Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ
Προεκλογική παροχή στους βιομήχανους

Η κάλυψη των εισφορών εργαζομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό ελαχιστοποιεί τις αυξήσεις της ΕΓΣΣΕ και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Απαλλαγή των εργοδοτών από το κόστος των αυξήσεων προς τους εργαζόμενους και εργαλείο ανατροπής θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα αυτών που αμείβονται λιγότερο, αποτελεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για κάλυψη, από τον κρατικό προϋπολογισμό, των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που αμείβονται με τα κατώτερα όρια. Οι παροχές αυτού του τύπου προκαλούν «βάναυσα τη νοημοσύνη, αλλά και την αξιοπρέπεια του λαού μας», τόνισε σε σχετική δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, χτες. Παράλληλα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί με ανακοίνωσή του να καταδικάσουν οι εργαζόμενοι τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, καταγγέλλοντας «τη μεγάλη υπόσχεση - απάτη» του πρωθυπουργού.

Αντίθετα, η ψευδεπίγραφη παροχή προκάλεσε τα θερμά... συγχαρητήρια της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, τη σιωπηλή ικανοποίηση των εργοδοτών και μια άνευ προηγουμένου δημαγωγία κυβερνητικών στελεχών. Η προώθηση αυτής της ρύθμισης, αναγγέλθηκε από τον Κ. Σημίτη σε συγκέντρωση του κόμματός του στη Νίκαια, τη Δευτέρα. Χτες, μια «καταιγίδα» δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών ήρθε να τη διογκώσει και να την επιβάλει ως ένα μέτρο ενίσχυσης των χαμηλόμισθων εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή τη θέση εξαιτίας της ίδιας της κυβερνητικής πολιτικής, με τη χρόνια λιτότητα και την υπηρέτηση του στόχου της ΟΝΕ.

Το μέτρο χτυπά έμμεσα την υποχρεωτικότητα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και συνακόλουθα πλήττει με έμμεσο τρόπο την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύς λόγος γίνεται για τις «μεγάλες» εισφορές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, τόσο από τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο, όσο και από άλλους παράγοντες. Φυσικά αποτελεί και πάγια αξίωση του ΣΕΒ, που απαιτεί να δίνει όσο γίνεται λιγότερα.

«Δώρο» στους βιομήχανους

Η εξαγγελία είναι επίσης και ένα προεκλογικό «δώρο» στους εργοδότες, οι οποίοι σε συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων, στα μέσα του Μάρτη, είχαν διατυπώσει με σαφήνεια την απαίτησή τους για κάλυψη από το κράτος των εισφορών, ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων! Οι εργοδότες πρότειναν τη γελοία αύξηση του 2,5% στις αποδοχές των εργαζομένων, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το συγκεκριμένο μέτρο το πρότειναν με ιδιαίτερο κυνισμό, δηλώνοντας ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να δώσουν μεγαλύτερη αύξηση! Μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει κάποια ανακοίνωση, την οποία προφανώς θεωρούν περιττή, αφού η απαίτησή τους έγινε δεκτή.

Για «αναδιανομή» μίλησε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και θετική επιρροή στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Σύμβαση. Ωστόσο, η εξαγγελία αυτή είναι συνεπής με τις διαρκείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τότε που πρότεινε «συγκράτηση» των αυξήσεων για να προστατευτεί η πορεία προς την ΟΝΕ. Αυτή τη φορά μοιράζει στους εργαζόμενους τα... χρήματά τους για να ανακουφίσει τους εργοδότες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος εξαπέλυσε μια σειρά δηλώσεων, με τις οποίες χαρακτηρίζει την εξαγγελία «θετική απάντηση σ' ένα πρωτεύον αίτημα της ΓΣΕΕ και των χαμηλόμισθων»! Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η επιλογή κινείται σε ...«αναδιανεμητική κατεύθυνση» και είναι «κοινωνικά ευαίσθητη». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έφτασε στο σημείο να πει ότι η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτερο μισθό στην Ελλάδα, ενώ το ότι το κόστος θα το πληρώσει ο λαός μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι οι εργοδότες το θεωρεί στοιχείο «κοινωνικής αλληλεγγύης»! Η ΓΣΕΕ διευκολύνεται με την εξαγγελία για να δεχτεί τις αυξήσεις που προτείνουν οι εργοδότες και να μη διεκδικήσει τίποτα περισσότερο. Αυτό θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους, που χρησιμοποιούν σαν «βάση» την ΕΓΣΣΕ για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Οι δηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» κινήθηκαν στο ζήτημα της «αξιοπιστίας» της εξαγγελίας. «Αναξιόπιστη» τη χαρακτήρισε ο Γ. Μανώλης, γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο οποίος επισήμανε σε δήλωσή του ότι η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ο Α. Καλύβης, αν. γραμματέας της ΓΣΕΕ, χαρακτήρισε την εξαγγελία «προεκλογικό πυροτέχνημα» και στάθηκε κυρίως στην αμφισβήτηση για το αν τελικά θα την εφαρμόσει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ