ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόωρες πυρκαγιές

Αμήχανη η κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη φωτιά στη Σάμο

Πρόωρα χτύπησε φέτος ο εφιάλτης των ελληνικών δασών, για να φέρει ξανά επί τάπητος τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και των υπηρεσιών, που έχουν αναλάβει την πυρασφάλεια της χώρας. Η ελλιπής υποδομή, η ανοργανωσιά και τα γνωστά προβλήματα της καλοκαιρινής περιόδου αναβίωσαν χτες σε δεκάδες περιοχές, όπου υπάλληλοι κρατικών υπηρεσιών, εθελοντές και απλοί κάτοικοι επιστρατεύτηκαν, όπως - όπως, για να αντιμετωπίσουν την απρόβλεπτη κατάσταση. Μια κατάσταση, που ξάφνισε τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία αδυνατούσαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο των πρώτων φετινών δασικών πυρκαγιών.

Τις τελευταίες δυο μέρες, έχουν εκδηλωθεί πάνω από δέκα πυρκαγιές, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίστηκε χτες λίγο πριν από το μεσημέρι στην ακριτική Σάμο. Οι πυρκαγιές ξέφυγαν από κάθε έλεγχο λόγω των ισχυρών ανέμων και το νησί τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, εκτιμάται ότι το πύρινο μέτωπο, που έπληξε διάφορες περιοχές, οφείλεται σε οικοπεδοφάγους, που θέλουν να εκμεταλλευτούν την προεκλογική περίοδο. «Προξενεί εντύπωση το γεγονός», ειπώθηκε από στελέχη του υπουργείου, τα οποία κάνουν λόγο για εμπρησμούς, χωρίς να τους συνδέουν, ωστόσο, με κάποιο οργανωμένο σχέδιο. «Θα γίνουν έρευνες», επισήμαναν οι ίδιοι άνθρωποι, αν και δεν υπάρχουν ελπίδες ότι θα αποκαλυφθούν οι δράστες. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία άφηναν, επίσης, να εννοηθεί ότι οι ξαφνικές πυρκαγιές δημιουργούν ερωτηματικά. Επισήμαιναν, όμως, ότι αυτήν την περίοδο πολλοί αγρότες παίρνουν άδεια από τις αρχές για να καθαρίσουν τα αγροκτήματά τους. Αυτό το ενδεχόμενο, να έχουν προκληθεί, δηλαδή, κάποιες πυρκαγιές από αγρότες που δεν κατάφεραν να ελέγξουν στη συνέχεια τη φωτιά που προκάλεσαν οι ίδιοι, θα ερευνηθεί από τα κατά τόπους αρμόδια κλιμάκια της Πυροσβεστική Υπηρεσίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έθεσε χθες το μεσημέρι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Σάμο, με την επισήμανση ότι «δεν είχαμε ξανά τέτοια φαινόμενα, τέτοια εποχή». Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λίγο μετά τις έντεκα εκδηλώθηκαν δυο διαφορετικές πυρκαγιές σε απόσταση 40 χλμ. η μια από την άλλη. Κάτοικοι των περιοχών Μαραθοκάμπου και Καρλοβάσου λένε ότι είδαν περισσότερες εστίες φωτιάς, ταυτόχρονα, στις περιοχές Λέκας, Καστανιάς και στις Ανεμογεννήτριες. Η πυρκαγιά είχε απλωθεί μέχρι την περιοχή Ποτάμι Καρλοβάσου, μια περιοχή φυσικού κάλλους, που τα τελευταία χρόνια δεν είχε πληγεί από την πύρινη λαίλαπα. Το απόγευμα ξέσπασε μια άλλη πυρκαγιά στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού (κοινότητες Αμπέλου και Μανωλατών), ενώ η φωτιά έφτασε μέχρι το Καρλόβασι, όπου κοντά στο Λύκειο κάηκε μια αγροικία. Οικισμοί εκκενώθηκαν, στρατόπεδα απειλήθηκαν...

Στο νησί υπάρχουν 20 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία κινητοποιήθηκαν αμέσως, όμως η φωτιά επεκτάθηκε σε μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα να αναστατωθεί ολόκληρο το νησί. Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και των δήμων κινητοποιήθηκαν, καθώς η φωτιά απειλούσε και οικισμούς. Από την Αθήνα μεταφέρθηκαν με «C - 130» τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και 90 πυροσβέστες, ενώ με αρματαγωγό μεταφέρθηκαν άλλα 20 οχήματα και 150 πυροσβέστες.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού προσπάθησαν να συντονίσουν το έργο της δασοπυρόσβεσης. Οι εθελοντές, στην προσφορά των οποίων στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος της πρόληψης, βρέθηκαν κοντά στους επαγγελματίες πυροσβέστες, όμως, όπως επισημαίνεται από κατοίκους του νησιού, οι εθελοντές δεν μπορούν από μόνοι τους να σώσουν την κατάσταση. Χρειάζεται υλικοτεχνική υποδομή, σωστή οργάνωση των πυροφυλακίων και ένα σχέδιο, βάσει των προτάσεων που γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι άλλες πυρκαγιές

Στη Λάρισα η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία σε μια δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους δήμους Ευρυμενών και Μελιβοίας. Η πυρκαγιά ξέσπασε μετά το μεσημέρι (13.00) σε ημιδασική περιοχή με αγροτικές καλλιέργειες και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν τριάντα πυροσβέστες με δέκα οχήματα.

Αλλες φωτιές εκδηλώθηκαν στον Πύργο, στο Κιάτο, στον Πολύγυρο, στην Κοζάνη, στην Κύμη και στα Χανιά.

Απολογία για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο

Στον 10ο ειδικό ανακριτή Αθ. Δαβέτα θα απολογηθούν αύριο οι δύο υπάλληλοι της Ανώνυμης Χρηματιστηριακής Εταιρίας Γ. Ματσαγκάκης και Ν. Σκόνδρας που κατηγορούνται ως εγκέφαλοι μεγάλης κομπίνας ύψους 1,7 δισ. δραχμών μέσα από παράνομη αγοραπωλησία μετοχών.

Η απάτη αποκαλύφτηκε πριν μερικές μέρες, όταν πελάτες της εταιρίας διαπίστωσαν ότι γινόταν αγοραπωλησία των μετοχών τους, χωρίς τη δική τους εντολή. Η δίωξη ασκήθηκε από την εισαγγελέα Αικ. Πιστόλη και αφορά τρία κακουργήματα σε βάρος του Γ. Ματσαγκάκη και ένα κατά του Ν. Σκόνδρα.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Ματσαγκάκης, εργαζόταν ως αντικριστής και προέβαινε σε παράνομες αγοραπωλησίες μετοχών, διώκεται για απάτη κοινή και με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατ' επάγγελμα, συνήθεια και εξακολούθηση, πλαστογραφία μετά χρήσης κατ' εξακολούθηση με σκοπό το όφελος και τη βλάβη τρίτων και υπεξαίρεση από πρόσωπο που ενεργούσε ως εντολοδόχος, ενώ ο δεύτερος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στα τρία παραπάνω αδικήματα.

Οταν οι πελάτες ζητούσαν ενημέρωση για το χαρτοφυλάκιό τους, παρουσίαζαν παραποιημένη εικόνα για να μην αντιληφθούν την απάτη. Ο υπεύθυνος της χρηματιστηριακής εταιρίας δήλωσε ότι οι επενδυτές έχουν αποζημιωθεί εξ ολοκλήρου από την ΑΧΕ.

Διαμέρισμα οπλοστάσιο

Οπλα και εκρηκτικά κατασχέθηκαν από την αστυνομία στο σπίτι του καταζητούμενου Αδάμ Αναγνωστόπουλου, 39 χρόνων, στην οδό Βελβενδούς 10 στην Κυψέλη.

Ο Αναγνωστόπουλος συνελήφθη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί αν έχει σχέση με κυκλώματα εκβιαστών ή ανθρώπους του υποκόσμου που τοποθετούν βόμβες. Εξετάζεται όμως αυτό το ενδεχόμενο, καθώς στο Ηράκλειο της Κρήτης πριν από τη σύλληψή του είχε προηγηθεί η σύλληψη της ιερόδουλης Παρασκευής Μουδανιώτη. Στο αυτοκίνητό της βρέθηκαν δυο αυτοσχέδιες βόμβες, ένα περίστροφο και κοσμήματα. Οι μηχανισμοί εστάλησαν στην Εγκληματολογική Υπηρεσία για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ομοιότητες με άλλες βόμβες που έχουν εκραγεί στο Ηράκλειο, προκαλώντας φθορές σε καταστήματα, ΙΧ κλπ. Σημειώνεται ότι δεν έχει εξιχνιαστεί ακόμα ούτε η βομβιστική επίθεση εναντίον του διοικητή της Ασφάλειας Ηρακλείου, πριν από δυο χρόνια.

Στο σπίτι του Α. Αναγνωστόπουλου βρέθηκαν 5,5 κιλά εκρηκτική ύλη, δεκάδες πυροκροτητές, μια χειροβομβίδα, ένα πιστόλι, φυσίγγια, βραδύκαυστο φιτίλι, μικροποσότητες ναρκωτικών και δεκάδες κοσμήματα. Εις βάρος του εκκρεμούσαν τέσσερα εντάλματα σύλληψης και εννιά καταδικαστικές αποφάσεις για κλοπές, πλαστογραφία κλπ.

Είχαν φυλακισμένες έξι γυναίκες

Και «κρατητήρια» εκδιδομένων γυναικών έχουν ανοίξει τα κυκλώματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη χώρα μας!

Η αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι εντόπισε στην οδό Χρ. Σμύρνης 32 στο Χαλάνδρι ένα διαμέρισμα, στο οποίο οι σωματέμποροι είχαν «φυλακισμένες» έξι Ρουμάνες. Τα μέλη του κυκλώματος τις είχαν αγοράσει περίπου 6.000 δολάρια και τις ανάγκαζαν να εκδίδονται ή να κάνουν στριπτίζ σε μπαρ, στην οδό Μιχαλακοπούλου 52. Το μπαρ ανήκει στον Δημήτρη Σ. Γλάστρα, ο οποίος φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος και αναζητείται. Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη τους, όταν δυο κοπέλες έφυγαν από το μπαρ και ειδοποίησαν την αρμόδια υπηρεσία. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον υπεύθυνο του μπαρ Νικόλαο Πετράκη 41 χρονών και τον Μιλτιάδη Γραμματικάκη 25 χρονών, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε χρεωθεί την απομόνωση και τη φύλαξη των εκδιδομένων γυναικών, ώστε να αποφευχθεί η επικοινωνία τους με την αστυνομία. Ο ιδιοκτήτης του μπαρ κατηγορείται, επίσης, για βιασμό των γυναικών που εκμεταλλευόταν.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

φωτό

Το Σάββατο 8 Απριλίου 2000 και ώρα 10.00 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγ. Αναργύρων Ψυρρή για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ

Στέλεχος του ΚΚΕ Ψυρρή

ετών 78

Η σύζυγος: Λόλα. Τα παιδιά: Νικόλαος Αικατερίνη. Η εγγονή: Θεοδώρα. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ