ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
Σελ. /40
Καταγγέλλουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό

Καθημερινά και νέα μηνύματα συμπαράστασης φτάνουν στα γραφεία της εφημερίδας μας για τη σκόπιμη πολιτική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο, μια ενέργεια που έτυχε πλήρους κάλυψης και στήριξης από την κυβέρνηση συνολικά.

Ο αυταρχισμός που εκφράστηκε και στις μηνύσεις και αγωγές εναντίον του «Ριζοσπάστη» καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό, ενώ η ύπουλη προσπάθεια μέσω του «Ρ» να χτυπηθεί η ίδια η ελευθερία του Τύπου και άλλα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού απέτυχε παταγωδώς, αφού έγινε αντιληπτή, προκαλώντας τη λαϊκή κατακραυγή.

Μήνες μετά και ενώ ο Ε. Γιαννόπουλος δε βρίσκεται πλέον στον υπουργικό του θώκο, η εφημερίδα εξακολουθεί να δέχεται επιστολές συμπαράστασης και η κυβέρνηση τα πυρά των αποστολέων, δηλαδή των μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και απλών ανθρώπων, παράλληλα με το αίτημα για έστω και τώρα παύση και της συγκεκριμένης δίωξης, αλλά και όποιων άλλων ανάλογων διώξεων.

Οι Ελληνες της Σουηδίας

Την ανησυχία των Ελλήνων της Σουηδίας για τις προσπάθειες φίμωσης της «αγωνιστικής φωνής της εφημερίδας που στέκεται δίπλα και προβάλλει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων», εκφράζει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.

Οπως υπογραμμίζει στη σχετική της ανακοίνωση: «Οι Ελληνες της Σουηδίας γνωρίζουν πολύ καλά ποιος τους συμπαραστέκεται όλα αυτά τα χρόνια στα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία συχνά προβάλλει μέσα από τις στήλες της η εφημερίδα. Θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες και μάλιστα όταν προέρχονται από υπουργό Δικαιοσύνης, βάλλουν κατά της ελευθεροτυπίας και έχουν στόχο να στερήσουν το δικαίωμα της πληροφόρησης των πολιτών από μια εφημερίδα που πάντα βρίσκεται στο πλευρό μας».

Η Ομοσπονδία καταδικάζει έντονα την τακτική της κυβέρνησης ενάντια στο «Ρ» και την καλεί να μην ποινικοποιεί τις πολιτικές θέσεις της εφημερίδας. Την καλεί ακόμα να σταματήσει τη δίωξη και να καταναλώνει τη φαιά ουσία της σε θέματα που απασχολούν τους Ελληνες, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί, όπως «θα έπρεπε να είχε κάνει για το θέμα του δικαιώματος να ψηφίζουν οι Ελληνες απόδημοι στις χώρες που ζουν και εργάζονται, κι επειδή συνεχώς προβάλλεται η "ευρωπαϊκή προοπτική" της χώρας, την πληροφορούμε ότι οι μόνες χώρες που δεν έχουν δώσει δικαίωμα ψήφου στους εκτός επικράτειας πολίτες τους είναι η Ελλάδα και η Αλβανία». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής απέναντι στους απόδημους είναι να οργιάζουν οι φήμες για "εξαγορά" της ψήφου με τα φτηνά εισιτήρια που μοιράζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη κυρίως από το κυβερνών κόμμα».

Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ

Τη διαμαρτυρία του για τη δίωξη εναντίον της εφημερίδας εκφράζει και το Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ, καταγγέλλοντας ως «ανεπίτρεπτη τη δίωξη μιας εφημερίδας που υπερασπίζεται τα δίκαια των εργατών, των συνταξιούχων, της νεολαίας και όλων όσοι αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον». Τέλος, το Παράρτημα καλεί όλους τους αντιστασιακούς να διαβάζουν και να διαδίδουν το «Ριζοσπάστη».

Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ

Την απόφαση των μελών του να σταθούν δίπλα στο «Ρ» και όσων αγωνίζονται χωρίς δόλο, εκφράζει το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ, καταγγέλλοντας την «πολιτική δίωξη της εφημερίδας, που επί 80 χρόνια χωρίς διακοπή, παρά τις δυσκολίες στάθηκε δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό».

Το Παράρτημα καλεί ακόμα την κυβέρνηση να προστατεύσει την ιερή αντίσταση του ελληνικού λαού από κάθε σπεκουλάρισμα που θυμίζει άλλες εποχές.

Αξίζει να θυμούμαστε

Ποιος θυμάται άραγε το φθινόπωρο του 1993 και τους διακομματικούς πανηγυρισμούς ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ για το Λευκό Βιβλίο που αφορούσε την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση; Ποιος θυμάται το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του '91, όταν χωρίς καν να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ επικύρωσαν τη Συνθήκη στη Βουλή;

Οσοι με εκείνες τις 292 βουλευτικές ψήφους έβαλαν σε βαριά δεσμά την εργατική τάξη της χώρας μαζί και τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, έχουν κάθε λόγο να ξεχνούν κάποιες «λεπτομέρειες» απ' αυτά που υπέγραψαν τότε.

***

Εμείς όμως έχουμε υποχρέωση να θυμούμαστε, όχι μόνο γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά και η μνήμη βοηθά στην οργάνωση της πάλης, αλλά και για λόγους περηφάνιας. Γιατί ήταν μόνο ο «Ριζοσπάστης» και το ΚΚΕ που στις 16 Γενάρη 1994 έδωσαν στο εργατικό κίνημα ολόκληρο το κείμενο με το μεγάλο ψέμα.

Τότε οι άνεργοι στην ΕΕ ήταν 12 εκατομμύρια. Το Λευκό Βιβλίο για την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση επέβαλε μια σειρά μέτρα με τη δέσμευση του Συμβουλίου της Ευρώπης πως έτσι θα δημιουργηθούν 15 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης μέχρι το 2000.

Δε μιλούσαν καν για νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης ανά εργάτη, και όλα τα μέτρα αφορούσαν το πώς θα μοιραστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας ανάμεσα σε εργαζόμενους και άνεργους.

***

Τι έγινε πράγματι; Το μόνο γεγονός που διαπιστώνεται από την ίδια τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ είναι πως ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στα 18 εκατομμύρια.

Για να επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά όχι μόνο η κριτική που ασκούσε από τότε το ΚΚΕ, αλλά και η ανάγκη που πρόβαλλε: Την κατά μέτωπο σύγκρουση του εργατικού κινήματος με αυτές τις επιλογές.

Εχουν κάποια αξία να τα θυμούμαστε αυτά σήμερα; Τεράστια! Αρκεί να ακούσουμε τι τάζουν πάλι για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όχι μόνο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, που επιμένουν πως μέσα στην ΟΝΕ μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας.


Θ.Λ.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ για τις εκλογές
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ και του τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων προσφέρουν 200.000 δρχ.
  • Ο Γιώργος Κουκουλάς από το Ανόβερο προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου, 100.000 δρχ.
  • Ο Γιώργος Μπακοβασίλης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Αλυσίδας, 100.000 δρχ.
  • Η Στέλλα Παντιόρα προσφέρει 120.000 δρχ. για τις εκλογές και το 16ο Συνέδριο.
  • Ο οπαδός του ΚΚΕ Βασίλης Ξενικουδάκης προσφέρει 100.000 δρχ.
  • Ο Γιώργος Σερμπενιάδης από Φιλίση Σκάλας Λακωνίας προσφέρει 119.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.
  • O Χαράλαμπος Μαυράκης από την Ιεράπετρα Κρήτης προσφέρει 70.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Ιεράπετρας.
  • Η οικογένεια Γεώργιου Ζάγκαλη από τη Μελβούρνη προσφέρει 50.000 δρχ., στη μνήμη ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΑΓΚΑΛΗ.
  • Ο ΓεράσιμοςΠροκόπης, μέλος του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ, προσφέρει 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 25.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».
  • Ο Κώστας Ζάγκαληςπροσφέρει 20.000 δρχ.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν: Ο Κώστας Βαρδάλης 20.000 δρχ. και ο Θεολόγος Ευδοκιμίδης 10.000 δρχ.
  • Ο Θωμάς Καραγιάννης προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Ο Α. Παππάς από Γιάννενα προσφέρει, μέσω ΝΕ Ιωαννίνων, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».
  • Ο Δημ. Στεφανίδης, από την Κοκκινιά Κιλκίς, προσφέρει 10.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς.
  • Ο Θεόδωρος Τασσόπουλος, αντιστασιακός, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ανθούπολης, 10.000 δρχ.
  • Η Μαριγούλα Δ. Μαυρίκου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πλάκας, 5.000 δρχ.
  • Ο 87χρονος Βασίλης Ζαλούμης, μέλος του ΚΚΕ 57 χρόνια, προσφέρει 10.000 δρχ.
  • Ο Νίκος και η Βαρβάρα Καζακόπουλου προσφέρουν στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.
  • Η Σ. Β. προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 10.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα της, που δολοφονήθηκε από ταγματασφαλίτες.
  • Ο Γιώργος Κοσμίδης, από Παλαιά Σφαγεία, αντάρτης του ΕΛΑΣ, προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πάνω Πετραλώνων.
  • Ο Ανδρέας Ζίνδρος προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ανω Ηλιούπολης, και καλεί τους συμπολεμιστές του από τη Ζέρμα Κόνιτσας να ψηφίσουν τους υποψήφιους του ΚΚΕ.
Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη 5/4:

Στις 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τον Γ. Σταυρόπουλο υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας, με θέμα: «Εκλογές και κοινωνική πολιτική».

Στις 20.00 θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση με το Πεδίον του Αρεως η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Στις 22.00 «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ»

Θέμα: «Μπροστά στις εκλογές της 9ης Απρίλη». Επιμέλεια - παρουσίαση Τάκης Τσίγκας.

Στις 23.30 θα μεταδοθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας Γ΄ Εθνικής κατηγορίας: ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ - ΝΕΑΠΟΛΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ