Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
«Φτύνουν αίμα» οι εργαζόμενοι

Περιοδεία κλιμακίου υποψήφιων βουλευτών του Πειραιά

Απ' όλα έχει ο «μπαξές», από ανασφάλιστους μέχρι εργαζόμενους, που δουλεύουν με τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, από τεράστιες ελλείψεις προσωπικού μέχρι παραβίαση των διεθνών συμβάσεων ασφαλείας. Ο λόγος για το Αντικαρκινολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά», το οποίο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα των δημόσιων νοσοκομείων της περιφέρειας του Πειραιά και, βέβαια, όχι μόνο. Η «γάγγραινα» που το «τρώει» είναι η έλλειψη κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση», «θέλουν να χτυπήσουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας», λέγεται από τους εργαζομένους. Δέκτες των καταγγελιών αυτών έγιναν χτες το πρωί ο Γιώργος Μαρίνος και ο Γιώργος Νταουντάκης, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην α` περιφέρεια Πειραιά, κατά τη διάρκεια περιοδείας τους.

Οι δύο υποψήφιοι περιόδευσαν σε όλες τις πτέρυγες του 7όροφου νοσοκομείου, για να διαπιστώσουν σε κάθε μια από αυτές και μια «πληγή», όμως η μεγαλύτερη είναι αυτή της έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 150 κενές οργανικές θέσεις, που αφορούν κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό. Συνολικά, το νοσοκομείο έχει δύναμη 650 εργαζόμενους και 250 γιατρούς. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται από τους βοηθούς θαλάμων, οι οποίοι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και επιπλέον το γεγονός αποτελεί παραβίαση σχετικών διεθνών συμβάσεων που αφορούν τους κανόνες ασφαλείας! Στον τρίτο όροφο έχει μεταφερθεί η γ` χειρουργική - ορθοπεδική - γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου των «Αγίων Αναργύρων», που «χτυπήθηκε» από τους σεισμούς. Η κλινική αυτή διαθέτει πλέον 23 κρεβάτια από τα 39 που διέθετε αρχικά. Στις διοικητικές υπηρεσίες, που στεγάζονται στο ισόγειο του κτιρίου, δουλεύουν και 40 άτομα χωρίς ασφάλιση! Πρόκειται για φοιτητές και σπουδαστές ΤΕΙ και ιδιωτικών σχολών, που εντάχτηκαν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ο μισθός τους ανέρχεται στις 130.000 δραχμές!


Ομως, εκεί που οι εργαζόμενοι «φτύνουν αίμα», είναι στα υπόγεια του νοσοκομείου. Ειδικά οι εργαζόμενες στο τμήμα των πλυντηρίων - στεγνωτηρίων, εργάζονται κυριολεκτικά κάτω από μεσαιωνικού τύπου συνθήκες. Το ταβάνι στάζει νερά, η απουσία κλιματισμού έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο χώρο αυτό να φτάνει και τους 50 βαθμούς και επιπλέον να λιμνάζουν στο χώρο αέρια από τα χημικά που χρησιμοποιούνται.

Οι δύο υποψήφιοι, συνομιλώντας με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους κάλεσαν να δώσουν με την ψήφο τους «χαστούκι» στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που ευθύνονται για τη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων. Ενώ στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα πλυντήρια, ο Γιώργος Μαρίνος επισήμανε: «Την υγεία, που αποτελεί κοινωνικό αγαθό, τη μεταχειρίζονται σαν εμπόρευμα. Θέλουν να την παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Ομως, δεν είναι μόνο αυτό. Προετοιμάζουν σφοδρότατη επίθεση στο ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Πρέπει να βγάλετε τα αναγκαία συμπεράσματα και να ενισχύσετε το ΚΚΕ για να δώσουμε τη μάχη κάτω από καλύτερους όρους, αλλά και για να συγκροτηθεί το λαϊκό μέτωπο που δίνει προοπτική». Ο Γιώργος Νταουντάκης πρόσθεσε: «Αν στις 10 του μήνα έχουμε ενισχυμένο ΚΚΕ, θα σκεφτούν πολύ να περάσουν τα μέτρα που σχεδιάζουν και εμείς με άλλο αέρα θα οργανώσουμε τους αγώνες μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ