ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούλη 2007
Σελ. /32
Οι διεθνείς επενδυτές τιμωρούν τις... «άτακτες» χώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου ενός χρόνου), επανέκαμψαν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την υποδοχή επενδύσεων από το εξωτερικό. Ακόμη, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έφθασαν το 2006 στο υψηλότερο σημείο μετά το 2000. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (21 Ιούνη 2007) για τις ξένες επενδύσεις στις χώρες μέλη του Οργανισμού.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι και το 2007 οι επενδύσεις στις 30 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ θα αυξηθούν κατά 30%.

Το 2006 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με αυτές του 2005. Εφτασαν τα 910 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 747 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2005 και 491 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2004.

Την περασμένη χρονιά οι ΗΠΑ απορρόφησαν επενδύσεις 184 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις άλλες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που επενδύθηκε στις ΗΠΑ από το 2001. Η αύξηση αποδίδεται εν μέρει στην πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου.

Η αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις μεγάλες διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων (σ.σ. συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων από διαφορετικές χώρες). Οι πέντε μεγαλύτερες συμφωνίες αυτής της κατηγορίας ήταν αξίας μεγαλύτερης των 120 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνουν τις εξαγορές στο τομέα των βρετανικών υπηρεσιών (τηλεπικοινωνίες κ.ά.), των καναδικών μεταλλείων και της χαλυβουργίας του Λουξεμβούργου.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, τις καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση επενδύσεων είχαν το 2006 η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ελβετία και η Τουρκία.

Σε άλλη έκθεση για τις παγκόσμιες επενδύσεις, της υπηρεσίας UNCTAD του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι και το 2006, όπως και την προηγούμενη χρονιά, τη μερίδα του λέοντος των παγκόσμιων άμεσων επενδύσεων πήραν οι αναπτυγμένες χώρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επενδύσεις και στη Λατινική Αμερική, όπου συνολικά υπήρξε μια επιβράδυνση, αλλά με διαφορές από χώρα σε χώρα. Ετσι το Μεξικό παρέμεινε στην κορυφή ως προς την υποδοχή επενδύσεων (αν και ποσοστιαία είχε μηδαμινή αύξηση), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βραζιλία όπου οι επενδύσεις το 2006 ήταν κατά 6% μεγαλύτερες σε σχέση με το 2005.

Αντιθέτως, άλλες χώρες όπως η Κολομβία και η Αργεντινή είδαν τις επενδύσεις στο εσωτερικό τους να μειώνονται κατά 52% και 30% αντίστοιχα, εξαιτίας κυρίως της μείωσης των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Πολύ σημαντική, όμως, είναι η παρατήρηση της UNCTAD για το συσχετισμό των πολιτικών εξελίξεων με τις επενδύσεις στη Λατινική Αμερική. «Οι αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική και η άσκηση περισσότερου ελέγχου από το κράτος, όπως και η μεγαλύτερη φορολόγηση στις ξένες πετρελαϊκές, ή εξορυκτικές εταιρείες (π.χ. στη Βολιβία, στον Ισημερινό και στη Βενεζουέλα) φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επενδυτές»!

Με δύο λόγια, χώρες όπου οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα στοιχειώδους προστασίας του εθνικού πλούτου απ' την ασυδοσία των πολυεθνικών, «τιμωρούνται» από τους επενδυτές!


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Εργο Μπλερ

Ανάμεσα στα μεγάλα κατορθώματα του Τόνι Μπλερ κατά τη δεκαετή πρωθυπουργία του είναι ότι έκανε τους πλούσιους Βρετανούς πλουσιότερους αλλά και του φτωχούς συμπατριώτες του ακόμη φτωχότερους.

Ο «σοσιαλιστής» Μπλερ με τη βοήθεια του επίσης «σοσιαλιστή» Γκόρντον Μπράουν συνέβαλε στον υπερτριπλασιασμό του πλούτου των χιλίων πλουσιότερων Βρετανών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Financial Times», οι πλουσιότεροι Βρετανοί αύξησαν το εισόδημά τους, στη διάρκεια της δεκαετίας Μπλερ, κατά 260%!

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, εξαιτίας της πολιτικής του «τρίτου δρόμου», η απόσταση που χωρίζει τους πλουσιότερους από τους φτωχότερους μεγάλωσε εντυπωσιακά, αφού το εισόδημα των πρώτων αυξανόταν με ρυθμούς τριπλάσιους σε σχέση με την αύξηση του εισοδήματος των δεύτερων.

Μια ακόμη πτυχή της πολιτικής αυτής αφορά και στη διεύρυνση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η τελευταία έκθεση για τις μισθολογικές εξελίξεις στη Βρετανία δείχνει ότι οι αποδοχές των γυναικών είναι κατά 17% μικρότερες από των ανδρών.

Τέλος, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Sunday Times», το Λονδίνο μετατράπηκε (επί των ημερών Μπλερ) σε «φορολογικό παράδεισο» του μεγάλου κεφαλαίου, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών μόνο 65 άνθρωποι δήλωσαν στη Βρετανία εισόδημα άνω των 10 εκατ. λιρών (15 εκατ. ευρώ), που είναι το όριο της ανώτατης εισοδηματικής κλίμακας στη χώρα. Το υπουργείο υπολογίζει ότι χάνονται 10 εκατ. λίρες το χρόνο από τους φόρους που δεν καταβάλλουν οι πλούσιοι, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια της νομοθεσίας, έχουν μετατρέψει το Λονδίνο σε «φορολογικό παράδεισο».

«BRENT» - ΡΕΚΟΡ Η μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχτεί στα ύψη η τιμή του πετρελαίου «Brent» στην αγορά του Λονδίνου. Την περασμένη βδομάδα η τιμή του «Brent» σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας φθάνοντας τα 73,12 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή που σημειώθηκε από τις 25 Αυγούστου 2006. Οι αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του «Brent» θα σημειώσει νέα άνοδο, καθώς αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης βενζίνης, λόγω καλοκαιριού, και επομένως νέα μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων.

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ» Η «ανάγκη» σπρώχνει σε συνεργασία τις κατά τα άλλα ανταγωνιστικές αυτοκινητοβιομηχανίες της BMW και της «Mercedes - Benz». Οι διοικήσεις των δύο εταιρειών βρίσκονται κοντά σε συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή πολύ μικρών αυτοκινήτων, η ζήτηση των οποίων σημειώνει μεγάλη άνοδο. Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις αφορούν στην κατασκευή της σειράς των «Mercedes A-Class» με τη χρησιμοποίηση της πλατφόρμας για τα Mini της BMW. Στην περίπτωση συμφωνίας η παραγωγή αυτού του αυτοκινήτου θα γίνει στο εργοστάσιο της BMW στην Οξφόρδη.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Σε 318.000 ανήλθαν τη βδομάδα μέχρι τις 30 Ιούνη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξημένες κατά 2.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα που ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας σημειώνει άνοδο στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ