Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη»

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου, στην κλωστοϋφαντουργία «3Α»

«Στις 9 του Απρίλη η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των εργαζομένων πρέπει να εκφραστεί. Αν πέσει το ποσοστό των δυο μεγάλων κομμάτων θα έχουν λιγότερο αέρα να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα και την ίδια στιγμή ο εργαζόμενος θα έχει περισσότερο κουράγιο να αντισταθεί. Πρέπει να τους φοβίσουμε, και τη νέα κυβέρνηση αλλά και να στείλουμε και στις Βρυξέλλες ένα μήνυμα, ότι ο ελληνικός λαός αντιστέκεται».

Αυτήν την προτροπή απηύθυνε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στους εργαζόμενους της κλωστοϋφαντουργίας «3Α», που επισκέφτηκε χτες το μεσημέρι μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας Αλέκο Βερναδάκη από την «Κομμουνιστική Ανανέωση» και Δήμο Θεοδώρου, καθώς και πολυμελή αντιπροσωπεία του Κόμματος.

Η Αλέκα Παπαρήγα έγινε αποδέκτης της δυσαρέσκειας και αγανάκτησης των εργαζομένων αλλά και της αγωνίας για το «τι μέλλει γενέσθαι» μετά τις εκλογές. Οι μηχανές σταμάτησαν και οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην αυλή του εργοστασίου, προκειμένου να ακούσουν τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο έντονος προβληματισμός για τη διέξοδο από την άσχημη κατάσταση αποτυπώθηκε στις ερωτήσεις που έθεσαν οι εργαζόμενοι στην Αλέκα Παπαρήγα.

«Η τριετία που περάσαμε - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα ξεκινώντας την ομιλία της - ήταν πάρα πολύ σκληρή για τους εργαζόμενους. Τα επόμενα χρόνια που έρχονται, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Τα μέτρα που έρχονται πιθανόν να είναι συντριπτικά. Ορισμένοι κλάδοι, και ανάμεσα σ' αυτούς και η κλωστοϋφαντουργία, θα δεχτούν ένα τελειωτικό χτύπημα».

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται, στο ζήτημα της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης αλλά και στην παροχολογία από τα δυο μεγάλα κόμματα. «Η ανεργία αυξάνεται - υπογράμμισε - και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ερχεται όμως και η άλλη κατραπακιά, που έχει σχέση με το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Ειλικρινά, όσες διαβεβαιώσεις και αν σας δίνουν τα δυο μεγάλα κόμματα, δε λένε την αλήθεια, φοβούνται να την πουν».

Απαντώντας στην παρέμβαση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης ότι στο εργοστάσιο δεν μπαίνει ζήτημα μερικής απασχόλησης για τους εργαζόμενους, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Σήμερα το ζήτημα δεν είναι τι επιθυμείτε εσείς. Ωστόσο το διεθνές περιβάλλον είναι τέτοιο που ακόμα και βιομηχανίες που μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, εξαιτίας της γενικής πορείας δε θα το καταφέρουν. Τα πράγματα οδηγούνται στην καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, στην αύξηση της ανεργίας και ορισμένοι κλάδοι, όπως είναι αυτός, θα συνθλιβούν. Βεβαίως θα υπάρξουν επιχειρήσεις, δεν είμαστε καταστροφολόγοι, πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτές θα είναι λίγες. Και αυτά που λένε και υπόσχονται για 300.000 θέσεις εργασίας και 500.000 είναι παραμύθια».

Σ' ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε πως θα το γκρεμίσουν και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, λέγοντας: «Βγήκε ο πρωθυπουργός και είπε ότι θα εξασφαλίσει δέκα χιλιάδες για 270.000 εργάτες και εργάτριες που έχουν χαμηλό μεροκάματο επιχορηγώντας τις ασφαλιστικές εισφορές. Μεγαλύτερη κοροϊδία δεν έχουμε ακούσει. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι είναι πολλά τα χρήματα. Σκεφτείτε πού φτάσαμε για να θεωρούνται οι δέκα χιλιάδες πολλά χρήματα, όταν τα κέρδη στην Ελλάδα είναι στα ύψη, όταν υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες κερδίζουν 3 και 4 προϋπολογισμούς της Ελλάδας».

«Εμείς λέμε - υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα - ότι όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έδιναν υψηλά ποσοστά και στα δυο αυτά κόμματα. Εμείς τουλάχιστον από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε ότι όποιο ποσοστό και να έχουμε θα βάλουμε το κεφάλι στον τορβά και θα προχωρήσουμε. Αλλά κοιτάχτε, αυτά τα χρόνια που έρχονται είναι κρίσιμα. Οι εργάτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σήμερα πρέπει όλοι ενωμένοι να αντισταθούν. Πρέπει σ' αυτές τις εκλογές λιγότεροι να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και περισσότεροι το κόμμα τους, το ΚΚΕ. Γιατί όταν διαλύσουν το ασφαλιστικό σύστημα, όταν τα παιδιά θα βγάζουν μόνο το γυμνάσιο, όταν η κλωστοϋφαντουργία συντριβεί, πώς θα τα διορθώσουμε μετά από 10 από 15 χρόνια; Μερικά πράγματα δε διορθώνονται, πρέπει έγκαιρα να παρέμβουμε. Εμείς λέμε ότι ο λαός θα τα ξαναφτιάξει, αλλά αλλιώς θα είναι όταν θα έχει παρεμποδίσει κάτι και αλλιώς όταν έχει γίνει μια καταστροφή».

Στην αγωνία εργαζόμενης, που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, για το τι θα γίνει, η Γενική Γραμματέας του της ΚΕ Κόμματος απάντησε: «Ο κ. Σημίτης είπε ότι δε θα θιγούν τα "ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα", δηλαδή αυτών που είναι κοντά στη σύνταξη. Βέβαια και αυτοί μετά από δέκα χρόνια δεν είναι βέβαιο αν θα μπορούν τα Ταμεία να τους πληρώνουν, εκεί που τα οδηγούν. Θα αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και προωθούν και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. Οι εξελίξεις αυτές θα γίνουν σταδιακά, γι' αυτό πρέπει να υπάρχει ισχυρό κίνημα ούτως ώστε να τους εμποδίσουμε να τα ολοκληρώσουν».

Ο Αλέκος Βερναδάκης, παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα όσο το δυνατό περισσότεροι να επιλέξουν το ΚΚΕ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα που σαρώνει οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα. Εχουμε πλήρη ασυδοσία του κεφαλαίου και κυρίως του χρηματιστηριακού, που έχει διογκωθεί και κυριαρχεί. Τα πράγματα είναι τραγικά, έχουμε μια άλλης μορφής καπιταλιστική ολοκλήρωση. Το κεφάλαιο έχει αποφασίσει να συντρίψει τους εργαζόμενους».

«Εμείς λέμε - κατέληξε ο Α. Βερναδάκης - ότι στις 9 του μήνα μπορείτε να δώσετε την ψήφο σας στο ΚΚΕ, για να μπορέσουμε αποτελεσματικότερα, με μια προοπτική, να αποτελέσουμε το αντίπαλο δέος ενάντια σε μια πολιτική νεοφιλελευθερισμού που σαρώνει τα πάντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ