό χρήσης των ηλεκτροβόρων συσκευών τις ώρες αιχμής 11-3 το μεσημέρι, ακόμη και των... κλιματιστικών, ως μια συμβολή στην «εθνική προσπάθεια για επάρκεια ισχύος»!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νεκρός στο Μεταγωγών

Νεκρός βρέθηκε χτες τα ξημερώματα στο κελί του στο Μεταγωγών Θεσσαλονίκης ένας 26χρονος κρατούμενος των δικαστικών φυλακών Κομοτηνής, ο οποίος επρόκειτο να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Θυμίζουμε ότι πριν δύο χρόνια είχε βρεθεί επίσης νεκρός στα κρατητήρια του Τμήματος Μεταγωγών Θεσσαλονίκης ένας 46χρονος κρατούμενος, ο οποίος είχε μεταταχθεί από τις φυλακές Κομοτηνής.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας ο νεαρός άνδρας υπέστη κρίση επιληψίας και ο θάνατός του διαπιστώθηκε από το προσωπικό του ΕΚΑΒ, το οποίο κλήθηκε στο Μεταγωγών. Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προανάκρισης, καθώς δύο ώρες πριν διαπιστωθεί ο θάνατος του άτυχου νεαρού, είχε κληθεί και πάλι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όταν ο 26χρονος παρουσίασε κρίση. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ, αναφέρει η αστυνομία, μετά την παροχή ιατρικής περίθαλψης και τη διενέργεια των αναγκαίων εξετάσεων, έκρινε ότι δεν ήταν απαραίτητη η διακομιδή και η νοσηλεία του νεαρού σε Νοσοκομείο. Σύμφωνα, πάντως, με την ιατροδικαστή, ο θάνατος του κρατούμενου οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΗΣΙΩΝ
«Στο πόδι» για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό

Το ένα μετά το άλλο τα νησιά του Αιγαίου αρχίζουν να ξεσηκώνονται, καθώς η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε εφοπλιστικό τσιφλίκι, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των κατοίκων. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, αναμένεται φορείς και κάτοικοι του νησιού της Σύμης, οι οποίοι από τον περασμένο Δεκέμβρη έχουν μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό Μ. Κεφαλογιάννη.

«Στο πόδι» βρίσκεται και το νησί της Λήμνου, καθώς το ακτοπλοϊκό ταξίδι από το Λαύριο αποτελεί «Οδύσσεια» αφού τα πλοία φτάνουν στο νησί είτε μέσω Ψαρρών είτε μέσω Σαμοθράκης! Την περασμένη Παρασκευή είχε γίνει και συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων της Λήμνου με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος προκλητικά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα αίτημα! Στη συνάντηση είχε παραβρεθεί και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνεται ότι μετά την αποτυχημένη συνάντηση, επιβεβαιώνεται ότι «λύσεις στο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μπορούν να δοθούν μόνο κάτω από την πίεση μαζικών κινητοποιήσεων διαρκείας των κατοίκων του νησιού μας», σε συντονισμό με τους άλλους νησιώτες και τους ναυτεργάτες.

Προθεσμία για ν' απολογηθεί ζήτησε, χτες, από τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας ο Κυριάκος Βιλανάκης, ο οποίος καταζητούνταν - δραπέτευσε το Γενάρη του 2006 από το γραφείο της ανακρίτριας Λάρισας - και συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Σε βάρος του εκκρεμούν τρία εντάλματα σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή Λάρισας και της ανακρίτριας Πρωτοδικών με την κατηγορία της εμπλοκής σε υπόθεση τοκογλυφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ