Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να απευθυνθούμε πλατιά στον κόσμο, χωρίς προκαταλήψεις

"Να απευθυνθούμε πλατιά στον κόσμο. Χωρίς προκαταλήψεις. Να τον αγκαλιάσουμε, να του μιλήσουμε, να συζητήσουμε μαζί του, να τον καλέσουμε να συστρατευτεί μαζί μας, να αποκρούσουμε αυτές τις πολιτικές, έτσι ώστε να βοηθήσουμε στην πιο γρήγορη δημιουργία προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης!".

Την προτροπή αυτή απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προς όλα τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος της Αττικής, μιλώντας στη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, την περασμένη Κυριακή. Και η προτροπή αυτή πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένη δουλιά, από κάθε Κομματική Οργάνωση, όπως συμπλήρωσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες κινητοποιήσεις (Ιονική, εκπαιδευτικοί) και τα συμπεράσματα που πρέπει να βγουν. "Είναι σημαντικής σημασίας ζήτημα να αντιστρέψουμε την προπαγάνδα, τη θεωρία περί αναποτελεσματικότητας του αγώνα, που εμφανίζεται κάθε φορά όταν τελειώνει ένας αγώνας, μια μορφή πάλης", επισήμανε. "Τα κριτήρια, συνέχισε, της αποτελεσματικότητας ενός αγώνα είναι διαφορετικά για μας και αυτό πρέπει να το κάνουμε συνείδηση ευρύτερα μέσα στο λαό, ξεκινώντας φυσικά από τις κομματικές μας δυνάμεις. Κριτήριο είναι κατά πόσο αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί με τις ίδιες ή άλλες μορφές, με την έννοια να μην ξεπουληθεί, να μη σταματήσει, να μη μείνει εκεί αλλά να αναπτυχθεί. Κριτήριο είναι κατά πόσο αυτός ο αγώνας συνέβαλε στη συνειδητοποίηση τμημάτων, αν όχι του συνόλου του κόσμου που πήρε μέρος, στη ριζοσπαστικοποίηση αυτών των ανθρώπων. Κριτήριο είναι επίσης αν μέσα απ' τον αγώνα είχαμε κάποια αποκρυσταλλώματα σε μορφές συσπειρώσεων, συντονισμού, κοινής δράσης, οργανωτικότητας του μαζικού κινήματος, των φορέων, των ανθρώπων που συμμετείχαν. Κατά πόσο συντέλεσε στο οικοδόμημα του κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Κριτήριο είναι κατά πόσο απεγκλώβισε συνειδήσεις απ' την κυρίαρχη λογική του συστήματος, της συναίνεσης, του συμβιβασμού, της "κοινωνικής συνοχής που θίγεται", όπως λέει ο ΣΥΝ, και άλλα σχετικά. Αυτά είναι μερικά ποιοτικά κριτήρια αποτελεσματικότητας του αγώνα, μαζί με τη διαπαιδαγώγηση, το απαραίτητο ατσάλωμα που αντικειμενικά δημιουργεί η σύγκρουση των εργαζομένων με κατασταλτικούς μηχανισμούς του αυταρχισμού και της βίας του κράτους, τους οποίους χρησιμοποιεί κατά κόρον τελευταία η κυβέρνηση".

"Ενα λοιπόν το κρατούμενο, υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, είναι ο συνεχής αυτός αγώνας γύρω από τα συγκεκριμένα μέτωπα πάλης, σε όλους τους χώρους, που πρέπει να πρωτοστατήσουμε εμείς οι κομμουνιστές. Μια άλλη πλευρά για να αποκρουστούν μέτρα, για να τους δυσκολέψουμε, για να ανοίξουμε κυρίως μια άλλη προοπτική γι' αυτό τον τόπο, είναι να τους κάνουμε να μετανιώσουν πικρά για τις αντιλαϊκές πολιτικές. Οχι εμείς ως Κόμμα, αλλά ο λαός να το συνειδητοποιήσει αυτό, αξιοποιώντας τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, και αυτό το μετερίζι, δηλαδή του αγώνα που είναι η ψήφος για τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια των Οκτώβρη και που είναι ένα απ' τα άμεσα καθήκοντα μπροστά μας.

Και αναφερόμενος ειδικότερα στις εκλογές του Οκτώβρη τόνισε: "Πρέπει να τιμωρηθούν οι κυβερνητικοί υπάλληλοι, οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και οι δήμαρχοι που στήριξε ο ΣΥΝ μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Να τιμωρηθούν και οι υποψήφιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ, οι οποίοι στην ουσία υλοποιούσαν ίδιες πολιτικές με τους προηγούμενους, αλλά και όσοι, ανομολόγητο στόχο τους έχουν να λειτουργήσουν ως αναχώματα απέναντι σε μια διαφορετική διέξοδο (π.χ., Μπέης, κ.ά.). Δυνάμεις, δηλαδή, που παρουσιάζονται σαν "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ και στην ουσία δεν έχουν βγει με προγράμματα κριτικής απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, αντίδρασης, αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια πολύ καλά τις κυβερνητικές επιλογές. Ετσι, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα - δυνατά - και ο καιρός δε μας παίρνει πλέον - ώστε να συσπειρωθεί ο κόσμος γύρω από τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που σε κάθε τόπο θα αντιστέκονται σ' αυτές τις πολιτικές".

"Εμείς, κατέληξε ο Δ. Κουτσούμπας, πρέπει να ρίξουμε τις διαχωριστικές γραμμές που δημιουργούνται τεχνητά μέσα στο λαό και το κριτήριο πρέπει να είναι ταξικό. Το κριτήριο της προσέγγισης, του πλησιάσματος, της συσπείρωσης πρέπει να είναι ότι είναι εργάτης, αγρότης, επαγγελματίας, που έχει κοινά προβλήματα και θέλει να παλέψει, κι όχι τι ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές. Είναι ρεαλιστικό να πούμε, ότι σε αρκετά μεγάλο βαθμό ο λαός μπορεί να απομονώσει αυτές τις επιλογές στις εκλογές αν κάνουμε εμείς την πρέπουσα δουλιά. Τις δυνατότητες που ξανοίγονται δεν πρέπει να τις αφήσουμε να πάνε χαμένες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ