ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο πόλεμος των τάδε και των δείνα

Ακούμε κατά καιρούς, και κατά κόρον, «ανεξάρτητη φωνή», «ανεξάρτητη εφημερίδα», «ανεξάρτητη αρχή», «ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Το άκουσα και το ακούω τόσες πολλές φορές και τόσα χρόνια συνέχεια που, όταν δεν είμαι συγκεντρωμένος, το παίρνω και εγώ σαν δεδομένο! Πολλές φορές, μάλιστα, μπαίνω και στη συζήτηση και υπεραμύνομαι και εγώ της ανεξαρτησίας των «φωνών», των εφημερίδων, των «αρχών», της Δικαιοσύνης. Φωνάζω και εγώ «κάτω τα χέρια από τις ανεξάρτητες «αρχές», από τις ανεξάρτητες «φωνές», από την «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη»!

Τι σημαίνει, όμως, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ας πούμε, σε ένα ταξικό κράτος, για να ξεκινήσουμε από την πιο επίκαιρη, λόγω σκανδάλων, ανεξαρτησία. Το σύνολο των νόμων και των διατάξεων, που ρυθμίζουν τις σχέσεις μας, τους νόμους και τις διατάξεις που εφαρμόζει η ...ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η συγκεκριμένη Δικαιοσύνη του τόπου μας αλλά και των άλλων ταξικών χωρών, μόνον ανεξάρτητοι και ανεξάρτητες δεν είναι! Είναι νόμοι και διατάξεις, που εκφράζουν την κοινωνική τάξη που βρίσκεται στην εξουσία!

Η ανεξαρτησία, λοιπόν, της αστικής Δικαιοσύνης, είναι σχετική! (Εάν και εφόσον είναι ανεξάρτητη, η ανεξαρτησία της έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο Δίκαιο και όχι με το αντικειμενικό Δίκαιο). Για όσους δε βρίσκονται στην εξουσία, σχεδόν για το σύνολο του λαού μας, η Δικαιοσύνη του τόπου μας, από χέρι, δεν είναι ανεξάρτητη. Οταν κρίνει, κρίνει με ταξικά κριτήρια. Γιατί υπερασπίζεται συγκεκριμένα συμφέροντα. Γιατί εφαρμόζει νόμους μονόπλευρους, διατάξεις παγιδευμένες. Γιατί ακριβώς γι' αυτό το σκοπό έχει θεσπιστεί! Να εφαρμόζει το Δίκαιο της τάξης που έχει την εξουσία.

«Το δίκαιό σας δεν είναι παρά η θέληση της τάξης σας με τη μορφή νόμου, θέληση της οποίας το περιεχόμενο έχει καθοριστεί από τις υλικές συνθήκες ύπαρξης της τάξης σας», έγραφε ο Μαρξ καταγγέλλοντας το Δίκαιο των αστών. Η κουβέντα, λοιπόν, που άνοιξε πάλι ετούτες τις μέρες στον τόπο μας, για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, έχει να κάνει με τη μοιρασιά! Και μόνον! Το ένα κομμάτι της αστικής τάξης καταγγέλλει το άλλο για παρέμβαση στο ρόλο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης! Η ίδια ιστορία είχε επαναληφθεί, πριν μερικά χρόνια, με ανάποδους ρόλους. Οι σημερινοί καταγγέλλοντες, ήταν οι χτεσινοί καταγγελλόμενοι! Και θα επαναληφθεί και στο μέλλον με αντίστροφους ρόλους!

Σε τι αφορά εμάς, λοιπόν, όλος αυτός ο καβγάς; Μας νοιάζει εμάς αν η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη πιάσει τους τάδε εφοπλιστές, τους τάδε βιομηχάνους, και τους τάδε πολιτικούς, που την έπεσαν στο χρηματιστήριο, στα ομόλογα, στις διάφορες μίζες και στις διάφορες κομπίνες; Αν η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη πρόκειται να πιάσει τους τάδε, για να ελευθερώσει τα χέρια των δείνα, για να την πέσουν αυτοί πάνω στο χρήμα, δε μας νοιάζει. Αν, όμως, η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη πρόκειται να πέσει πάνω και στους δυο, τότε μας νοιάζει και μας κόφτει! Γιατί τα χρήματα που παίζονται στο χρηματιστήριο, είναι δικά μας χρήματα! Γιατί το πάπλωμα, για το οποίο μαλώνουν οι τάδε και οι δείνα, είναι δικό μας πάπλωμα!

Υπάρχει, αντικειμενικά, τέτοια περίπτωση όμως; Η συγκεκριμένη Δικαιοσύνη να ξεπεράσει τον εαυτό της και να γίνει πραγματικά ανεξάρτητη; Να εφαρμόσει αντικειμενικά τους νόμους και τις διατάξεις του αστικού, του δικού της Δικαίου; Και να πιάσει και τους τάδε και τους δείνα. Γιατί και οι δυο έκλεψαν, καταχράστηκαν, λήστεψαν; Οχι, βέβαια! Σας βεβαιώνω, όχι! Γιατί και η Δικαιοσύνη είναι και αυτή μέρος του ενδοκαπιταλιστικού πολέμου. Πότε πάει με τη μία μεριά και πότε με την άλλη. Ανάλογα προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα. Και με τη στάση της κάθε φορά, διαμορφώνεται από αυτόν τον πόλεμο. Και διαμορφώνει αυτόν τον πόλεμο.

«Το Δίκαιο και οι νομικές σχέσεις δεν είναι παρά η αντανάκλαση των οικονομικών συνθηκών της κοινωνίας, και δεν μπορούν να εξαρτηθούν ούτε από τους ίδιους τους ανθρώπους, ούτε από την ανάπτυξη του ανθρώπινου πνεύματος! Το περιεχόμενο και η μορφή του δικαίου είναι η αντανάκλαση των οικονομικών σχέσεων, της οικονομικής βάσης της κοινωνίας».

Εμείς, λοιπόν, δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Ετούτο το σύστημα τα περιέχει όλα αυτά τα φαινόμενα! Ακόμα και τη συμμετοχή της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης στον ενδοκαπιταλιστικό πόλεμο. Τον πόλεμο των τάδε και των δείνα. Αν θέλουμε να τελειώνουμε με αυτή τη σήψη, πρέπει να τελειώνουμε με το σύστημα που την εκτρέφει!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
H επίθεση κατά των εργαζομένων τούς ενώνει

Με την ομοφωνία, που τους χαρακτηρίζει όταν αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους, οι είκοσι επτά ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν να «ανεβάσουν» ταχύτητα στην επίθεση κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Αν και στο επικοινωνιακό πεδίο, η Σύνοδος Κορυφής στις 21 και 22 Ιούνη αναλώθηκε για τη νεκρανάσταση του «Ευρωσυντάγματος», στο κείμενο των συμπερασμάτων φαίνεται ποια είναι η «ταμπακέρα».

Στην παράγραφο 32 του κειμένου αναφέρεται: «H περαιτέρω ενίσχυση των τεσσάρων ελευθεριών της εσωτερικής αγοράς (ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων) και η βελτίωση της λειτουργίας της παραμένουν θέματα υψίστης σημασίας για την οικονομική μεγέθυνση, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση».

Στην παράγραφο αυτή συμπυκνώνεται η αντεργατική πολιτική που σχεδιάστηκε από τους ιθύνοντες της ΕΕ, το 2000 και πήρε τον τίτλο «Στρατηγική της Λισαβόνας».

Για να μην μένει καμιά αμφιβολία σχετικά με τον αντεργατικό χαρακτήρα των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, λίγες μέρες μετά, την περασμένη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας. Στην ανακοίνωση εξειδικευόταν η απόφαση της Συνόδου για την «ανταγωνιστικότητα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, συστήνει την αποτελεσματικότερη, συντονισμένη προώθηση των ανατροπών των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο όνομα του μεγαλύτερου καπιταλιστικού κέρδους. Ως άμεσο στόχο προβάλλει την επέκταση των ελαστικών, ευέλικτων μορφών εργασίας, ενώ βάζει στο στόχαστρό της τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μεταξύ των άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών να καταργήσουν τους όποιους περιορισμούς στις απολύσεις εργαζομένων. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, την απελευθέρωση των απολύσεων «μέτρο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας»!

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυριαρχεί ο όρος «flexicurity» (σ.σ. σύμπλεγμα των λέξεων flexibility (ελαστικότητα) και security (ασφάλεια)), τον οποίο η κ. Αννα Διαμαντοπούλου μετέφρασε στα ελληνικά με τη λέξη «ευελφάλεια»...

Είναι προφανές ότι πίσω από τη «flexicurity», ή «ευελφάλεια», κρύβεται η προσπάθεια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων, να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι δυνατόν να συνταιριάξουν τα αταίριαστα, δηλαδή τη μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου με την «ασφάλεια» των εργαζομένων!

Οσες αυταπάτες και αν προσπαθούν να σπείρουν, η ίδια η κοινωνική εξέλιξη έρχεται να αναδείξει την ανειρήνευτη διαφορά μεταξύ των συμφερόντων κεφαλαίου - εργασίας.

Την ίδια μέρα, την Τετάρτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκε μια ακόμη εξειδίκευση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, η οδηγία για τη μεταφορά των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης των εργαζομένων στην ΕΕ. Οδηγία την οποία ψήφισαν από κοινού Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι, μαζί και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η οποία προκαλεί πλήγμα στα δημόσια συστήματα επικουρικής ασφάλισης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Κατά σύμπτωση (;) αυτή τη βδομάδα έγινε γνωστό ότι εκκρεμεί εις βάρος της Ελλάδας προσφυγή της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο με πρόσχημα την εναρμόνιση με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες. Μια «εξίσωση» που σημαίνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων κατά 10 ή 15 χρόνια.

Και καταστολή

Ομως, αξίζει να σταθούμε και σε ένα άλλο κεφάλαιο των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το κεφάλαιο «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις» όπου οι «είκοσι επτά» συνόψισαν την πολιτική τους για την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων. Μια πολιτική που είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της αντεργατικής τους εκστρατείας.

Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής βρίσκεται η «Συνθήκη Προυμ» για την παρακολούθηση των επικοινωνιών και τους νέους περιορισμούς στα δικαιώματα και στις ελευθερίες των λαών της ΕΕ και των μεταναστών.

Η Συνθήκη του ΠΡΟΥΜ ή ΣΕΝΓΚΕΝ ΙΙΙ προβλέπει το φακέλωμα με βάση το DNA, το φακέλωμα όσων συμμετέχουν σε διεθνείς εκδηλώσεις, την ελεύθερη δράση ξένων αστυνομικών και πρακτόρων σε ελληνικό έδαφος.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν πρόκειται να επιτεθούν κατά των εργαζομένων, ομοφωνούν και αποφασίζουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Για τους εργαζόμενους στη χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες μέλη, δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις όσον αφορά το χαρακτήρα και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεών της. Της λυκοσυμμαχίας, τα μέλη της οποίας δεν έχουν καμιά διαφορά όταν πέφτουν πάνω στο «θήραμά» τους και αλληλοσπαράσσονται όταν πρόκειται να μοιράσουν τη λεία τους. Αυτό που έγινε και στη συζήτηση για το «Ευρωσύνταγμα», όπου κυριάρχησαν οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί.

Για τους εργαζόμενους, αυτό που προέχει είναι να οργανώσουν την αντιπαράθεσή τους σ' αυτή την πολιτική, σ' αυτά τα μέτρα. Την πάλη τους σε εθνικό επίπεδο για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων. Γι' αυτούς, η Ευρωπαϊκή Ενωση με «Ευρωσύνταγμα», ή χωρίς αυτό, θα είναι η λυκοσυμμαχία των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους υπαλλήλων.


Δ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ