Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια ζεστή συζήτηση με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών

Στην Καλαμαριά, στο κέντρο «Μελωδία»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Παιδείας της Κομματικής Οργάνωσης Καλαμαριάς στο κέντρο «Μελωδία». Οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Γ. Χουρμουζιάδης, Γ. Ζιώγας και Σ. Καστούρα απάντησαν σε σειρά ερωτημάτων που τους απηύθυναν οι συγκεντρωμένοι που κυρίως προέρχονταν από το χώρο των Γραμμάτων, των Τεχνών και της εκπαίδευσης.

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν το Λαϊκό Μέτωπο και αν υπάρχει έδαφος για συμμαχίες, η κατάσταση στην Παιδεία, ιδιαίτερα η θεατρική Παιδεία. Η συζήτηση περιέλαβε και ζητήματα, όπως η ψυχολογία και ο μαρξισμός αλλά και η κατάσταση των δούλων της αρχαιότητας όπως και των σημερινών, των σκλάβων της μισθωτής εργασίας.

«Για να φέρουμε τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου χρονικά πιο κοντά, ζητάμε τώρα να δυναμωθεί το Κόμμα. Μακριά από μας οι ηγεμονισμοί και θα κρινόμαστε καθημερινά γύρω από το θέμα αυτό», σημείωσε ο Γ. Ζιώγας.

«Οι συγκλίσεις αυτές θα πρέπει να έχουν πρώτα απ' όλα ένα πολιτικό χαρακτήρα. Στο κοινωνικό επίπεδο μπορεί κανείς ευκολότερα να συνεργαστεί γιατί εκεί τα ζητούμενα και οι διεκδικήσεις είναι πιο πλατιές», συμπλήρωσε ο Γ. Χουρμουζιάδης.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης απαντώντας αν έχει παραμεληθεί από το κίνημα ο τομέας της ψυχολογίας, ζήτησε να μη συγχέουμε το πολιτικό με το ψυχολογικό πεδίο. Μπορεί μια ψυχολογική λειτουργία ενός ατόμου να τον εμποδίζει να δει τα πράγματα πολιτικά, αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε αυτά τα δύο, είπε.

«Τα πολιτικά συστήματα να τα κρίνουμε μέσα στην ιστορική τους διαδρομή κι αυτές οι διαδρομές έχουν και το μαύρο και το άσπρο και το κόκκινο και το μπλε. Και την κριτική μας θα κάνουμε και την ιστορική μας μνήμη να διατηρήσουμε αλλά κυρίως το σύνθημά μας να είναι "μπροστά"», υπογράμμισε ο καθηγητής Γ. Χουρμουζιάδης.

Μια μαθήτρια του δημοτικού ρώτησε τον Γ. Χουρμουζιάδη αν συμφωνεί ότι στην Αρχαία Ελλάδα οι δούλοι περνούσαν καλύτερα από τους δούλους των άλλων πόλεων, όπως αναφέρεται σε σχολικό βιβλίο. Και η απάντηση του καθηγητή:

- Περνούσαν καλύτερα από τους άλλους δούλους γιατί ασχολούνταν με τη βυρσοδεψία, ήταν κουρείς, ράπτες. Αυτοί όμως που δούλευαν μήνες στα μεταλλεία του Λαυρίου δεν περνούσαν καθόλου καλά. Ο δούλος, κοριτσάκι μου, πουθενά δεν περνάει καλά. Δε βολεύεται με καμιά Δημοκρατία, είτε είναι Αθηναϊκή, είτε είναι σοσιαλισμός τύπου ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα είναι πώς να κάνουμε το σύγχρονο εργαζόμενο που δε ζει στην Αρχαία Ελλάδα να μην αισθάνεται σαν δούλος, να είναι ελεύθερος, κατέληξε ο Γ. Χουρμουζιάδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ