Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"
Ενας ακόμα γραφειοκρατικός μηχανισμός

Οι πορείες και οι διαδηλώσεις, που ...συνιστούν "κατάχρηση δικαιώματος", βρέθηκαν στο στόχαστρο του νεοσύστατου θεσμού από την πρώτη μέρα!

Τους φόβους και τις ανησυχίες που είχαν από την αρχή διατυπωθεί ότι ο νεοσύστατος θεσμός του "Συνηγόρου του πολίτη" θα μετατραπεί σε "κυτίο παραπόνων" και θα εξελιχθεί σε έναν ακόμα γραφειοκρατικό μηχανισμό, που θα απορροφά τη λαϊκή αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες από τις αυθαιρεσίες του κράτους, ενίσχυσαν οι επικεφαλής του, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου.

Ο καθηγητής Νικ. Διαμαντούρος, που έχει τοποθετηθεί ως "συνήγορος του πολίτη", ξεκαθάρισε ότι βασικός στόχος του δεν είναι οι παρεμβάσεις με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, όσο η διατύπωση "προτάσεων" και "συμβουλών" στη διοίκηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την "κακοδιοίκηση". Στο πλαίσιο αυτό, προσδιόρισε το ρόλο του ως "αμερόληπτου διαμεσολαβητή" μεταξύ κράτους - πολιτών, χωρίς όμως να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, πέρα από το να "ασκεί επιρροή στη διοίκηση για να προσεγγίζει διαφορετικά τον πολίτη"!. Χαρακτηριστική για τη νοοτροπία που διακρίνει τα στελέχη της νέας "ανεξάρτητης αρχής", ήταν η δήλωση ενός εκ του βοηθών συνηγόρων, του επίκουρου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γ. Καμίνη,ότι οι πορείες και οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας συνιστούν κατάχρηση δικαιώματος από τους πολίτες!!!

Κατά τα λοιπά, οι επικεφαλής του θεσμού υπεραμύνθηκαν της "ανεξαρτησίας" του και τόνισαν ότι βασικό όπλο του για να επιτύχει την αποστολή του είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη "αξιοπιστία".

Επιπλέον, από την αρχή φάνηκε ότι ο "Συνήγορος" φροντίζει να οχυρώνεται πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού, όπως είπε, οι πολίτες θα καταφεύγουν σε αυτόν, αφού προηγουμένως θα έχουν εξαντλήσει "τις προβλεπόμενες ανά υπηρεσία δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων". Τρέχα γύρευε δηλαδή...

Ο "Συνήγορος", πάντως, δεν είναι σε θέση να επιβάλει κυρώσεις για παρανομίες ή αυθαιρεσίες του κράτους, ενώ αφήνει εκτός δικαιοδοσίας του βασικές πηγές κρατικής αυθαιρεσίας, όπως τα Σώματα Ασφαλείας, στο όνομα της "κρατικής ασφάλειας"!

Ο "Συνήγορος" θα είναι σε θέση να δέχεται "αναφορές" πολιτών γύρω στο τέλος του Σεπτέμβρη, αφού προηγουμένως προχωρήσει στην επιλογή του κατάλληλου προσωπικού, που θα φτάσει τα 100 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ