ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια συγκινητική προσφορά

Ηρθε στα γραφεία του «Ριζοσπάστη», στον Περισσό, κουβαλώντας τα 91 χρόνια του κι έκανε μια μεγάλη και συγκινητική προσφορά.

Είναι ο βετεράνος σύντροφος Ευθύμιος Μαριακάκης, από τα Χανιά της Κρήτης, μέλος και στέλεχος του Κόμματος, από το 1936, εξόριστος στη Φολέγανδρο επί δικτατορίας Μεταξά, πολεμιστής, μετά τη δραπέτευσή του στη Μάχη της Κρήτης κατά των Γερμανών, το Μάη του 1944 και από τους πρωτεργάτες κομμουνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην ηρωική μεγαλόνησο.

Ηρθε, λοιπόν, στα γραφεία του «Ρ» και πρόσφερε 1.000.000 δραχμές, για τις ανάγκες της εκλογικής μάχης και τη νίκη του ΚΚΕ, του αγαπημένου Κόμματός του, όπως μας είπε και στη μνήμη των αδερφών του: Του Νίκου Μαριακάκη, στελέχους του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε με τους 200 της Πρωτομαγιάς, το 1944 στην Καισαριανή. Του Σπύρου Μαριακάκη, στελέχους της ΟΚΝΕ, που χάθηκε στην Ιταλία στην περίοδο της Κατοχής. Και της Σμαράγδας, της Βασιλικής και της Μαρίας Μαριακάκη, αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης, που έφυγαν από τη ζωή το 1998 και 1999.

Να 'σαι πάντα καλά, σύντροφε, να μας δίνεις θάρρος και αισιοδοξία, με την αταλάντευτη πίστη σου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανθρωποι του θεάτρου στηρίζουν ΚΚΕ

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, εργάτες του Θεάτρου, της τέχνης και του πολιτισμού, δηλώνουν τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ, στην κρίσιμη εκλογική μάχη της 9ης του Απρίλη. Δηλώνουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ γιατί αντιστέκεται, γιατί μάχεται, γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ανθρώπων της δουλιάς και του τόπου.

Λάζαρος Ανδρέου, ηθοποιός: «Δεν είμαστε εμείς που βγάλαμε από την καρδιά μας την πατρίδα μας και την πετάξαμε βόμβα πάνω σε φίλους λαούς. Δεν είμαστε εμείς που στείλαμε ταπεινωμένη την πατρίδα μας να επαιτεί έξω από τις επιβλητικές μεγαλοδύναμες Μητροπόλεις. Δεν είμαστε εμείς που θα προσφέρουμε τα όνειρά μας, το ψωμί μας, το πνεύμα μας και το αίμα των αγώνων μας για γεύμα στους Μινώταυρους του αδίσταχτου συντηρητισμού. Και πάντως δε θα γίνουμε μελαγχολικοί παρατηρητές μιας ψηφοφορίας - αυτοχειρίας υπέρ του συντηρητισμού, για να βλέπουμε μετά τους χωρίς κρίση αυτόχειρες να κλαίνε στο κατώφλι της αιτίας της αυτοχειρίας τους. Γι' αυτό στηρίζουμε, ψηφίζουμε και δυναμώνουμε το ΚΚΕ».

Γιάννης Πρόιος, σκηνογράφος: «Στηρίζω το ΚΚΕ γιατί νομίζω ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε, η άνοδος της Αριστεράς αποτελεί τη μόνη ελπίδα για τους ανθρώπους που έχουν πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής τους. Μια Αριστερά με μειωμένη δύναμη, στις μέρες που έρχονται, καθιστά μια κοινωνία επικίνδυνη και απάνθρωπη».

Ελένη Πίττα, σκηνοθέτης: «Στηρίζω το ΚΚΕ, για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Γιατί το ΚΚΕ επαγρυπνεί πάντα. Ο,τι συμβαίνει είναι εκεί για να το εξετάσει, να ενεργοποιηθεί και να ενεργοποιήσει και την κοινωνία, προκειμένου να αποτρέψει τις όποιες αρνητικές εξελίξεις».

Ελένη Μακίσογλου, ηθοποιός: «Οι ηθοποιοί είμαστε προλετάριοι από τη φύση της δουλιάς μας. Αν σκεφτείς ότι είμαστε στο ΙΚΑ και κολλάμε βαρέα και ανθυγιεινά. Επομένως πού αλλού μπορούμε να ανήκουμε και τι άλλο πέρα από το ΚΚΕ μπορούμε να ψηφίσουμε;».

Ρούλα Παντελίδου, ηθοποιός: «Μεγαλώνοντας και ταξιδεύοντας, -διότι έκανα πάρα πολλά ταξίδια με ένα φανταστικό καράβι-, βρέθηκαν πάρα πολλές σειρήνες στο δρόμο μου, αλλά δε ζήτησα ούτε να μου βουλώσουνε τα αυτιά, ούτε να με δέσουνε. Για να έχω γνώμη και να ακούω και να βλέπω και να αφουγκράζομαι. Οπότε αυτό που αποκόμισα όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος πρέπει να γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό το ΚΚΕ. Ανήκω στο ΚΚΕ. Ψηφίζω ΚΚΕ»

Γιάννης Σιώπης, ηθοποιός: «Είμαι με το ΚΚΕ, γιατί είμαι καλλιτέχνης. Γιατί κατάγομαι από αγροτική περιφέρεια και έχω περάσει πολύ δύσκολα χρόνια. Με το ΚΚΕ συμπορεύτηκαν μεγάλες προσωπικότητες του θεάτρου όπως ο Μάνος Κατράκης, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος που είχα την τύχη να τους συναντήσω και οι οποίοι σφράγισαν καταλυτικά τις πολιτικές μου επιλογές. Ο κόσμος της δουλιάς, δεν μπορεί να διαγράψει την πλούσια αγωνιστική του ιστορία γι' αυτό και δεν μπορεί - δεν πρέπει, να στηρίζει συντηρητικά κόμματα».

Αννα Σιταρίδου, ηθοποιός: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, το οποίο παραμένει πιστό στις απόψεις του, οι οποίες πάντα και κυρίως τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνονται. Γιατί παλεύει για τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων και των εργαζομένων. Γιατί έχει σωστή άποψη για τον πολιτισμό».

Θανάσης Κεραμίδας, ηθοποιός: «Το ΚΚΕ εκφράζει τα ιδεολογικά και πολιτικά μου πιστεύω. Είναι το κόμμα που εναντιώνεται στη ληστρική επιδρομή του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, που έχει ως στόχο την οικονομική και ηθική εξαθλίωση των λαών. Που εναντιώνεται στην απαξίωση της εργασίας και στη θεοποίηση του κέρδους, άνομου και αεριτζίδικου ως μοναδικής και υπέρτατης ανθρώπινης αξίας. Που εναντιώνεται στην αμερικανο-ΝΑΤΟική τρομοκρατία των όπλων και στην επιβολή της μονοκρατορίας των ισχυρών, αφανίζοντας λαούς σε μια νύχτα. Ψηφίζω ΚΚΕ για έναν κόσμο δικαιότερο, για μια κοινωνία συνεκτικότερη, της εργασίας, της παιδείας, του πολιτισμού, της ελευθερίας και της ειρήνης».

Δημήτρης Αραμπατζόγλου, ηθοποιός: «Στηρίζω το ΚΚΕ γιατί το ένιωσα να στέκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων. Γιατί ήταν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης ενάντια στα Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά στρατεύματα. Γιατί σήμερα ο πατριωτισμός που το ΚΚΕ έχει κάνει λάβαρό του, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παγκοσμιοποίηση. Γιατί ψηφίζοντας ΚΚΕ θα είμαι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές της 9ης Απρίλη, η ψήφος μου δε θα χρησιμοποιηθεί για στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, γιατί πιστεύω ότι ψηφίζοντας ΚΚΕ θα συμβάλω στο μεγάλο αριστερό πόλο».

Κώστας Χαλκιάς, ηθοποιός: «Ψηφίζω ΚΚΕ. Για τη συνέχιση της αντίστροφης πορείας του ανθρώπου να γίνει άνθρωπος, που ξεκίνησε από τα παράλια της αρχαίας Ιωνίας με τη γέννηση της διαλεκτικής, όπως αναφωνεί στον "Επίκουρό του" ένας μεγάλος δάσκαλος του γένους ο Χ. Θεοδωρίδης. Για την παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση και την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού, μοναδική σωτηρία για τον άνθρωπο και τον πλανήτη γη».

Διονύσης Καλός και Σοφία Λάπου, ηθοποιοί: «Στηρίζουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το ΚΚΕ επειδή πάντοτε στάθηκε αρωγός στους αγώνες των ηθοποιών, για καλύτερες συνθήκες δουλιάς».

Μια ζεστή συζήτηση με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών

Στην Καλαμαριά, στο κέντρο «Μελωδία»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Παιδείας της Κομματικής Οργάνωσης Καλαμαριάς στο κέντρο «Μελωδία». Οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Γ. Χουρμουζιάδης, Γ. Ζιώγας και Σ. Καστούρα απάντησαν σε σειρά ερωτημάτων που τους απηύθυναν οι συγκεντρωμένοι που κυρίως προέρχονταν από το χώρο των Γραμμάτων, των Τεχνών και της εκπαίδευσης.

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν το Λαϊκό Μέτωπο και αν υπάρχει έδαφος για συμμαχίες, η κατάσταση στην Παιδεία, ιδιαίτερα η θεατρική Παιδεία. Η συζήτηση περιέλαβε και ζητήματα, όπως η ψυχολογία και ο μαρξισμός αλλά και η κατάσταση των δούλων της αρχαιότητας όπως και των σημερινών, των σκλάβων της μισθωτής εργασίας.

«Για να φέρουμε τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου χρονικά πιο κοντά, ζητάμε τώρα να δυναμωθεί το Κόμμα. Μακριά από μας οι ηγεμονισμοί και θα κρινόμαστε καθημερινά γύρω από το θέμα αυτό», σημείωσε ο Γ. Ζιώγας.

«Οι συγκλίσεις αυτές θα πρέπει να έχουν πρώτα απ' όλα ένα πολιτικό χαρακτήρα. Στο κοινωνικό επίπεδο μπορεί κανείς ευκολότερα να συνεργαστεί γιατί εκεί τα ζητούμενα και οι διεκδικήσεις είναι πιο πλατιές», συμπλήρωσε ο Γ. Χουρμουζιάδης.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης απαντώντας αν έχει παραμεληθεί από το κίνημα ο τομέας της ψυχολογίας, ζήτησε να μη συγχέουμε το πολιτικό με το ψυχολογικό πεδίο. Μπορεί μια ψυχολογική λειτουργία ενός ατόμου να τον εμποδίζει να δει τα πράγματα πολιτικά, αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε αυτά τα δύο, είπε.

«Τα πολιτικά συστήματα να τα κρίνουμε μέσα στην ιστορική τους διαδρομή κι αυτές οι διαδρομές έχουν και το μαύρο και το άσπρο και το κόκκινο και το μπλε. Και την κριτική μας θα κάνουμε και την ιστορική μας μνήμη να διατηρήσουμε αλλά κυρίως το σύνθημά μας να είναι "μπροστά"», υπογράμμισε ο καθηγητής Γ. Χουρμουζιάδης.

Μια μαθήτρια του δημοτικού ρώτησε τον Γ. Χουρμουζιάδη αν συμφωνεί ότι στην Αρχαία Ελλάδα οι δούλοι περνούσαν καλύτερα από τους δούλους των άλλων πόλεων, όπως αναφέρεται σε σχολικό βιβλίο. Και η απάντηση του καθηγητή:

- Περνούσαν καλύτερα από τους άλλους δούλους γιατί ασχολούνταν με τη βυρσοδεψία, ήταν κουρείς, ράπτες. Αυτοί όμως που δούλευαν μήνες στα μεταλλεία του Λαυρίου δεν περνούσαν καθόλου καλά. Ο δούλος, κοριτσάκι μου, πουθενά δεν περνάει καλά. Δε βολεύεται με καμιά Δημοκρατία, είτε είναι Αθηναϊκή, είτε είναι σοσιαλισμός τύπου ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα είναι πώς να κάνουμε το σύγχρονο εργαζόμενο που δε ζει στην Αρχαία Ελλάδα να μην αισθάνεται σαν δούλος, να είναι ελεύθερος, κατέληξε ο Γ. Χουρμουζιάδης.

ΠΙΕΡΙΑ
Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στον Αγιο Παντελεήμονα

Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στον Αγ. Παντελεήμονα Πιερίας. Ομιλητές ήταν ο υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ Κώστας Ζουράρις, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στο νομό Πιερίας Θ.Γρηγοριάδης και Γιάννης Σκούφας.

Οπως τόνισε ο Γ.Σκούφας, η πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων είναι όμοια κι αν η ΝΔ υπόσχεται να αντιμετωπίσει με φιλοαγροτικά μέτρα τους παραγωγούς της χώρας μας, το βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσει την ίδια οδό που δρομολογήθηκε από τις Βρυξέλλες που στόχο έχει την παραπέρα αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Αναφερόμενος στη βάρβαρη επιδρομή των Αμερικανο-ΝΑΤΟικών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία επισήμανε ότι πέρα από την ανθρώπινη τραγωδία υπάρχει και η οικονομική καταστροφή χωρών και ολόκληρων περιοχών. Ενα ιδιαίτερο πλήγμα δέχτηκε και η περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, που είδε να μειώνεται στο ελάχιστο η τουριστική κίνηση λόγω του πολέμου, πράγμα που σήμανε τον παραπέρα μαρασμό της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ