Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμη και αποφασισμένη για αντιλαϊκή επίθεση

Γενναίες παροχές προς το κεφάλαιο, ψίχουλα και δημαγωγία στις λαϊκές μάζες, υποσχέθηκε ο Κ. Καραμανλής, στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. «Εμείς είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές του φιλελευθερισμού». Την υπογραφή του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Στ. Αργυρού φέρει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

Αποφασισμένος και πανέτοιμος να παραλάβει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να συνεχίσει την αντιλαϊκή επέλαση με μεγαλύτερη ορμή, εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του για την οικονομία. Με τη χθεσινή συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΝΔ διεκδίκησε το ρόλο του αυθεντικού εκφραστή του φιλελευθερισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, χωρίς να διστάσει να ομολογήσει ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του έχει γραφεί διά χειρός του Στ. Αργυρού, πρώην προέδρου του ΣΕΒ και γνωστού για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις και πρακτικές του. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ευθέως ότι από τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαχειρίζονται την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική το συγκριτικό πλεονέκτημα του κόμματός του έγκειται στο ότι είναι ο αυθεντικός εκφραστής αυτής της πολιτικής. «Το συμπέρασμα - είπε - είναι ότι από την ώρα που θα εφαρμοστεί η φιλελεύθερη πολιτική, είναι καλύτερα να εφαρμοστεί από εκείνους που την πιστεύουν, από εκείνους που την έχουν δουλέψει μέσα τους, από εκείνους που είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα»(!).

Βασική επιδίωξη του Κ. Καραμανλή ήταν να αποδείξει ότι μπορεί καλύτερα να εφαρμόσει την πολιτική που επιτάσσει η μετά ΟΝΕ εποχή. Στην κατεύθυνση αυτή:

- Δήλωσε έτοιμος να εφαρμόσει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, που θα στηρίζεται στις σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, στην απελευθέρωση των αγορών, στη δημοσιονομική εξυγίανση και την επανίδρυση του κράτους. Συγκεκριμένα: Δίνοντας τον ορισμό της αποκρατικοποίησης, είπε ότι «σημαίνει συμμετοχή ιδιώτη στο μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή, με άλλα λόγια, στρατηγικός επενδυτής και συνάμα ιδιωτικό management. Αλλιώς δεν είναι αποκρατικοποίηση». Αυτό, όπως διευκρίνισε, ισχύει για την «Ολυμπιακή», ισχύει για την Εμπορική Τράπεζα, κλπ. Για τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, είπε ότι αυτό που προέχει είναι η απελευθέρωση, δηλαδή «να λειτουργήσει η αγορά, ο ανταγωνισμός και στις τηλεπικοινωνίες και στην ενέργεια». Προκειμένου να απαλύνει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε ότι «δεν είναι αυτή τη στιγμή της άμεσης προτεραιότητας να επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, είναι της άμεσης προτεραιότητας να έχει καλύτερο management και να αισθανθεί και ο ΟΤΕ ότι λειτουργεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου και άλλοι ιδιώτες μπορεί να προσφέρουν υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακές. Το ίδιο ισχύει στην ενέργεια με τη ΔΕΗ»!.

- Επιχείρησε να πείσει ότι η λύση για την ανεργία είναι η ταχύρυθμη ανάπτυξη, που θα διευθύνει το κεφάλαιο και οι διαρθρωτικές αλλαγές(!) Ισχυρίστηκε ότι η απελευθέρωση των αγορών θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας (προφανώς απασχολήσιμων) και αποφάνθηκε ότι «είναι λάθος η αντίληψη ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές αυξάνουν την ανεργία»(!), ξεχνώντας προφανώς τα εκατομμύρια των εργαζομένων που έχουν πετάξει τα τελευταία χρόνια στο δρόμο οι πολυεθνικές. Ταυτόχρονα όμως, φρόντισε να διευκρινίσει ότι η μείωση της ανεργίας δεν είναι άμεσος στόχος!

- Προσδιόρισε το ρόλο του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη ως ρόλο διαιτητή, χωροφύλακα, ενώ θα προστατεύει τους πολίτες μόνο εκεί που δεν μπορεί να το κάνει η αγορά! Θα είναι, όπως είπε, ρόλος ρυθμιστικός, θα διασφαλίζει την εφαρμογή του νόμου και θα «βελτιώνει τη διανομή του εισοδήματος και του πλούτου και να προστατεύει τους πολίτες, στις λίγες περιπτώσεις, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές»(!).

- Δεν άφησε αμφιβολίες ότι οι μισθοί και κοινωνικές δαπάνες μπαίνουν στη δαμόκλειο σπάθη του Συμφώνου Σταθερότητας και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουν το όριο του πληθωρισμού. Με άλλα λόγια, επέρχεται σφαγιασμός των δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια, κλπ., ενώ θα συνεχιστεί και η αιώνια λιτότητα.

- Ξεκαθάρισε ότι η δέσμη μέτρων «κοινωνικής πολιτικής» (αγρότες, συντάξεις 150.000 δρχ., ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους ΟΓΑ) δεν ξεπερνά τα 600 δισ. δρχ. και με αυτό το «πακέτο» - κοροϊδία επιχειρεί να προσδώσει «κοινωνική ευαισθησία» στην απάνθρωπη πολιτική του. Οσον αφορά το ασφαλιστικό, είπε ότι η μεγάλη τομή που χρειάζεται είναι στη λειτουργία του κράτους και απέκρυψε τον τυφώνα που επέρχεται, καλυπτόμενος πίσω από τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής θα επιτρέψουν να μην υπάρξουν ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων.

Κατά τα λοιπά, προσπάθησε να πείσει ότι δε θα έχει σοβαρό πρόβλημα στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, γιατί θα κάνει διάλογο και θα μιλήσει καθαρά στους εργαζόμενους, ενώ υπολογίζει και στη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ! Είπε συγκεκριμένα: «Η έστω και δειλή στροφή της κυβέρνησης Σημίτη στην κατεύθυνση της πολιτικής που, παραδοσιακά τουλάχιστον, εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, τη βοηθά αυτή την υπόθεση, γιατί, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει ότι στρατηγικά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Παράλληλα, κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί τις τελευταίες μέρες έχει δώσει εντολή «αδειάστε τα ταμεία» και ανέφερε το παράδειγμα του ΟΠΑΠ, όπου έχουν εκδοθεί 5.000 εντολές για χορήγηση διαφόρων ποσών σε συλλόγους και σωματεία. Απαντώντας στη χθεσινή εξαγγελία του Κ. Σημίτη, προτίμησε να ξεφύγει, λέγοντας ότι ο ίδιος δε θα το έκανε πέντε μέρες πριν τις εκλογές, επιχειρώντας να εμφανιστεί πιο αξιόπιστος διαχειριστής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πασχίζουν για «γεωπολιτική αναβάθμιση» της Ελλάδας... (2014-12-03 00:00:00.0)
Επίθεση σε όλα τα «μεταρρυθμιστικά» μέτωπα (2002-04-30 00:00:00.0)
Εγγυητής της αντιλαϊκής ρότας (1999-06-10 00:00:00.0)
Παραλήρημα δημαγωγίας (1999-06-09 00:00:00.0)
Πλειοδοσία "εκσυγχρονιστών - δεξιών" (1998-07-03 00:00:00.0)
"Το ΠΑΣΟΚ φορολογεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο" (1998-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ