Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόωρες πυρκαγιές

Αμήχανη η κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη φωτιά στη Σάμο

Πρόωρα χτύπησε φέτος ο εφιάλτης των ελληνικών δασών, για να φέρει ξανά επί τάπητος τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και των υπηρεσιών, που έχουν αναλάβει την πυρασφάλεια της χώρας. Η ελλιπής υποδομή, η ανοργανωσιά και τα γνωστά προβλήματα της καλοκαιρινής περιόδου αναβίωσαν χτες σε δεκάδες περιοχές, όπου υπάλληλοι κρατικών υπηρεσιών, εθελοντές και απλοί κάτοικοι επιστρατεύτηκαν, όπως - όπως, για να αντιμετωπίσουν την απρόβλεπτη κατάσταση. Μια κατάσταση, που ξάφνισε τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία αδυνατούσαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο των πρώτων φετινών δασικών πυρκαγιών.

Τις τελευταίες δυο μέρες, έχουν εκδηλωθεί πάνω από δέκα πυρκαγιές, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίστηκε χτες λίγο πριν από το μεσημέρι στην ακριτική Σάμο. Οι πυρκαγιές ξέφυγαν από κάθε έλεγχο λόγω των ισχυρών ανέμων και το νησί τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, εκτιμάται ότι το πύρινο μέτωπο, που έπληξε διάφορες περιοχές, οφείλεται σε οικοπεδοφάγους, που θέλουν να εκμεταλλευτούν την προεκλογική περίοδο. «Προξενεί εντύπωση το γεγονός», ειπώθηκε από στελέχη του υπουργείου, τα οποία κάνουν λόγο για εμπρησμούς, χωρίς να τους συνδέουν, ωστόσο, με κάποιο οργανωμένο σχέδιο. «Θα γίνουν έρευνες», επισήμαναν οι ίδιοι άνθρωποι, αν και δεν υπάρχουν ελπίδες ότι θα αποκαλυφθούν οι δράστες. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία άφηναν, επίσης, να εννοηθεί ότι οι ξαφνικές πυρκαγιές δημιουργούν ερωτηματικά. Επισήμαιναν, όμως, ότι αυτήν την περίοδο πολλοί αγρότες παίρνουν άδεια από τις αρχές για να καθαρίσουν τα αγροκτήματά τους. Αυτό το ενδεχόμενο, να έχουν προκληθεί, δηλαδή, κάποιες πυρκαγιές από αγρότες που δεν κατάφεραν να ελέγξουν στη συνέχεια τη φωτιά που προκάλεσαν οι ίδιοι, θα ερευνηθεί από τα κατά τόπους αρμόδια κλιμάκια της Πυροσβεστική Υπηρεσίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έθεσε χθες το μεσημέρι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Σάμο, με την επισήμανση ότι «δεν είχαμε ξανά τέτοια φαινόμενα, τέτοια εποχή». Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λίγο μετά τις έντεκα εκδηλώθηκαν δυο διαφορετικές πυρκαγιές σε απόσταση 40 χλμ. η μια από την άλλη. Κάτοικοι των περιοχών Μαραθοκάμπου και Καρλοβάσου λένε ότι είδαν περισσότερες εστίες φωτιάς, ταυτόχρονα, στις περιοχές Λέκας, Καστανιάς και στις Ανεμογεννήτριες. Η πυρκαγιά είχε απλωθεί μέχρι την περιοχή Ποτάμι Καρλοβάσου, μια περιοχή φυσικού κάλλους, που τα τελευταία χρόνια δεν είχε πληγεί από την πύρινη λαίλαπα. Το απόγευμα ξέσπασε μια άλλη πυρκαγιά στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού (κοινότητες Αμπέλου και Μανωλατών), ενώ η φωτιά έφτασε μέχρι το Καρλόβασι, όπου κοντά στο Λύκειο κάηκε μια αγροικία. Οικισμοί εκκενώθηκαν, στρατόπεδα απειλήθηκαν...

Στο νησί υπάρχουν 20 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία κινητοποιήθηκαν αμέσως, όμως η φωτιά επεκτάθηκε σε μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα να αναστατωθεί ολόκληρο το νησί. Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και των δήμων κινητοποιήθηκαν, καθώς η φωτιά απειλούσε και οικισμούς. Από την Αθήνα μεταφέρθηκαν με «C - 130» τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και 90 πυροσβέστες, ενώ με αρματαγωγό μεταφέρθηκαν άλλα 20 οχήματα και 150 πυροσβέστες.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού προσπάθησαν να συντονίσουν το έργο της δασοπυρόσβεσης. Οι εθελοντές, στην προσφορά των οποίων στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος της πρόληψης, βρέθηκαν κοντά στους επαγγελματίες πυροσβέστες, όμως, όπως επισημαίνεται από κατοίκους του νησιού, οι εθελοντές δεν μπορούν από μόνοι τους να σώσουν την κατάσταση. Χρειάζεται υλικοτεχνική υποδομή, σωστή οργάνωση των πυροφυλακίων και ένα σχέδιο, βάσει των προτάσεων που γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι άλλες πυρκαγιές

Στη Λάρισα η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία σε μια δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους δήμους Ευρυμενών και Μελιβοίας. Η πυρκαγιά ξέσπασε μετά το μεσημέρι (13.00) σε ημιδασική περιοχή με αγροτικές καλλιέργειες και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν τριάντα πυροσβέστες με δέκα οχήματα.

Αλλες φωτιές εκδηλώθηκαν στον Πύργο, στο Κιάτο, στον Πολύγυρο, στην Κοζάνη, στην Κύμη και στα Χανιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ