Κυριακή 1 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο πόλεμος των τάδε και των δείνα

Ακούμε κατά καιρούς, και κατά κόρον, «ανεξάρτητη φωνή», «ανεξάρτητη εφημερίδα», «ανεξάρτητη αρχή», «ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Το άκουσα και το ακούω τόσες πολλές φορές και τόσα χρόνια συνέχεια που, όταν δεν είμαι συγκεντρωμένος, το παίρνω και εγώ σαν δεδομένο! Πολλές φορές, μάλιστα, μπαίνω και στη συζήτηση και υπεραμύνομαι και εγώ της ανεξαρτησίας των «φωνών», των εφημερίδων, των «αρχών», της Δικαιοσύνης. Φωνάζω και εγώ «κάτω τα χέρια από τις ανεξάρτητες «αρχές», από τις ανεξάρτητες «φωνές», από την «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη»!

Τι σημαίνει, όμως, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ας πούμε, σε ένα ταξικό κράτος, για να ξεκινήσουμε από την πιο επίκαιρη, λόγω σκανδάλων, ανεξαρτησία. Το σύνολο των νόμων και των διατάξεων, που ρυθμίζουν τις σχέσεις μας, τους νόμους και τις διατάξεις που εφαρμόζει η ...ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η συγκεκριμένη Δικαιοσύνη του τόπου μας αλλά και των άλλων ταξικών χωρών, μόνον ανεξάρτητοι και ανεξάρτητες δεν είναι! Είναι νόμοι και διατάξεις, που εκφράζουν την κοινωνική τάξη που βρίσκεται στην εξουσία!

Η ανεξαρτησία, λοιπόν, της αστικής Δικαιοσύνης, είναι σχετική! (Εάν και εφόσον είναι ανεξάρτητη, η ανεξαρτησία της έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο Δίκαιο και όχι με το αντικειμενικό Δίκαιο). Για όσους δε βρίσκονται στην εξουσία, σχεδόν για το σύνολο του λαού μας, η Δικαιοσύνη του τόπου μας, από χέρι, δεν είναι ανεξάρτητη. Οταν κρίνει, κρίνει με ταξικά κριτήρια. Γιατί υπερασπίζεται συγκεκριμένα συμφέροντα. Γιατί εφαρμόζει νόμους μονόπλευρους, διατάξεις παγιδευμένες. Γιατί ακριβώς γι' αυτό το σκοπό έχει θεσπιστεί! Να εφαρμόζει το Δίκαιο της τάξης που έχει την εξουσία.

«Το δίκαιό σας δεν είναι παρά η θέληση της τάξης σας με τη μορφή νόμου, θέληση της οποίας το περιεχόμενο έχει καθοριστεί από τις υλικές συνθήκες ύπαρξης της τάξης σας», έγραφε ο Μαρξ καταγγέλλοντας το Δίκαιο των αστών. Η κουβέντα, λοιπόν, που άνοιξε πάλι ετούτες τις μέρες στον τόπο μας, για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, έχει να κάνει με τη μοιρασιά! Και μόνον! Το ένα κομμάτι της αστικής τάξης καταγγέλλει το άλλο για παρέμβαση στο ρόλο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης! Η ίδια ιστορία είχε επαναληφθεί, πριν μερικά χρόνια, με ανάποδους ρόλους. Οι σημερινοί καταγγέλλοντες, ήταν οι χτεσινοί καταγγελλόμενοι! Και θα επαναληφθεί και στο μέλλον με αντίστροφους ρόλους!

Σε τι αφορά εμάς, λοιπόν, όλος αυτός ο καβγάς; Μας νοιάζει εμάς αν η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη πιάσει τους τάδε εφοπλιστές, τους τάδε βιομηχάνους, και τους τάδε πολιτικούς, που την έπεσαν στο χρηματιστήριο, στα ομόλογα, στις διάφορες μίζες και στις διάφορες κομπίνες; Αν η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη πρόκειται να πιάσει τους τάδε, για να ελευθερώσει τα χέρια των δείνα, για να την πέσουν αυτοί πάνω στο χρήμα, δε μας νοιάζει. Αν, όμως, η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη πρόκειται να πέσει πάνω και στους δυο, τότε μας νοιάζει και μας κόφτει! Γιατί τα χρήματα που παίζονται στο χρηματιστήριο, είναι δικά μας χρήματα! Γιατί το πάπλωμα, για το οποίο μαλώνουν οι τάδε και οι δείνα, είναι δικό μας πάπλωμα!

Υπάρχει, αντικειμενικά, τέτοια περίπτωση όμως; Η συγκεκριμένη Δικαιοσύνη να ξεπεράσει τον εαυτό της και να γίνει πραγματικά ανεξάρτητη; Να εφαρμόσει αντικειμενικά τους νόμους και τις διατάξεις του αστικού, του δικού της Δικαίου; Και να πιάσει και τους τάδε και τους δείνα. Γιατί και οι δυο έκλεψαν, καταχράστηκαν, λήστεψαν; Οχι, βέβαια! Σας βεβαιώνω, όχι! Γιατί και η Δικαιοσύνη είναι και αυτή μέρος του ενδοκαπιταλιστικού πολέμου. Πότε πάει με τη μία μεριά και πότε με την άλλη. Ανάλογα προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα. Και με τη στάση της κάθε φορά, διαμορφώνεται από αυτόν τον πόλεμο. Και διαμορφώνει αυτόν τον πόλεμο.

«Το Δίκαιο και οι νομικές σχέσεις δεν είναι παρά η αντανάκλαση των οικονομικών συνθηκών της κοινωνίας, και δεν μπορούν να εξαρτηθούν ούτε από τους ίδιους τους ανθρώπους, ούτε από την ανάπτυξη του ανθρώπινου πνεύματος! Το περιεχόμενο και η μορφή του δικαίου είναι η αντανάκλαση των οικονομικών σχέσεων, της οικονομικής βάσης της κοινωνίας».

Εμείς, λοιπόν, δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Ετούτο το σύστημα τα περιέχει όλα αυτά τα φαινόμενα! Ακόμα και τη συμμετοχή της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης στον ενδοκαπιταλιστικό πόλεμο. Τον πόλεμο των τάδε και των δείνα. Αν θέλουμε να τελειώνουμε με αυτή τη σήψη, πρέπει να τελειώνουμε με το σύστημα που την εκτρέφει!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ