Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Κοντά στους ανθρώπους του μόχθου

Περιοδεία του υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στην υαλουργία «Γιούλα» στο Αιγάλεω

Με τους ανθρώπους του μόχθου, που ξέρουν πολύ καλά πώς «βγαίνει το ψωμί», συναντήθηκε χτες ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, επισκεπτόμενος την υαλουργία «Γιούλα» στο Αιγάλεω.

Περιόδευσε στους χώρους όπου 270 εργαζόμενοι καθημερινά μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες παράγουν οτιδήποτε σε γυαλί (μπουκάλια, ποτήρια κ.ά.) χρειάζονται οι διάφορες εταιρείες του κλάδου (ζυθοποιίες, εταιρίες αναψυκτικών και κρασιών κλπ.).

Ο εκκωφαντικός θόρυβος που προκαλούσαν οι μηχανές στα διάφορα τμήματα του εργοστασίου δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στην επικοινωνία του Αντ. Σκυλλάκου με τους εργαζόμενους. Μία επικοινωνία, που κάλυψε αρκετά θέματα, με κυριότερο το ασφαλιστικό που απασχολεί αρκετούς από τους εργαζόμενους, οι οποίοι ακούνε διάφορα σενάρια, χωρίς, όμως, να αναλαμβάνεται από την κυβέρνηση ή τη ΝΔ καμία συγκεκριμένη δέσμευση.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ - συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων - είπε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση - υπακούοντας στα κελεύσματα των Βρυξελλών - σκέπτεται να περικόψει τα βαρέα και ανθυγιεινά, γιατί, κατά τους κρατούντες, υπάρχει κατάχρηση. Ο υπουργός Εργασίας λέει ότι πάνω από το 1/3 των επαγγελμάτων στη χώρα μας είναι βαρέα και γι' αυτό ετοιμάζουν περικοπές και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Βέβαια, αυτά ο υπουργός έπρεπε να πάει να τα πει στους εργαζόμενους στη «Γιούλα», που νιώθουν στο πετσί τους τι σημαίνει βαριά και ανθυγιεινή δουλιά. Που δουλεύουν μέσα στο θόρυβο, στη σκόνη και τη ζέστη μέχρι να συμπληρώσουν τα 10.500 ένσημα για τη σύνταξη που παίρνουν στα 58 τους χρόνια. Να πήγαινε να τους πει ότι πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 65, επειδή το απαιτούν οι συνθήκες της «παγκοσμιοποίησης» και θα έβλεπε τι απάντηση θα έπαιρνε από τους ανθρώπους του μόχθου.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε στους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι πως θα είναι μαζί τους και μετά τις εκλογές. Τα σχέδιά τους, τόνισε, για επανεξέταση των βαρέων επαγγελμάτων, για αύξηση του ορίου ηλικίας, για μείωση των συντάξεων και για ελάφρυνση των επιχειρηματιών από τις ασφαλιστικές εισφορές, πρέπει να μας βρουν μπροστά τους και από τους αγώνες μας εξαρτάται εάν θα περάσουν.

Οι εργαζόμενοι, συνέχισε, πρέπει με την ψήφο τους να αναδείξουν μία αδύναμη κυβέρνηση και μία ισχυρή αντιπολίτευση με ενίσχυση του ΚΚΕ, για να έχουν έναν σύμμαχο κοντά τους.

Μετά την περιοδεία στους χώρους δουλιάς, ο Αντ. Σκυλλάκος συναντήθηκε στα γραφεία του σωματείου με τους συνδικαλιστές του εργοστασίου. Η ανησυχία των συνδικαλιστών είναι ότι αρκετά κομμάτια της παραγωγής της εταιρίας δίνονται σε εργολάβους και, έτσι, δεν αντικαθίσταται το προσωπικό που συνταξιοδοτείται. Επίσης, με την ανάθεση εργασιών σε εργολάβους, δε διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, αφού αυτοί δε δεσμεύονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δουλεύουν, όπως είπαν χαρακτηριστικά, με «ένα πεντοχίλιαρο». Οι εργαζόμενοι, εκτός των άλλων, έχουν ζητήσει από το Κέντρο Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας του υπουργείου Εργασίας να ελέγξει, αν μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του γυαλιού είναι επικίνδυνα, επειδή περιέχουν αμίαντο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα η απασχόληση είναι διασφαλισμένη, υπάρχει η ανησυχία στους εργαζόμενους ότι μέρος της παραγωγής θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και σε μέρη με φτηνό εργατικό δυναμικό, αφού ήδη η εταιρία λειτουργεί εργοστάσια στη Βουλγαρία και τη Νιγηρία.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε στους εκπροσώπους του σωματείου ότι από την ΕΕ προωθείται η λογική των ατομικών συμβάσεων και το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που υπάρχουν μέχρι σήμερα, αλλά τόνισε ότι η υλοποίησή τους εξαρτάται από την αντίσταση των ίδιων των εργαζόμενων. Ηδη, είπε, οι διάφορες κυβερνήσεις δίνουν με διάφορους νόμους ολοένα και περισσότερα δικαιώματα στην εργοδοσία. Αφού ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα είναι πάντα κοντά στις διεκδικήσεις τους, ζήτησε στο μέλλον να υπάρχει καλύτερη επαφή και πληροφόρηση, έτσι ώστε να προωθούνται πιο αποτελεσματικά τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ