Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Πλειοδοσία "εκσυγχρονιστών - δεξιών"

Αλ. Παπαδόπουλος: Να ιδιωτικοποιηθούν όλες (!) οι κρατικές τράπεζες

Σε μια άνευ ορίων πλειοδοσία σε νεοφιλελεύθερες ιδέες και προτάσεις επιδόθηκαν οι ομιλητές στην προχτεσινοβραδινή εκδήλωση του ΟΠΕΚ (παραμάγαζο του εκσυγχρονισμού) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με θέμα τις αποκρατικοποιήσεις.

Την παράσταση όμως έκλεψε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δε δίστασε να ζητήσει το ξεπούλημα όλων (!) των κρατικών τραπεζών κατά το πρότυπο της Ισπανίας. Στην Ισπανία, είπε, μετά από συγχωνεύσεις έχουν ιδιωτικοποιήσει όλο το τραπεζικό σύστημα και δεν υπάρχει πλέον καμιά κρατική τράπεζα. Αυτό, συμπλήρωσε εκτός κειμένου, "πιστεύω ότι πρέπει να γίνει και στη χώρα μας"! Σημειώνεται ότι ακόμα και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, πρόσφατα τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο δημόσιο τουλάχιστον της Αγροτικής Τράπεζας...

Ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να γίνουν οι εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος των 40 τρισ. δρχ. και ισχυρίστηκε ότι οι αποκρατικοποιήσεις στοχεύουν στην ανατροπή του σημερινού αναχρονιστικού "στάτους κβο". Ταυτόχρονα επιτέθηκε στους συνδικαλιστικούς "αγώνες" των "κρατικοβίοτων και συνδιοικούντων συνδικάτων". Απέρριψε κάθε σκέψη για πολιτική διαπραγμάτευση για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, γιατί, όπως είπε, "πρέπει να μπούμε με όρους οικονομικούς". Μετά από όλα αυτά επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε "ποια είναι η διαφορά αυτών των απόψεων ενός υπουργού κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με όσους εκφράζονται από τη συντηρητική παράταξη" και το μόνο που κατάφερε ήταν να αποδείξει ότι οι απόψεις του είναι πιο "δεξιές" από όσους ανήκουν στη Δεξιά. Η συντηρητική παράταξη, είπε, μιλάει μόνο για τα άτομα, ενώ εμείς μιλάμε και για την κοινωνία!

Ο Γ. Σουφλιάς, που τον διαδέχτηκε στο βήμα, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος. Η ιδιωτική πρωτοβουλία μεγαλουργεί, αλλά χρειάζεται το κράτος, είπε. Οι κανόνες της αγοράς, διευκρίνισε, τα ισοπεδώνουν όλα και για αυτό χρειάζεται το κράτος να βάζει κανόνες και όρους. Υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει αριστερό - δεξιό, φιλελευθερισμός - σοσιαλισμός, αλλά η διεθνής πραγματικότητα, στην οποία τα πάντα πρέπει να υποτάσσονται". Καταλήγοντας τόνισε ότι το σημερινό κομματικό σύστημα δεν μπορεί να φέρει σε πέρας την υλοποίηση των "καθηκόντων" που βάζει η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση και γι' αυτό ζήτησε να επικρατήσει η αντίληψη της "εθνικής συνεννόησης"!

"Βασιλικότερος" όλων εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΝ Σπ. Δανέλλης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων ακόμα και για "ταμειακούς λόγους", ενώ υιοθέτησε τη γνωστή νεοφιλελεύθερη θέση ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει εκεί όπου οι ιδιώτες δε θέλουν ή δεν μπορούν λόγω χαμηλού κέρδους! Εκτός κειμένου, χαρακτήρισε εθνική ταπείνωση και εθνική ήττα το ότι η Ελλάδα δεν μπήκε τώρα στη ζώνη του Ευρώ και επανέλαβε τη θέση του Κ. Σημίτη ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι "εθνικός στόχος"! Ερμηνεύοντας την αποτυχία των "κυβερνητικών προσπαθειών" στην "Ολυμπιακή" και την Ιονική, υποστήριξε ότι αυτό έγινε γιατί δεν έπεισε ότι "είναι σε θέση να τα φέρει σε πέρας", ενώ επιτέθηκε κατά του συνδικαλιστικού μοντέλου που εξέθρεψε φαινόμενα τύπου Μαρκάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ