Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΩΞΗ κατά του «Ρ»
Αξίζει να θυμούμαστε

Ποιος θυμάται άραγε το φθινόπωρο του 1993 και τους διακομματικούς πανηγυρισμούς ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ για το Λευκό Βιβλίο που αφορούσε την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση; Ποιος θυμάται το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του '91, όταν χωρίς καν να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ επικύρωσαν τη Συνθήκη στη Βουλή;

Οσοι με εκείνες τις 292 βουλευτικές ψήφους έβαλαν σε βαριά δεσμά την εργατική τάξη της χώρας μαζί και τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, έχουν κάθε λόγο να ξεχνούν κάποιες «λεπτομέρειες» απ' αυτά που υπέγραψαν τότε.

***

Εμείς όμως έχουμε υποχρέωση να θυμούμαστε, όχι μόνο γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά και η μνήμη βοηθά στην οργάνωση της πάλης, αλλά και για λόγους περηφάνιας. Γιατί ήταν μόνο ο «Ριζοσπάστης» και το ΚΚΕ που στις 16 Γενάρη 1994 έδωσαν στο εργατικό κίνημα ολόκληρο το κείμενο με το μεγάλο ψέμα.

Τότε οι άνεργοι στην ΕΕ ήταν 12 εκατομμύρια. Το Λευκό Βιβλίο για την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση επέβαλε μια σειρά μέτρα με τη δέσμευση του Συμβουλίου της Ευρώπης πως έτσι θα δημιουργηθούν 15 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης μέχρι το 2000.

Δε μιλούσαν καν για νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης ανά εργάτη, και όλα τα μέτρα αφορούσαν το πώς θα μοιραστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας ανάμεσα σε εργαζόμενους και άνεργους.

***

Τι έγινε πράγματι; Το μόνο γεγονός που διαπιστώνεται από την ίδια τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ είναι πως ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στα 18 εκατομμύρια.

Για να επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά όχι μόνο η κριτική που ασκούσε από τότε το ΚΚΕ, αλλά και η ανάγκη που πρόβαλλε: Την κατά μέτωπο σύγκρουση του εργατικού κινήματος με αυτές τις επιλογές.

Εχουν κάποια αξία να τα θυμούμαστε αυτά σήμερα; Τεράστια! Αρκεί να ακούσουμε τι τάζουν πάλι για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όχι μόνο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, που επιμένουν πως μέσα στην ΟΝΕ μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας.


Θ.Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ