Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Υποτονική η κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση

Η πολυδιαφημιζόμενη ευρεία συσπείρωση και διεύρυνση του Συνασπισμού δεν εκφράστηκε και στη χτεσινοβραδινή κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση, στην πλατεία Ομονοίας. Μια συγκέντρωση, καλά σκηνοθετημένη, συνοδευόμενη από συναυλία, αναιμική όμως και υποτονική, μια και οι συγκεντρωμένοι «κατέλαβαν» το ημικύκλιο της πλατείας από την Αθηνάς έως σχεδόν την 3ης Σεπτεμβρίου, με αρκετά κενά μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αγίου Κωνσταντίνου και στην Πειραιώς φιγουράριζαν πανό που «πρόσθεταν» σε όγκο, όμως πλησιάζοντας κανείς διαπίστωνε πως δε συνοδεύονταν και από κόσμο.

Φορτισμένη συγκινησιακά ήταν η ομιλία του προέδρου του κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλου, χωρίς να προσθέσει τίποτε το καινούριο στα όσα μέχρι σήμερα έχει πει. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επικέντρωσε την κριτική του στα δύο μεγάλα κόμματα χωρίς ωστόσο να λείψουν οι αιχμές κατά του ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ως επί το πλείστον τα πυρά του και τις κατηγορίες περί «κεντροδεξιάς σύγκλισης», «καθεστωτικής νοοτροπίας» κλπ.

Ωστόσο, επρόκειτο για κριτική ενταγμένη στις προεκλογικές σκοπιμότητες του Συνασπισμού, αφού δεν πάει καιρός από τότε που και ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωνε υπέρμαχος της «προοδευτικής εξουσίας» με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, στον οποίο ενέτασσε και το ΠΑΣΟΚ, και κατηγορούσε το κυβερνών κόμμα για την απόρριψη της απλής αναλογικής, την οποία μετέφραζε σε απόρριψη μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης. Ετσι, μάλλον για τα μάτια του κόσμου δήλωνε χτες βράδυ πως «η Αριστερά πρέπει να μείνει μακριά από το χώρο της εξουσίας» και πως «υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αφομοιωθεί στις αγκάλες της εξουσίας»!

Παράλληλα, δεν έλειψαν από την ομιλία του οι κινδυνολογίες περί της επίθεσης που δέχεται ο Συνασπισμός προκειμένου να μείνει εκτός Βουλής. Αναφορικά με τα προβλήματα του ελληνικού λαού, πέρα από κάθε πολιτική λογική, τα απέδωσε στο δικομματισμό, λες και η χώρα δε μετέχει σε διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και δε δεσμεύεται από τις αποφάσεις τους. Ισχυρίστηκε επί λέξει: «Η πηγή των προβλημάτων και διαρκής αιτία για την ανακύκλωση και όξυνσή τους οφείλεται στις κυβερνητικές πολιτικές και στις μονόδρομες επιλογές του δικομματισμού»! Για να καταλήξει στο αυτονόητο κατά τη λογική του και να καλέσει το λαό σε σύγκρουση με την... πηγή των προβλημάτων του! Να τολμήσουμε να υποθέσουμε ότι το επόμενο βήμα, κατά την ίδια πάντα λογική, θα είναι να κληθεί ο λαός να παλέψει για την κεντροαριστερή διακυβέρνηση της χώρας, στην οποία ο Συνασπισμός εντοπίζει τη λύση των προβλημάτων;

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα οι Μ. Γλέζος, Γ. Μπανιάς και Ευθ. Παπαδημητρίου και έληξε μία ώρα περίπου μετά την έναρξή της, γύρω στις 9 μ.μ., το ίδιο άνευρα όπως άρχισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ