ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΣΑΒΟΣ - ΠΗΛΙΟ
Επενδύσεις μετά τη φωτιά;

Οσα προετοιμάζονται για την «ήπια τουριστική ανάπτυξη» του Ολύμπου, ίσως δεν είναι άσχετα με τις πυρκαγιές σε Λάρισα, Μαγνησία

ICON

Δυο καταπράσινα και πανέμορφα βουνά της Θεσσαλίας - Ο Κίσαβος και το Πήλιο - κάηκαν από τις πυρκαγιές της περασμένης βδομάδας. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη και όλοι εκφράζουν υπόνοιες και υποψίες ότι αυτό ήταν «έργο» εμπρηστών. Ομως οι εμπρηστές δεν ενεργούν από «χόμπι» ή από «βίτσιο», αλλά για κάποιους «δουλεύουν». Το κάψιμο των δυο βουνών, μπορεί να «ανοίξει την όρεξη» και να «λύσει τα χέρια», όλων εκείνων που θέλουν να παραδώσουν τα βουνά και τα δάση βορά στα νύχια των «επενδυτών».

Διότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αρμοδίων και των τοπικών παραγόντων, ουδείς εγγυάται ότι αυτά τα βουνά και τα καμένα δάση δε θα μπουν στο «επενδυτικό στόχαστρο» των κάθε λογής κερδοσκόπων. Πολύ περισσότερο που η θέση τους και τα άλλα πολλά προσόντα και πλεονεκτήματα που διαθέτουν, τα καθιστά «επενδυτικά φιλέτα», ιδιαίτερα για τουριστική αξιοποίηση.

Εκεί, άλλωστε, ωθεί η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και παράδοσής της στην επιχειρηματική εκμετάλλευση, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία δρα σαν «μεσίτης» και, ενίοτε, σαν «προαγωγός» του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Και γιατί να «γλιτώσει» ο Κίσαβος, όταν ακόμα και ο Ολυμπος, «το βουνό των Θεών», παραδίνεται στους «θνητούς» της κερδοσκοπίας; Ο δρόμος άνοιξε με την, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με βάση την οποία επιτρέπεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Σπαρμού - Βρυσοπούλες, που οδηγεί σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, στην «καρδιά» του ψηλότερου βουνού της χώρας.

Η «τουριστική αξιοποίηση» θα γίνει με την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο θα αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου στρατιωτικού, σε μια έκταση 100 στρεμμάτων που ανήκει στο στρατό και δόθηκε από την Εκκλησία, καθώς και με την εγκατάσταση κι άλλων «τουριστικών υποδομών». Να σημειώσουμε ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις, που προγραμματίζονται να γίνουν εντός του ευρύτερου χώρου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και μέσα στα όρια της προστατευόμενης περιοχής από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Natura 2000», θέτουν σε άμεσο κίνδυνο περιβαλλοντικής υποβάθμισης ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, όπως έχει χαρακτηρίσει τον Ολυμπο η ΟΥΝΕΣΚΟ. Επιπλέον, να επισημάνουμε ότι παρεμβάσεις «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης» έχουν γίνει, ήδη, από τη δυτική πλευρά του βουνού, προς την Πιερία, την οποία επισκέπτονται πάνω από 110.000 άνθρωποι το χρόνο και καταγράφονται, κατά μέσο όρο, 10.000 διανυκτερεύσεις στα τέσσερα καταφύγια της περιοχής.

Η απόφαση του ΚΑΣ φαίνεται να είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων, καθώς η έγκριση αφορά σε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων οδοποιίας Σπαρμού - Βρυσοπούλες, που είχε υποβάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αυτοδιοικητικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1998 εκκρεμούσε αίτημα τη Νομαρχίας Λάρισας για ασφαλτόστρωση του δρόμου, προκειμένου να δημιουργηθεί χιονοδρομικό κέντρο και άλλες τουριστικές υποδομές, ενώ σύμφωνος είναι και ο Δήμος Ολύμπου.

Αφύλακτα τα δάση

Μιλούν στο «Ρ» ειδικοί επιστήμονες

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ο «Ρ» μίλησε με ειδικούς δασολόγους και πανεπιστημιακούς, για τα δάση και την προστασία τους και την υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών

Ο Αντώνης Θεοδόσης, δασολόγος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής, μιλώντας στο «Ρ» για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα καταγγέλλει:

«Από τις 10 με 11 το πρωί της Πέμπτης ο δασάρχης Πάρνηθας ειδοποίησε την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ότι η φωτιά από τα Δερβενοχώρια δεν έπρεπε να περάσει τους δύο βασικούς δρόμους Φυλής - Δερβενοχωρίων και Πηγής - Αυλώνα και να μπει στον Εθνικό Δρυμό. Ο λόγος είναι, ότι αυτοί οι δύο δρόμοι που το Δασαρχείο είχε φροντίσει να συντηρήσει και να κάνει πολλά έργα αποτελούσαν ουσιαστικά αντιπυρικές ζώνες. Τονίστηκε σε όλους τους αρμόδιους, ότι αν η φωτιά περάσει από εκεί τότε θα γίνει ανεξέλεγκτη. Την εκτίμηση αυτή όμως δεν την έλαβαν υπόψη και δε στάλθηκαν δυνάμεις να σταματήσουν εκεί τη φωτιά. Αποτέλεσμα στις 1.30 το μεσημέρι να περάσει και να αρχίσει το καταστροφικό της έργο. Τα δύο συντονιστικά σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο δεν έκαναν ούτε μία συνεδρίαση για να σχεδιάσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν τη φωτιά».

Κίνδυνος για πλημμύρες

Ο Παναγιώτης Στεφανίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής πρόεδρος της Σχόλης Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, επισήμανε στο «Ρ»:

«Πρέπει να σημειώσουμε καταρχήν ότι ζούμε στη Μεσόγειο και δεν μπορούμε με το ιδιαίτερο κλίμα που έχουμε να αποφύγουμε πυρκαγιές. Μπορούμε όμως να φροντίσουμε να προστατεύσουμε δάση και δασικές εκτάσεις σε τρία στάδια: Πρόληψη, καταστολή και διαχείριση των καμένων. Η πολιτεία όμως και εννοώ οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντισαν τα τελευταία χρόνια για την αποδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών και υποβάθμιση του ρόλου που είχαν την ευθύνη και για τα τρία παραπάνω στάδια.

Ετσι όσον αφορά την πρόληψη, τα Δασαρχεία που είχαν δασοφυλάκια και ανθρώπους που ήξεραν το δάσος σαν την παλάμη τους, εδώ και 8 χρόνια σταμάτησαν αυτή τη δραστηριότητα, καθώς η καταστολή δόθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν πια οι άνθρωποι του Δασαρχείου στο δάσος που αντιλαμβάνονταν τη φωτιά την ώρα που εκδηλωνόταν. Είναι αδύνατον να διαχειριστούμε τα δάση στα πλαίσια αυτά. Οι φωτιές θα περιοριστούν μόνο αν αναπτυχθούν ξανά οι δασικές υπηρεσίες με τις αρμοδιότητες που είχαν από πριν και στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό.

Πρώτο και κύριο είναι να προστατευτούν τα δάση από καταπατήσεις και να μην ξεφυτρώσουν βίλες. Πρέπει άμεσα μέχρι το Σεπτέμβρη να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες εκτάσεις. Γιατί αν έχουμε ραγδαίες βροχοπτώσεις όλα τα εδάφη θα μεταφερθούν λόγω διάβρωσης. Οι δασικές υπηρεσίες και εδώ είναι αυτές που έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία για την άμεση και αποτελεσματική εκτέλεση αυτών των έργων αρκεί βέβαια να υπάρχουν πιστώσεις».

Στο περιθώριο οι δασικές υπηρεσίες

Ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων, τόνισε μιλώντας στο «Ρ»:

«Οι δασικές υπηρεσίες σήμερα είναι περιθωριοποιημένες και αποδυναμωμένες τόσο σε επιστημονικό όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό και με φθίνουσα χρηματοδότηση όσον αφορά τα έργα και τις λοιπές δραστηριότητες που αφορούν την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην εκτελούνται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, να έχουμε επικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς (ΥΠΕΧΩΔΕ, δήμοι κλπ.) που προκαλούν ένα αλαλούμ για το ποιος έχει αρμοδιότητα για τα προβλεπόμενα έργα, αλλά και ποιος θα έχει την ευθύνη σε περιπτώσεις μεγάλων απωλειών δασών και δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές. Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή η πολιτεία να δει το πρόβλημα και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης».

Ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Eurokinissi

Οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι δεδομένες. Τις είχε αναδείξει ο «Ρ» σε σχετικό ρεπορτάζ στις 17 Ιούνη, δύο βδομάδες πριν ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα:

  • Στο πυροσβεστικό κλιμάκιο στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας υπάρχουν 5 αντί για 17 πυροσβέστες.
  • Στο κλιμάκιο των Σερβίων Κοζάνης, υπάρχουν 4 αντί για 17 πυροσβέστες.
  • Στο Παρανέστι Δράμας υπάρχουν 3 αντί για 17 πυροσβέστες.
  • Στην υπηρεσία της Αμφισσας υπάρχουν 18 κενές θέσεις στις 30 που προβλέπονται.
  • Στην Αμαλιάδα 14 στις 35.
  • Στην Αρεόπολη Λακωνίας 14 στις 25.
  • Στην Πάργα 14 στις 25.

Οταν το 1998 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «χρέωσε» στην Πυροσβεστική τις δασικές πυρκαγιές, το έλλειμμα σε οργανικές θέσεις ήταν 15%, ενώ σήμερα φτάνει στο 31%. Παρά τις υποσχέσεις για αναβάθμιση, σήμερα υπάρχουν 3.740 οργανικά κενά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ, Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ, Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ, Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ