Κυριακή 1 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφύλακτα τα δάση

Μιλούν στο «Ρ» ειδικοί επιστήμονες

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ο «Ρ» μίλησε με ειδικούς δασολόγους και πανεπιστημιακούς, για τα δάση και την προστασία τους και την υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών

Ο Αντώνης Θεοδόσης, δασολόγος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής, μιλώντας στο «Ρ» για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα καταγγέλλει:

«Από τις 10 με 11 το πρωί της Πέμπτης ο δασάρχης Πάρνηθας ειδοποίησε την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ότι η φωτιά από τα Δερβενοχώρια δεν έπρεπε να περάσει τους δύο βασικούς δρόμους Φυλής - Δερβενοχωρίων και Πηγής - Αυλώνα και να μπει στον Εθνικό Δρυμό. Ο λόγος είναι, ότι αυτοί οι δύο δρόμοι που το Δασαρχείο είχε φροντίσει να συντηρήσει και να κάνει πολλά έργα αποτελούσαν ουσιαστικά αντιπυρικές ζώνες. Τονίστηκε σε όλους τους αρμόδιους, ότι αν η φωτιά περάσει από εκεί τότε θα γίνει ανεξέλεγκτη. Την εκτίμηση αυτή όμως δεν την έλαβαν υπόψη και δε στάλθηκαν δυνάμεις να σταματήσουν εκεί τη φωτιά. Αποτέλεσμα στις 1.30 το μεσημέρι να περάσει και να αρχίσει το καταστροφικό της έργο. Τα δύο συντονιστικά σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο δεν έκαναν ούτε μία συνεδρίαση για να σχεδιάσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν τη φωτιά».

Κίνδυνος για πλημμύρες

Ο Παναγιώτης Στεφανίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής πρόεδρος της Σχόλης Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, επισήμανε στο «Ρ»:

«Πρέπει να σημειώσουμε καταρχήν ότι ζούμε στη Μεσόγειο και δεν μπορούμε με το ιδιαίτερο κλίμα που έχουμε να αποφύγουμε πυρκαγιές. Μπορούμε όμως να φροντίσουμε να προστατεύσουμε δάση και δασικές εκτάσεις σε τρία στάδια: Πρόληψη, καταστολή και διαχείριση των καμένων. Η πολιτεία όμως και εννοώ οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντισαν τα τελευταία χρόνια για την αποδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών και υποβάθμιση του ρόλου που είχαν την ευθύνη και για τα τρία παραπάνω στάδια.

Ετσι όσον αφορά την πρόληψη, τα Δασαρχεία που είχαν δασοφυλάκια και ανθρώπους που ήξεραν το δάσος σαν την παλάμη τους, εδώ και 8 χρόνια σταμάτησαν αυτή τη δραστηριότητα, καθώς η καταστολή δόθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν πια οι άνθρωποι του Δασαρχείου στο δάσος που αντιλαμβάνονταν τη φωτιά την ώρα που εκδηλωνόταν. Είναι αδύνατον να διαχειριστούμε τα δάση στα πλαίσια αυτά. Οι φωτιές θα περιοριστούν μόνο αν αναπτυχθούν ξανά οι δασικές υπηρεσίες με τις αρμοδιότητες που είχαν από πριν και στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό.

Πρώτο και κύριο είναι να προστατευτούν τα δάση από καταπατήσεις και να μην ξεφυτρώσουν βίλες. Πρέπει άμεσα μέχρι το Σεπτέμβρη να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες εκτάσεις. Γιατί αν έχουμε ραγδαίες βροχοπτώσεις όλα τα εδάφη θα μεταφερθούν λόγω διάβρωσης. Οι δασικές υπηρεσίες και εδώ είναι αυτές που έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία για την άμεση και αποτελεσματική εκτέλεση αυτών των έργων αρκεί βέβαια να υπάρχουν πιστώσεις».

Στο περιθώριο οι δασικές υπηρεσίες

Ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων, τόνισε μιλώντας στο «Ρ»:

«Οι δασικές υπηρεσίες σήμερα είναι περιθωριοποιημένες και αποδυναμωμένες τόσο σε επιστημονικό όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό και με φθίνουσα χρηματοδότηση όσον αφορά τα έργα και τις λοιπές δραστηριότητες που αφορούν την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην εκτελούνται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, να έχουμε επικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς (ΥΠΕΧΩΔΕ, δήμοι κλπ.) που προκαλούν ένα αλαλούμ για το ποιος έχει αρμοδιότητα για τα προβλεπόμενα έργα, αλλά και ποιος θα έχει την ευθύνη σε περιπτώσεις μεγάλων απωλειών δασών και δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές. Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή η πολιτεία να δει το πρόβλημα και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από το κακό στο χειρότερο (2023-07-22 00:00:00.0)
Ενα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα με ευθύνη των κυβερνήσεων (2022-08-03 00:00:00.0)
Γιατί είναι αναγκαίος ο δημόσιος ενιαίος φορέας (2009-08-30 00:00:00.0)
Τεράστιες πολιτικές ευθύνες σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την ανυπαρξία πρόληψης (2009-08-26 00:00:00.0)
Τα κενά θα καλυφθούν σε ...170 χρόνια (2009-06-17 00:00:00.0)
Στο έλεος των πυρκαγιών τα δάση (2004-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ