Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κορύφωση της παραπλάνησης και της δημαγωγίας
  • Ερχόμαστε να επιταχύνουμε το έργο της κυβέρνησης Σημίτη, διακήρυξε ο Κ. Καραμανλής από το ΟΑΚΑ
  •  Την εξουδετέρωση των «αντιδεξιών αντανακλαστικών» υπηρετούσε η ομιλία και η συγκέντρωση

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποκορύφωμα της προεκλογικής τακτικής που έχει στόχο να παραπλανήσει και εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα, παρουσιάζοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ως... φιλολαϊκή και το κόμμα του ως «ήρεμη δύναμη του μεσαίου χώρου και της συναίνεσης», που δε διακατέχεται από ρεβανσιστικές διαθέσεις, αποτέλεσε η χτεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση - θέαμα της ΝΔ στο ΟΑΚΑ.

Στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής παρουσιάστηκε ως καλύτερος διαχειριστής της μετα-ΟΝΕ εποχής, γιατί «εμείς διαθέτουμε συγκροτημένο πρόγραμμα για την ΟΝΕ και τη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης» και στην κατεύθυνση αυτή θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Ταυτόχρονα, όμως, δημαγωγώντας ασύστολα, εμφανίστηκε ως οραματιστής και εγγυητής (!) «μιας κοινωνίας με περισσότερη δικαιοσύνη και ανθρωπιά, μια κοινωνία της συνοχής και της αλληλεγγύης»! Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι «δε θα χαθεί ούτε μία μέρα» για την εφαρμογή του προγράμματός του και ότι «το κράτος θα συνεχίζει να δουλεύει ομαλά και κανονικά και τη Δευτέρα».

Κυρίαρχη επιδίωξη της χτεσινής ομιλίας και συγκέντρωσης ήταν να εξουδετερωθούν τα «αντιδεξιά αντανακλαστικά» που υποδαυλίζει η κυβερνητική προπαγάνδα και να ενισχυθεί η εντύπωση ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ δε θα είναι παρά μια ομαλή αλλαγή φρουράς στην εξουσία, χωρίς να γίνουν διακρίσεις σε βάρος των «αντιπάλων». Για το σκοπό αυτό ο Κ. Καραμανλής διακήρυξε ότι «δεν ερχόμαστε να σταματήσουμε, αλλά να επιταχύνουμε ό,τι θετικό ξεκίνησε» η κυβέρνηση Σημίτη, ενώ δεν απέφυγε και τις κορόνες εντυπωσιασμού, καλώντας τους οπαδούς του να κατεβάσουν από σήμερα τις κομματικές σημαίες και να σηκώσουν τη σημαία της Ελλάδας(!). Υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του είναι δύναμη συναίνεσης και σύνθεσης, πρόβαλε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση «υπερκομματικών θεσμών» στην εξωτερική πολιτική, στην παιδεία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επανέλαβε τη θέση του ότι η παράταξή του είναι «η ήρεμη δύναμη του μεσαίου χώρου και η γνήσια έκφραση του φιλελευθερισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης». Δε δίστασε μάλιστα να εμφανιστεί και ...«προστάτης» των αριστερών, λέγοντας ότι «δεν έπεσε στην παγίδα της κυβέρνησης που καλλιέργησε πολωτικό κλίμα και ψευτοδιλήμματα ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους της Αριστεράς».

Παράλληλα όμως δεν μπόρεσε να αποκρύψει το αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής του, τόσο όταν προσδιόρισε το περιεχόμενο της «ταχύρυθμης ανάπτυξης» όσο και το ρόλο του κράτους. Ετσι, η ανάπτυξη θα προέλθει από την απελευθέρωση των αγορών, από τις ουσιαστικές αποκρατικοποιήσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση (!), ενώ το κράτος θα αναλάβει τους πλέον ασθενέστερους, αλλά κυρίως θα «στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε στην επανάληψη των γνωστών προεκλογικών υποσχέσεων, οι οποίες έχουν στόχο την απόκρυψη της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόσει. Κράτησε επίσης χαμηλούς τόνους στην ανούσια κριτική που άσκησε όχι στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά στην εκστρατεία της να εξαγοράσει συνειδήσεις και να κακοποιήσει την εικόνα της ΝΔ.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης εμφανίζονταν ικανοποιημένοι γιατί κατάφεραν με τα «μεταφερόμενα πλήθη» να συγκεντρώσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο περίπου 40.000 άτομα. Από την αρχή γνώριζαν ότι δε θα γέμιζαν το Στάδιο και γι' αυτό είχαν φροντίσει να «αποκλείσουν» ορισμένα διαζώματα. Στόχος τους ήταν να παρουσιάσουν από τη μια «συγκέντρωση νίκης», αλλά ταυτόχρονα να μην προκαλέσουν κάνοντας επίδειξη δύναμης που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ. Οπως έλεγαν χθες το βράδυ, οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν.

Κατά τα λοιπά επιστρατεύτηκαν ελληνικές σημαίες για να υπογραμμίσουν τις μη ρεβανσιστικές διαθέσεις τους, βεγγαλικά, καπνογόνα, λέιζερ, γιγαντοοθόνες για να δημιουργήσουν ένα χολιγουντιανό υπερθέαμα. Ο Κ. Καραμανλής μετά το τέλος της ομιλίας του έκανε το «γύρο του θριάμβου», συνοδευόμενος από όλα τα ηγετικά στελέχη, ενώ προηγουμένως στήθηκε μια θεατρινίστικη παράσταση με δύο παιδάκια πάνω στην εξέδρα.

  • Το δικό του «παρών» στο παιχνίδι των εντυπώσεων έδωσε χτες ο Μ. Εβερτ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «η ΝΔ έχει καθαρό προβάδισμα 1,5%-2% και ότι έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές». Προς ενίσχυση των εκτιμήσεών του επικαλέστηκε «το γεγονός ότι ο Κ. Λαλιώτης αρνήθηκε να βάλει στοίχημα»! Στο ίδιο μήκος κύματος ο Στ. Μάνος αποφάνθηκε ότι «η δυναμική είναι σαφώς υπέρ της ΝΔ και αυτή η δυναμική θα δώσει τη νίκη». Δεν παρέλειψε βέβαια να καλέσει τους «φιλελεύθερους πολίτες» να τιμωρήσουν... την ατολμία της κυβέρνησης Σημίτη να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές! Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ προσπάθησε χτες να δικαιολογηθεί για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί «κρυφές» δημοσκοπήσεις για να προβάλει τον ισχυρισμό ότι το κόμμα του προηγείται σταθερά. Υποστήριξε ότι δεν παραβιάζει το νόμο και δεν κάνει διαρροή δημοσκοπήσεων, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε όποιον διευθυντή εφημερίδας το επιθυμεί να περάσει από το γραφείο του για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των «κυλιόμενων» γκάλοπ!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ