Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βουλγαρικό Δόγμα εναντίον της Ελλάδας;

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της δημοσιογράφου Λιάνας Κανέλλη στο περιοδικό "Νέμεσις" που κυκλοφορεί

"Νέο Εθνικό Δόγμα της Βουλγαρίας για τον 21ο αιώνα", αποκαλύπτει το περιοδικό "Νέμεσις", που κυκλοφορεί σήμερα, πως επεξεργάστηκε η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, με το οποίο επιχειρείται να εμφανιστεί "Βουλγαρικό Εθνος", στα πλαίσια του οποίου γίνεται λόγος για Βουλγάρους εκτός Βουλγαρίας και, ανάμεσά τους, για "Βουλγάρους της Θράκης του Αιγαίου" και της "Μακεδονίας του Αιγαίου"! Δεν είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία ότι στην επεξεργασία του "Δόγματος" συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες, καθηγητές, ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί και άλλοι σημαίνοντες παράγοντες της Βουλγαρίας. Σχετικά σημειώνεται ότι, πέρα από τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ για τους "Μακεδόνες", που κατοικούν στα γεωγραφικά όρια της τελευταίας, είναι η πρώτη φορά που κύκλοι της Βουλγαρίας προωθούν, ανεπίσημα για την ώρα, "Εθνικό Βουλγαρικό Δόγμα", στο οποίο προβάλλεται η ύπαρξη βουλγαρικής εθνότητας έξω από τα σύνορά της και ειδικότερα στις γειτονικές χώρες και, κυρίως, στην Ελλάδα! Κι αυτό δε γίνεται τυχαία, αυτήν την περίοδο που επικίνδυνα σχέδια εξυφαίνονται στα Βαλκάνια με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Την ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση και Γερμανία απειλούν με πολεμική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και περαιτέρω διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, με κίνδυνο, δηλαδή, γενικότερης ανάφλεξης στα Βαλκάνια. Ενώ, ταυτόχρονα, μεθοδεύονται αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια, διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου και οξύνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα νέων αγορών στα Βαλκάνια.

Σ' αυτές ακριβώς τις επικίνδυνες εξελίξεις, η άρχουσα τάξη της Βουλγαρίας, προβάλλοντας καινοφανείς θεωρίες για βουλγαρική εθνότητα σε άλλες χώρες, έρχεται να προσθέσει νέα αποσταθεροποιητικά στοιχεία στην περιοχή. Και, βεβαίως, η κίνηση αυτή, που υπηρετεί και εθνικιστικά σχέδιά της για Μεγάλη Βουλγαρία, δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες και κινδύνους. Μεγάλες ευθύνες, ωστόσο, για τέτοιες αρνητικές εξελίξεις έχουν και η ελληνική κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη της χώρας μας, καθώς, παίζοντας στο παιχνίδι της κατάκτησης των αγορών των βαλκανικών χωρών, δίνουν προσχήματα για αποσταθεροποιητικές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη στο δημοσίευμα του "Νέμεσις", στο "νέο εθνικό δόγμα για τον 21ο αιώνα", που επεξεργάζεται η βουλγαρική πλευρά, εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται διαπιστώσεις, όπως αυτές:

"...Τμήματα από τη Βουλγαρία μαζί με τους πληθυσμούς παραμένουν σε γειτονικά κράτη, συνεπεία των προσαρτήσεων μετά τους πολέμους. Για το λόγο αυτό, η Βουλγαρία καλείται να υποστηρίζει τα δικαιώματα των ομοεθνών της και να καταβάλλει αμείωτη προσπάθεια για τη διαφύλαξη και την ανάπτυξη της βουλγαρικής τους συνείδησης και του βουλγαρικού πολιτισμού". Και αφού γίνεται λόγος για "ενωμένη Βουλγαρία στα όρια των παλαιών της εθνικών εδαφών", προστίθεται: "Οι ιστορικές παρακαταθήκες δίνουν κίνητρα σε όλους τους Βουλγάρους να κοιτάζουν ταυτόχρονα προς όλες τις κατευθύνσεις - τη Δοβρουτσά, τη Θράκη του Αιγαίου και της Αδριανούπολης, τη Βεσσαραβία, τη Μακεδονία του Αιγαίου και τον Βαρδάρη"!

Παρακάτω, για να στηρίξουν όλους αυτούς τους αντιεπιστημονικούς νεολογισμούς τους, το "Εθνικό Δόγμα Βουλγαρίας" επικαλείται νεοανακαλυφθέντα αρχαία αρμενικά έγγραφα (Ασχαράτσουϊτς) και κάνοντας λόγο για "αυτοτελή εθνική ομάδα Πρωτοβουλγάρων", επιχειρούν να διορθώσουν "την επιστήμη, που έκανε τρομερό λάθος, όταν κατέτασσε τους Βουλγάρους στη μογγολοειδή ράτσα", ενώ, ισχυρίζονται, "πρόκειται για έναν τελείως διαφορετικό λαό που ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή φυλή". Για να καταλήξει: "Οι Βούλγαροι δεν είναι ούτε Τάταροι, ούτε Μογγόλοι, ούτε Τούρκοι και έπρεπε να περάσει τόσος καιρός για να λάμψει η αλήθεια". Προχωρώντας περισσότερο - και αποκαλύπτοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη συγκεκριμένη στόχευσή τους - αναφέρονται στο "Ελληνικό Εθνικό Δόγμα" για να υποστηρίξουν ότι "η "Μεγάλη Ιδέα" δημιουργήθηκε πριν από 170 χρόνια. (Και) στη βάση των δογμάτων των βουλγαρικών κρατών, κείνται σαφώς διατυπωμένοι γεωπολιτικοί στόχοι και γεωπολιτικά συμφέροντα, που κατευθύνονται κυρίως στην εδαφική διεύρυνση εις βάρος της Βουλγαρίας".

Ως "ρεαλιστές" βεβαίως, γνωρίζουν πως δε θα ήταν εφικτή σήμερα η προβολή τέτοιων απόψεων ως επίσημη πολιτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και γι' αυτό καθησυχάζουν πως η Βουλγαρία δέχεται "να συνορεύει μόνον με δικά της εδάφη και δικούς της πληθυσμούς, αφού ουδέποτε επιδίωξε να καταλάβει τη Σουμαδία ή το Κόσσοβο της Σερβίας, την ...Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη νήσο Κρήτη ή την Κύπρο της Ελλάδας ή εδάφη της Ρουμανίας ή της Αλβανίας"! Παρ' όλο που, υποστηρίζει, στη διάρκεια των πολέμων, οι γείτονες "της άρπαξαν εδάφη, ανέκαθεν βουλγαρικά, με πληθυσμούς βουλγαρικούς", όπως, μεταξύ άλλων, "η Ελλάδα (άρπαξε) τη Μακεδονία του Αιγαίου και τη Δυτική Θράκη του Αιγαίου"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ