Κυριακή 1 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Να επεκταθεί ο Εθνικός Δρυμός

Στην περιοχή της Πάρνηθας περιόδευσε χτες, Σάββατο, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ, και άλλα στελέχη. Η ΓΓ της ΚΕ προέβη στις παρακάτω δηλώσεις: «Πέρα από τις ιστορικές, θα έλεγα, εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν για όλη την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα με την καταστροφή των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος, τούτη τη μέρα και σε αυτή τη φάση που είμαστε, αυτό που ενδιαφέρει το ΚΚΕ είναι όχι απλά να έχουμε γενικές διακηρύξεις περί περιοχής αναδασωτέας. Πέρα από τον κλασικό δασικό πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, ο οποίος, απ' ό,τι φαίνεται, κατά 50% έχει καταστραφεί, κατά τη γνώμη μας πρέπει να υπάρχει επέκταση σε όλη την περιφέρεια. Γιατί όχι και μέχρι το Τατόι να θεωρηθεί η περιοχή, ας το πω, Εθνικός Δρυμός ή να ισοτιμηθεί και η περιφέρεια με τον Εθνικό Δρυμό ούτως ώστε να έχουμε μια πραγματική προστασία γιατί, έτσι και αλλιώς, θα πρέπει να υπάρχει μια αυστηροποίηση. Βεβαίως και ο χαρακτηρισμός Εθνικός Δρυμός από μόνος του δε φτάνει, αλλά αποτελεί μια βάση για μια πρόληψη, δασοπροστασία και πάνω απ' όλα για να μη χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντο.

Εχουμε κάθε επιφύλαξη, μάλλον διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, για όλες τις διακηρύξεις που θα έρθουν και ανησυχούμε πάρα πολύ, γιατί ήδη εμείς έχουμε θέσει ένα ζήτημα ότι πάνω στην Πάρνηθα πρόκειται να γίνει ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το "Hayat", το οποίο δε θα περιοριστεί μόνο στον περιβάλλοντα χώρο του Μον Παρνές. Απ' όσο ξέρουμε ζητάνε ευρύτερους χώρους, ζητάνε δρόμους πλατιούς για να ανεβαίνουν οι "Μερσεντές". Μπορεί αύριο να ζητάνε χώρο για να προσγειώνονται ελικόπτερα, για να έρχονται να παίζουν στο καζίνο.

Να μην υπάρξει χαραμάδα

Σε όλα αυτά πιστεύω ότι, όχι μόνο εμείς θα είμαστε αντίθετοι, πρέπει να είναι αντίθετοι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής και όλοι οι φορείς. Να μην υπάρξει δηλαδή πραγματική νομική χαραμάδα στο να οικοπεδοποιηθεί η Πάρνηθα στο όνομα μάλιστα ότι, τώρα πια, δεν υπάρχουν δέντρα ή δεν μπορεί να αναδασωθεί ιδιαίτερα ο χώρος της Κεφαλληνιακής Ελάτης.

Για μας βεβαίως υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε, πέρα απ' το συνολικό που ήδη έχουμε βάλει ως Κόμμα, τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. Δεν μπορεί να χωρίζεται η πρόληψη απ' την καταστολή. Δηλαδή, οι Δασικές Υπηρεσίες να παραμερίζονται, να υπάρχει ένας τέτοιος τεμαχισμός και μάλιστα και μέρος της πρόληψης να ανατίθεται στην Πυροσβεστική. Θεωρούμε ότι ο ενιαίος αυτός φορέας θα ξεπεράσει και τα όποια προβλήματα συντονισμού παρουσιάζονται.

Και, τέλος, υποστηρίζουμε την ανάγκη το προσωπικό, καταρχήν στον τομέα της δασοπροστασίας, να είναι και επαρκές, υπερεπαρκές θα έλεγα, και μόνιμο και όχι περιστασιακό. Και επιπλέον υπάρχει επιτέλους ανάγκη να διοριστούν στην Πυροσβεστική οι 4.000 πυροσβέστες, το λιγότερο δηλαδή, γιατί αυτοί λείπουν και δημιουργούν τεράστια κενά. Χώρια, βεβαίως, ότι πρέπει να επανεξεταστεί όλος ο εξοπλισμός ο πυροσβεστικός της ίδιας της Πυροσβεστικής.

Προς το παρόν λέμε αυτά. Πάνω απ' όλα μας ενδιαφέρει να διευρυνθεί ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού όπως έχει χαρακτηριστεί σήμερα και να περιλάβει πολύ περισσότερες εκτάσεις, ας φτάσει και τα 100.000 στρέμματα διότι έτσι που πάμε θα βρεθούμε σε μια περιοχή η οποία πια θα είναι απλησίαστη για λόγους αναψυχής, χαράς και πάνω απ' όλα δεν αρκεί να κλαίμε την απώλεια του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής. Κάτι μπορεί να γίνει τώρα ούτως ώστε η επόμενη γενιά να μη ζει σε ένα φαλακρό τοπίο».

Σοβαρές ελλείψεις

Από την ενημέρωση που είχε νωρίτερα στο Δασαρχείο της Πάρνηθας από το δασολόγο Θεοδόση Αντώνη προέκυψαν τα εξής: Δεν αξιοποιήθηκαν δυο δεξαμενές των 75 κυβικών, δυο των 30 κυβικών και μια των 15 κυβικών, που είχε το Δασαρχείο μέσα στο δάσος λόγω έλλειψης σχεδιασμού. Επίσης, το μοναδικό πυροφυλάκιο που υπάρχει στη Φυλή λειτουργεί μόνο 9 το πρωί με 9 το βράδυ λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% του πυρήνα του Δρυμού έχει καταστραφεί. Οπως επισήμανε ο Θεοδόσης Αντώνης, πρέπει να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, διαφορετικά θα έχουν μεγάλο πρόβλημα οι περιοχές της Ελευσίνας, του Μενιδίου και των Θρακομακεδόνων. Τέλος, μεταφέρθηκε στην Αλ. Παπαρήγα ότι υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν στον πυρήνα του Δρυμού και τα 42.000 στρέμματα του Τατοΐου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ