Κυριακή 1 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ο σκαντζόχοιρος

Λένε πως το κρέας του σκαντζόχοιρου είναι τρυφερό και δε θυμάμαι πού επί γης, τον θεωρούν λιχουδιά. Εγώ τον έβλεπα να διασχίζει πανικόβλητος την άσφαλτο, ανάμεσα σε έξαλλους κατοίκους των πέριξ της Πάρνηθας. Το μάτι της κάμερας στράφηκε πάνω του την ώρα που δεκάδες υποκριτές, ασυντόνιστοι «υπεύθυνοι» κι «αρμόδιοι» μοίραζαν ευθύνες και κατηγορίες με την ίδια ταχύτητα που οι άνεμοι σκόρπιζαν τη στάχτη του ύστατου πνεύμονα της Αττικής.

Κανείς δεν ασχολήθηκε ύστερα με το σκαντζόχοιρο. Που δεν είχε κουράγιο να φύγει από το πλάνο, να κουλουριαστεί και να κυλήσει σαν γιγάντια πια μπάλα με αγκάθια και να καρφώσει όλους εκείνους που δεκαετίες εκφράζουν το... σύγχρονο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Το ζώο δεν ψηφίζει, δε συναινεί στα... προγράμματα της αγοράς. Δε θυμάται και πως οι πυρκαγιές ήταν το άλλοθι για τη δικτατορία του Μεταξά, που καλλιεργήθηκε τέτοιες μέρες πύρινες πίσω στα 1936.

Ποιος ωφελείται; Το τραγικό ερώτημα βαθύτατα ταξικό δεν τρυπάει δυστυχώς τ' αυτιά των απελπισμένων - αγανακτισμένων σαν τ' αγκάθια του σκαντζόχοιρου. Ασφαλτος η πολιτική και ταξική συνείδηση. Που ουρλιάζει στις κάμερες κι ύστερα πάει και στηρίζει κάθε φορά στις κάλπες όποιο από τα δύο κόμματα που διαφεντεύουν τις Πάρνηθες και το οξυγόνο μας τάζοντας: Εξαιρέσεις από την αναδάσωση. Αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων προεκλογικά. Φιλέτα δημόσιας γης σε συνεταιρισμούς οικοδομικούς. Παράνομη δόμηση που μετά θα νομιμοποιηθεί. Ιδιωτικοποιήσεις αθρόες, στο πνεύμα της ΕΕ, δασικών και προστατευμένων περιοχών...

Ο εμπαιγμός γίνεται «πύρινες δηλώσεις». Οι υπουργοί του «Σαμίνα» και της καμένης προηγούμενα γης κατηγορούν τους υπουργούς του «Σι Ντάιμοντ» και της τώρα καιόμενης γης. Πώς να περάσει ο σκαντζόχοιρος τις συμπληγάδες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που άρχισαν το 2001 ν' αναθεωρούν το άρθρο 24 του Συντάγματος και να το ολοκληρώνουν τώρα με σπέκουλα μικροπολιτική βγαλμένη όπως πάντα με το αζημίωτο από την καταστροφή;

Ηρωικοί οι πυροσβέστες και λειψοί κατά 4.500 άνδρες. Χωρίς κρουνούς. Χωρίς αντιπυρικές ζώνες και οδούς. Να τρέχουν ανάμεσα στις παράνομες χωματερές από βουνό σε βουνό κι από δέντρο σε δέντρο. Πιλότοι βουτάνε στον καπνό και προσφέρουν άλλοθι στους πρόθυμους «επιτόπου», που ψάχνουν τις κάμερες πιο εύκολα απ' ό,τι ο σκαντζόχοιρος μια γωνιά για να κουρνιάσει.

Σύντροφοι, η ιδεολογική ασφυξία της αστικής τάξης επέτρεψε αυτές τις φανερές μέρες της δαντικής κόλασης στη δημόσια συνείδηση να φυλακιστεί στον πανικό του ερ-κοντίσιον, ιδανικό υποκατάστατο κάθε δέντρου σε άγριες κι ανεκπαίδευτες κοινωνίες σαν τη δική μας.

Το χάος που έκαψε την Πάρνηθα και την Ελλάδα απ' άκρου σ' άκρο έδειξε τη μορφή του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος που παρλάρει για πρόληψη και δρα υπέρ καταπατητών και οικοπεδοφάγων. Ο λαός με συνεχή στέρηση φύσης κι οξυγόνου και η άρχουσα τάξη με τους σφουγγοκωλάριούς της ν' αναζητά, έναντι ακριβού αντιτίμου, αποδράσεις σε παρθένες περιοχές και εκδρομές «εκτός ορίων» σαν του Λούσιου...

Το καμένο βουνό, ο σκαντζόχοιρος σε ασφαλτένιο γολγοθά, οι δηλώσεις των «σωτήρων» θυμίζουν πως δεν αγοράζονται όλα και δεν πωλούνται όλα. Οσοι κόπτονται υποκριτικά που θα μείνουμε χωρίς πλεμόνι στο Λεκανοπέδιο ήδη κάνουν σχέδια επιχειρηματικά. Θα βρουν τρόπους για λεφτά. Θα μας πουλάνε μάσκες οξυγόνου σε διάφορα χρώματα μαζί με φιάλες ασορτί, γεμισμένες από μια πολυεθνική και ενδεχομένως τόσο τσουχτερές στην τιμή, ώστε οι τράπεζες να έχουν και «πακέτα οξυγόνου» ελκυστικά για την πιστωτική.

Οσο για το σκαντζόχοιρο που γλίτωσε; Τον βλέπω μπρελόκ - αναμνηστικό για όσους θα «τολμήσουν» να ξεδώσουν στο καζίνο για να... ενισχύσουν την οικονομία του τόπου.

Στην πυρά οι ηθικοί αυτουργοί των εμπρησμών!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ