Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρηματιστηριακή αγορά ... ψήφων!

Σε κύριο ζήτημα της προεκλογικής αναμέτρησης των μονομάχων του δικομματισμού αναδείχνεται πλέον η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Μετά την αναγόρευσή της σε μοχλό ανάπτυξης, σε παράδεισο λαϊκού καπιταλισμού νέας έκδοσης και τη μετατροπή της στη συνέχεια σε πεδίο κερδοσκοπικών επιδρομών, επιχειρείται τώρα η εμπλοκή της στην ανούσια και αποστειρωμένη διαμάχη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκουν σαφέστατα να αντλήσουν από το ΧΑΑ εκλογικά οφέλη. Στοχεύουν κατ' αρχήν στην ψήφο των 800.000 επενδυτών. Αλλά όχι μόνο αυτό. Ταυτόχρονα επιδιώκουν μέσα από μια ακατάσχετη χρηματιστηριολογία να αποπροσανατολίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού από τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα. Αλληλοκατηγορίες για υπονόμευση της αγοράς, πλειοδοσία στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη, υποσχέσεις του αέρα, εμπλουτίζουν και εκσυγχρονίζουν το παραδοσιακό οπλοστάσιο της τεχνητής πόλωσης που συντηρείται με συγκάλυψη της ουσιαστικής ταύτισης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το Χρηματιστήριο.

Στην ψηφοθηρική και αποπροσανατολιστική αυτή εκστρατεία, σημαντική είναι η συμβολή του πολιτικού και οικονομικού Τύπου. Ηλεκτρονικά και έντυπα παπαγαλάκια της παραπληροφόρησης, με αναλύσεις, προβλέψεις και φανταστικά σενάρια πασχίζουν απεγνωσμένα να μοντάρουν το σκηνικό ανόδου λίγο πριν, μετά τις εκλογές ή στο τέλος του χρόνου!!

Οι παράγοντες λοιπόν που καλλιέργησαν το μύθο του εύκολου πλουτισμού και πλάσαραν το ΧΑΑ σαν λαϊκή της γειτονιάς, όπου ο καθένας μπορεί να αγοράζει, να πουλάει και να κερδίζει, πρωτοστατούν τώρα σε νέα επιχείρηση εγκλωβισμού. Αυτή της εξαγοράς ψήφων για το δικομματισμό μέσα από τον χρηματιστηριακό κουρνιαχτό του αποπροσανατολισμού και των ψευδαισθήσεων.

***

Ηκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προφανώς δυσκολεύεται να ρευστοποιήσει τα κέρδη από τις επενδύσεις της στο ΧΑΑ. Ετσι επιστρατεύει κάθε μέσο στήριξης: Εξαγγελία από τη Λισαβόνα της ενοποίησης του ΧΑΑ με το Ευρωχρηματιστήριο, δανειακές διευκολύνσεις σε μεγαλομετόχους, για αγορά μετοχών, ενεργοποίηση της επιτροπής του Ν. 2676/99.

Κρατικά θεσμικά χαρτοφυλάκια (κύρια του Ομίλου της Αγροτικής), ΔΕΚΑ ΑΕ και Ασφαλιστικά Ταμεία στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.

Υπολογίζεται ότι το 30% του τζίρου στο ΧΑΑ διαμορφώνεται από «κρατικές ενισχύσεις» με άγνωστο κόστος. Επιχορηγούμενα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) επενδύουν εισφορές των εργαζομένων και κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού στο ναό της κερδοσκοπίας. Ιδιαίτερη παρεμβατική δραστηριότητα αναπτύσσει και η ΔΕΚΑ ΑΕ που διαχειρίζεται μεγάλα πακέτα μετοχών εισηγμένων εταιριών του Δημόσιου Τομέα (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Εθνική, ΕΤΒΑ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.). Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι πρόσφατα αγόρασε πακέτο μετοχών μεγάλης ιδιωτικής εταιρίας που πούλησε ξένος θεσμικός για να στηρίξει την τιμή της!

Η ΝΔ επιχειρεί να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά της ταραγμένης χρηματιστηριακής συγκυρίας. Εμφανίζεται σαν προστάτης των μικροεπενδυτών, κατηγορεί την κυβέρνηση για παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται από την πολιτική που οδήγησε στην πλασματική, διόγκωση του ΧΑΑ και μετά στη σημερινή κρίση. Αντίθετα στο πρόγραμμά της επαγγέλλεται δραστικότερες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία και επιτάχυνση του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων για την ομαλοποίηση της αγοράς. Με διατήρηση φυσικά του σημερινού θεσμικού πλαισίου της αδιαφάνειας στη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

Στο φόντο όμως του δικομματικού καυγά για το ποιος θα ανεβάσει ψηλότερα τον δείκτη προβάλλονται μύθοι, αλλά συσκοτίζεται η αλήθεια. Παίζεται χοντρό παιχνίδι εντυπώσεων για τον αποπροσανατολισμό του λαού με τα χαρτιά της υποκρισίας και της παραπλάνησης. Κουβέντα δε γίνεται για την πολιτική μετάλλαξης της εθνικής οικονομίας σε «οικονομία του Χρηματιστηρίου». Να όμως ποια είναι η πραγματικότητα της χρηματιστηριακής ευημερίας στη διετία 1998 - 99:

- Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% με στασιμότητα της αγροτικής παραγωγής και οριακή άνοδο (0,5%) της μεταποίησης. Διόγκωση αντίθετα του Τομέα των Υπηρεσιών που καλύπτει σήμερα το 72% του ΑΕΠ με πρωταγωνιστές τις τράπεζες - ασφάλειες (+8%) και εμπόριο (+6%).

- Διπλασιασμός των κερδών των εισηγμένων εταιριών από 1,4 τρισ. το 1998 σε 2,8 τρισ. το 1999 με άνοδο των πωλήσεων μόλις 18%. Υπολογίζεται ότι το 50% των κερδών προέρχεται από υπεραξίες χαρτοφυλακίου.

- Μποναμάς στους μεγαλομετόχους που πούλησαν τα χαρτιά τους σε μικροεπενδυτές σε τιμές δεκαπλάσιες της λογιστικής αξίας.

- Ληστεία των αποταμιευτικών πόρων από τις εισηγμένες εταιρίες που άντλησαν από το ΧΑΑ το 1999 κεφάλαια 4,7 τρισ. Την ίδια χρονιά, με παράλληλη αύξηση του μακροπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού κατά 1 τρισ., οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτός κατοικιών μόλις άγγιξαν τα 4,8 τρισ.

- Ενταση των νοσηρών φαινομένων του παρασιτισμού και αντιπαραγωγικών δραστηριοτήτων που μαστίζουν την οικονομία. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ είναι κατά μέσο όρο 70%. Δεσμεύει έτσι για τη στήριξή της σ' αυτό το επίπεδο, εθνικούς πόρους που δεν αξιοποιούνται παραγωγικά.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι στις επικείμενες εκλογές είναι ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα αντίστασης στη χρηματιστηριακή λογική της παρακμής, του τζόγου και της αγοράς ψήφων. Είναι ανάγκη να αποδυναμωθούν τα χαρτιά του δικομματισμού και να ισχυροποιηθεί και εκλογικά η δύναμη του ΚΚΕ.


Δημήτρης ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ