ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Διώχνουν τους κτηνοτρόφους από το βοσκολίβαδο!

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος καταγγέλλει τις διοικήσεις της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και του τοπικού Δήμου, που επιμένουν να διώξουν τους κτηνοτρόφους από την έκταση, η οποία από το 1923 λειτουργεί ως βοσκολίβαδο, με πρόσχημα τη δημιουργία βιομηχανικής περιοχής (ΒΙΠΕ)

Μαντρί στην περιοχή της Φαρκαδόνας
Μαντρί στην περιοχή της Φαρκαδόνας
Σε «κυνηγητό» των κτηνοτρόφων της Φαρκαδόνας έχουν επιδοθεί η Νομαρχία Τρικάλων και ο τοπικός Δήμος, επιχειρώντας, «με το στανιό», να τους διώξουν από το βοσκολείβαδο, στο οποίο έχουν τα μαντριά τους και βόσκουν τα πρόβατά τους. Προς τούτο επικαλούνται απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Νομαρχίας Τρικάλων και του Δήμου Φαρκαδόνας, για δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ), στο χώρο του βοσκολίβαδου, η οποία, όμως, πάρθηκε χωρίς να γίνει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους και χωρίς να τους δοθεί εναλλακτική λύση, που θα εξασφάλιζε την παραμονή τους στο επάγγελμα, με το οποίο ασχολούνται επί πολλά χρόνια και ζουν τις οικογένειές τους. Την απόφαση αυτή έχει προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Φαρκαδόνας, θεωρώντας την άκυρη, μη νόμιμη και αντισυνταγματική.

Το εν λόγω βοσκολίβαδο, έκτασης 900 στρεμμάτων, που βρίσκεται έξω από τη Φαρκαδόνα, στη θέση «Παναγιά», έχει χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστη βοσκήσιμη έκταση, το 1923, μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση για την αποκατάσταση αγροτογεωργών και κτηνοτρόφων κι από τότε μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Σήμερα 20 κτηνοτρόφοι διατηρούν εκεί 50 μαντριά και βόσκουν 4.000 πρόβατα.

Η πρώτη απόφαση με τίτλο «χαρακτηρισμός εποικιστικής βοσκήσιμης έκτασης, ως έκτασης για δημιουργία ΒΙΠΕ Ν. Τρικάλων», ελήφθη από τον Νομάρχη Τρικάλων το 2003 κι ακολούθησαν σχετικές αποφάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Φαρκαδόνας. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους κτηνοτρόφους, δεν αντιμετωπίστηκαν από τους αρμοδίους στη βάση του διαλόγου και της εξεύρεσης ουσιαστικής εναλλακτικής λύσης, αλλά στην κατεύθυνση της επιβολής της απόφασης.

Κι άρχισε ένα «κυνηγητό» των κτηνοτρόφων, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν ν' αποδεχτούν τα προαποφασισμένα. Προς τούτο, χρησιμοποιούν πολλά και διάφορα μέσα, από προτροπές και ορμήνιες, μέχρι απειλές και φοβέρες.

«Γιατί μας κυνηγούν»;

Στο στόχαστρό τους έχει μπει, ιδιαίτερα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φαρκαδόνας, Γιώργος Κουνής, καθώς είναι από εκείνους που, όχι μόνο δεν αποδέχεται και καταγγέλλει, δημοσίως, το «βίαιο ξερίζωμα», αλλά και παλεύει για να βρεθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων.

Οπως καταγγέλλει στον «Ρ», στο πλαίσιο του κατατρεγμού που αντιμετωπίζουν ο ίδιος και ο γιος του Γιάννης, πριν λίγες μέρες, υπάλληλος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Τρικάλων, με τη συνοδεία αστυνομικών, πήγε στο μαντρί τους και, στην αυτοψία που έκανε, διαπίστωσε ότι είναι ...αυθαίρετο. (Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια κατασκευή από ξύλα και λαμαρίνες, ίδια με αυτές των άλλων μαντριών στην περιοχή, που όμως, μέχρι τούδε, δε χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα.)

Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι η αξία του αυθαίρετου μαντριού φτάνει το ποσό των 52.650 ευρώ, το οποίο και καθόρισε σαν πρόστιμο, δίνοντας στον Γιάννη Κουνή προθεσμία 30 ημερών για να το πληρώσει!

«Πρόκειται - σημειώνει ο Γιώργος Κουνής - για εξοντωτικό πρόστιμο, που, όπως είναι φανερό, αδυνατούμε να πληρώσουμε. Φτωχοί άνθρωποι είμαστε. Πιστεύω πως είναι μια πράξη αντεκδίκησης και στοχεύει στην τρομοκράτησή μας. Αλλά, γιατί μας κυνηγούν. Τι κάναμε; Γιατί δεν αφήνουν τον 22χρονο γιο μου, που με διαδέχεται, ν' ασχοληθεί και να ζήσει από την κτηνοτροφία; Μας λένε οι εκάστοτε κυβερνώντες ότι ενδιαφέρονται για την κτηνοτροφία. Τα ίδια λένε οι νομάρχες και οι δήμαρχοι. Ομως, οι πράξεις τους άλλα δείχνουν. Θέλουν να μας ξεκάνουν. Η τιμή στο γάλα μειώθηκε 25%. Το κρέας το πουλάμε 4 ευρώ το κιλό και οι καταναλωτές το τρώνε 8 - 10 ευρώ το κιλό. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, θέλουν να μας διώξουν, με το ζόρι, από τον τόπο μας.

Κι εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τη βιομηχανική ανάπτυξη. Αλλά, γιατί αυτή να συνδυαστεί με το δικό μας αφανισμό; Γιατί να μη βρεθεί μια λύση και για μας; Και γιατί βιάζονται να μας διώξουν πριν ακόμα γίνει η ΒΙΠΕ; Νομίζουν ότι επειδή είμαστε φτωχοί και αδύναμοι, θα υποταχθούμε; Είναι γελασμένοι...».


Π.Ρ.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Αποσύρεται καρκινογόνο σαμπουάν

Αποσύρεται από την αγορά προϊόν με την ονομασία Deep Moisturising Shampoo, Volume 280 ml. με κωδικό 071021 με barcode 5032435700731, αριθμό παρτίδας 1324 και προέλευσης Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα με την έκθεση εξέτασης από τις αρμόδιες αρχές της Ολλανδίας, το προϊόν περιέχει στη σύστασή του την καρκινογόνο ουσία n-νιτροζοδιεθανολαμίνη σε ποσότητα 70 mg/Kg.

Το προϊόν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα από την εταιρεία Salon Care Αλέξιος ΖΩΓΑΚΗΣ & Σία ΟΕ το 2005 και διατέθηκε στην αγορά μέχρι τις 21/6/2007 από 16 καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη τη χώρα. Συνολικά, έχουν εισαχθεί 95 τεμάχια από τα οποία 25 έχουν βρεθεί στα σημεία πώλησης και έχουν ήδη αποσυρθεί.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη των ΕΒΕ τη Δευτέρα

Πλατιά σύσκεψη φορέων των ΕΒΕ διοργανώνεται τη Δευτέρα 25 Ιούνη στις 7μ.μ. στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης. Θα αποφασιστεί η από κοινού δράση των ΕΒΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τακτική αφανισμού σε βάρος του κλάδου που συνεχίζεται, με αποτέλεσμα τη δραματική πτώση του τζίρου και τα εκατοντάδες λουκέτα σε καθημερινή βάση.

Ακατάλληλα εισαγόμενα τρόφιμα

Εκατοντάδες τόνοι εισαγόμενων προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης, απορρίφθηκαν κατά την εισαγωγή τους στη χώρα μας, από τα μέσα Μάη μέχρι σήμερα, ως ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, απορρίφθηκαν, 19.958 κιλά αμυγδαλόψιχα από ΗΠΑ, 77.000 κιλά φιστίκια αράπικα από Κίνα, 30 κιλά πολλαπλασιαστικό υλικό καλαμποκιού από Ισπανία, 44.000 κιλά φιλέτα ψαριών κατεψυγμένα από Βιετνάμ, 35.959 κιλά φιλέτα ψαριών κατεψυγμένα από Τουρκία, 16.896 κιλά ψάρια κατεψυγμένα από Τουρκία, 7.125 κιλά καλαμάρια καθαρισμένα από Ταϊλάνδη, 2.215 κιλά ψάρια νωπά από Τουρκία.

Τοξικές βαφές σε παιδικά παιχνίδια

Σε παγκόσμιο πρόγραμμα ανάκλησης παιχνιδιών της σειράς «Thomas & Friends Wooden Railway» αναγκάστηκε η εταιρεία RC2 καθώς, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εντοπίστηκε ότι συγκεκριμένες βαφές επιφάνειας σε ορισμένα μέρη κάποιων ξύλινων μηχανών, οχημάτων και εξαρτημάτων που περιέχονται σε σετ μπορεί να περιέχουν μόλυβδο που είναι τοξικός εάν καταποθεί από μικρά παιδιά. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, επειδή είναι αδύνατο να εντοπιστούν τα επηρεαζόμενα τεμάχια ανακαλείται ολόκληρο το σύνολο της παραγωγής. Στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί 7 από τους 22 κωδικούς προϊόντων που αποσύρονται και πρόκειται για τους εξής:

  • η κόκκινη μηχανή «James» με συνοδευτικό όχημα και κωδικό LC99005
  • η κόκκινη μηχανή «Skarloey» με κωδικό LC99070
  • κόκκινο μουσικό βαγόνι με κωδικό LC99043
  • η κόκκινη μηχανή «James» με ήχο και φως με συνοδευτικό όχημα και κωδικό LC99041
  • πυροσβεστικό όχημα με σκάλα και γάντζο και κόκκινο όχημα με ντεπόζιτο νερού με κωδικό LC99196
  • κίτρινο σήμα διάβασης τρένων στο σετ «Swing Bridge & Crane» με κωδικό LC99567.

Οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310.853.907 και 2310.853.909.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ