Κυριακή 8 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργο Μπλερ

Ανάμεσα στα μεγάλα κατορθώματα του Τόνι Μπλερ κατά τη δεκαετή πρωθυπουργία του είναι ότι έκανε τους πλούσιους Βρετανούς πλουσιότερους αλλά και του φτωχούς συμπατριώτες του ακόμη φτωχότερους.

Ο «σοσιαλιστής» Μπλερ με τη βοήθεια του επίσης «σοσιαλιστή» Γκόρντον Μπράουν συνέβαλε στον υπερτριπλασιασμό του πλούτου των χιλίων πλουσιότερων Βρετανών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Financial Times», οι πλουσιότεροι Βρετανοί αύξησαν το εισόδημά τους, στη διάρκεια της δεκαετίας Μπλερ, κατά 260%!

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, εξαιτίας της πολιτικής του «τρίτου δρόμου», η απόσταση που χωρίζει τους πλουσιότερους από τους φτωχότερους μεγάλωσε εντυπωσιακά, αφού το εισόδημα των πρώτων αυξανόταν με ρυθμούς τριπλάσιους σε σχέση με την αύξηση του εισοδήματος των δεύτερων.

Μια ακόμη πτυχή της πολιτικής αυτής αφορά και στη διεύρυνση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η τελευταία έκθεση για τις μισθολογικές εξελίξεις στη Βρετανία δείχνει ότι οι αποδοχές των γυναικών είναι κατά 17% μικρότερες από των ανδρών.

Τέλος, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Sunday Times», το Λονδίνο μετατράπηκε (επί των ημερών Μπλερ) σε «φορολογικό παράδεισο» του μεγάλου κεφαλαίου, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών μόνο 65 άνθρωποι δήλωσαν στη Βρετανία εισόδημα άνω των 10 εκατ. λιρών (15 εκατ. ευρώ), που είναι το όριο της ανώτατης εισοδηματικής κλίμακας στη χώρα. Το υπουργείο υπολογίζει ότι χάνονται 10 εκατ. λίρες το χρόνο από τους φόρους που δεν καταβάλλουν οι πλούσιοι, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια της νομοθεσίας, έχουν μετατρέψει το Λονδίνο σε «φορολογικό παράδεισο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ