ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΜΕΤΩΠΑ ΦΩΤΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Μπαράζ εμπρησμών κατακαίει τα δάση

Πολλά στρέμματα δάσους κάηκαν στο Λυγουριό Αργολίδας

Eurokinissi

Πολλά στρέμματα δάσους κάηκαν στο Λυγουριό Αργολίδας
Περισσότερες από 100 ήταν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν από προχτές, ενώ αρκετές είναι αυτές που βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενώ λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει τον Κίσσαβο, ο νομός Λάρισας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μπαράζ των πυρκαγιών - που προοιωνίζεται ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι - επιβεβαιώνει τον «εμπρηστικό» χαρακτήρα της πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν στον τομέα αυτό οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προωθώντας την εμπορευματοποίηση των δασών, είτε με τις αλλεπάλληλες καταστροφικές αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, είτε απογυμνώνοντας την Πυροσβεστική από προσωπικό και μέσα, είτε με άλλα νομοθετήματα, που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, πολύς καιρός που η κυβέρνηση είχε καταθέσει τροπολογία με την οποία αναστέλλονταν οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων στα δάση. Μπορεί, βέβαια, η τροπολογία τελικά να αποσύρθηκε, το «σύνθημα» όμως που έδωσε στους εμπρηστές ήταν αρκετό...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διοικητής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Φ. Καλαχάνης, μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, στάθηκε στο βαθμό δυσκολίας επέμβασης, ενώ επισήμανε, εμμέσως πλην σαφώς, τις υπόνοιές του για δράση εμπρηστών καθώς, όπως τόνισε, οι περισσότερες εκδηλώθηκαν από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Σε Λάρισα - Πήλιο

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονταν ανεξέλεγκτα μέχρι το βράδυ στην Αγιά Λάρισας και την Αργαλαστή Πηλίου κατακαίγοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Στην Αγιά η πυρκαγιά που ξέσπασε από το μεσημέρι έκανε στάχτη μεγάλες δασικές εκτάσεις του Κισσάβου, περιβόλια, κτηνοτροφικές μονάδες, αγροικίες ενώ το βράδυ άρχισαν να καίγονται σπίτια στο Μεταξοχώρι και απειλούνταν και άλλες κατοικημένες περιοχές σε χωριά όπως οι Νερόμυλοι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών ήταν ανεπαρκείς. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν έφταναν και οι κάτοικοι των περιοχών βρέθηκαν στο έλεος της φωτιάς παλεύοντας με τις φλόγες για να σώσουν ό,τι μπορούν. Και στην Αργαλαστή Πηλίου τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τα 15 πυροσβεστικά οχήματα και τους 35 πυροσβέστες.

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η πυρκαγιά: «Θα μπορούσε να είχε σβήσει έγκαιρα αν υπήρχε μια ουσιαστική πολιτική αντιπυρικής προστασίας και μια πυροσβεστική υπηρεσία εξοπλισμένη με προσωπικό και τεχνικά μέσα. Ομως, αυτά με ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, αλλά και του τοπικού κρατικού και νομαρχιακού μηχανισμού είναι λειψά». Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων σε χωράφια, ποιμνιοστάσια, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, κτίσματα κλπ. Την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων από καταπατήσεις, τη λήψη άμεσων μέτρων πυροπροστασίας των ορεινών όγκων και γενικότερα της υπαίθρου και την άμεση κάλυψη των κενών σε προσωπικό και τεχνικά μέσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας και των επαρχιακών σταθμών.

Στον Πόρο

Λίγη ώρα ήταν αρκετή για να κάψει σπίτια, να αναγκάσει τους κατοίκους του Νεωρίου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τουρίστες να εκκενώσουν τα ξενοδοχεία, προκειμένου να σωθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4.20 χθες το απόγευμα, έφτασε μέχρι και το λιμάνι, ώσπου να τεθεί υπό μερικό έλεγχο λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

Στο Αίγιο

Η φωτιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες σε δασική έκταση στην περιοχή Μαμουσιά του Διακοφτού στο Αίγιο είχε δύο μέτωπα σε δύσβατη περιοχή, μήκους τριών χιλιομέτρων. Οι φλόγες απείλησαν προς στιγμή τα χωριά Μαμουσιά και Δερβενάκια. Μεγάλες ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών να μην απειληθεί ο δρυμός του Βουραϊκού.

Στην Ελευσίνα

Από την άλλη, αναζωπυρώθηκε - λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή - η πυρκαγιά στη θέση Καραούλι στην Ελευσίνα. Η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο αργά προχθές το βράδυ και αφού έκαιγε για περισσότερες από 12 ώρες, δασική περιοχή.

Αντίθετα, υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στο Φιλώτα Φλώρινας (αφού έκαψε 100 στρέμματα δασικής έκτασης), στο Λυγουριό Αργολίδας, στην Ξυλοκέριζα Κορίνθου, στην Οινόη Ηλείας, στον Κολινδρό Πιερίας (κάηκαν πέντε στρέμματα πουρνάρια) και στο Μάτι Αττικής. Στη Σιθωνία η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σχετικά γρήγορα, αφού όμως έκαψε περίπου δέκα στρέμματα δασικής έκτασης μεταξύ των κάμπινγκ Ζωγράφου και Αρμενιστή.


ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
«Απελευθερώθηκαν» τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Τρεις ακόμα νεκροί σε συνθήκες καύσωνα. Πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Eurokinissi

Το κύμα καύσωνα που από σήμερα κοπάζει άφησε τρεις ακόμα νεκρούς χτες και πολύωρες διακοπές της ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το ΕΚΑΒ, οι νεκροί από τον καύσωνα είναι εφτά. Ωστόσο, ερευνώνται και οι περιπτώσεις ανθρώπων που κατέληξαν σε νοσοκομεία της χώρας και η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε κατέδειξε ως αίτιο θανάτου «θερμοπληξία». Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι νεκροί έφτασαν τους 11.

Στο μεταξύ, τις σοβαρές ευθύνες κυβέρνησης και ΔΕΗ για την κακή συντήρηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύει ο σημαντικός αριθμός βλαβών καλωδίων και μετασχηματιστών, πολλές από τις οποίες προκάλεσαν πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές της Αττικής και όλης της χώρας. Η ζήτηση παρέμεινε υψηλή, στα 10.505 MW. Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και οι βλάβες αναμενόμενες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, κάτι που ισχύει εν μέρει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύστημα μεταφοράς που είχε ενισχυθεί μπροστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν εμφάνισε προβλήματα, σύμφωνα με τους αρμόδιους. Η ιδιωτικοποίηση και η «απελευθέρωση» του τομέα της ενέργειας είναι σίγουρο ότι θα εντείνει ακόμα περισσότερο τα συνολικά προβλήματα των δικτύων.

Τα πρώτα προβλήματα καθυστερήσεων στην αποκατάσταση βλαβών ξεκίνησαν από την Τρίτη, αλλά χτες πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκε σημαντικά και ο χρόνος επαναφοράς του ρεύματος, με 4ωρα, 8ωρα και ακόμη μεγαλύτερες διακοπές. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Αττική από βλάβες μετασχηματιστών σε Ελευσίνα, Νίκαια, Δραπετσώνα, Περιστέρι, Ανω Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Τζιτζιφιές, Φυλή, Ζωγράφου. Η επιχείρηση αποδίδει το πρόβλημα στις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και την αύξηση της ελάχιστης θερμοκρασίας τη νύχτα της Τρίτης με αποτέλεσμα τη μη σωστή απαγωγή θερμότητας από συσκευές και δίκτυα. Διακοπές έγιναν επίσης σε Ταμπούρια, Ασπρόπυργο, Παλλήνη, Λούτσα, Νέα Ερυθραία, Σπάτα, Χασιά, Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Ρέντη, Ιλιον, Ν. Ιωνία, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και σε πολλές ακόμη περιοχές. Προγραμματισμένες διακοπές γίνονται σε Λέσβο, Σύρο, Χίο και Κρήτη, όπου παραμένουν μονάδες εκτός λειτουργίας, καθώς και σε αρδευτικά συστήματα και ορυχεία.

Στην Αττική χρησιμοποιούνται 200 συνεργεία της ΔΕΗ και επιπρόσθετα ιδιωτικά. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί σε ενίσχυση του τεχνικού προσωπικού, (οι προσλήψεις έχουν «παγώσει» από την κυβέρνηση και μετατίθενται για το 2008) και τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου ζήτησε «συγνώμη» για τις διακοπές και εκτίμησε ότι χρειάζονται 4 - 5 χρόνια για την ενίσχυση του δικτύου διανομής! Σχετικά με τη λειτουργία δημόσιου φωτισμού κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας σε Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Βούλα, Νέα Σμύρνη, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι λόγω τεχνικών χειρισμών για τη στήριξη του συστήματος εξασθένησε το σήμα τηλεχειρισμού.

Συμπτώματα θερμοπληξίας

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών από το πρωί της Τρίτης και έως τις 8 χτες το πρωί, 98 άνθρωποι προσήλθαν με συμπτώματα «θερμοπληξίας» ή «θερμικής καταπόνησης» στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Από αυτούς 57 παρέμειναν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 8 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και οι υπόλοιποι απήλθαν.

Σε θαλάμους χωρίς κλιματισμό νοσηλεύονται σε συνθήκες καύσωνα περίπου 50 χρόνιοι ψυχικά πάσχοντες στα παλιά κτίρια του Δρομοκαΐτειου ψυχιατρείου. Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει ότι υπάρχουν συνεχείς βλάβες τις οποίες καλείται να αποκαταστήσει ο μοναδικός ψυκτικός του ψυχιατρείου. Προβλήματα για περίπου 1,5 ώρα παρουσιάστηκαν προχτές στα κλιματιστικά του Σισμανόγλειου νοσοκομείου. Η βλάβη αποκαταστάθηκε. Μόνο λίγοι από τους θαλάμους του 1ου νοσοκομείου ΙΚΑ στα Μελίσσια είχαν και αυτές τις μέρες κλιματισμό, αφού λόγω παλαιότητας ο κλιματισμός δε λειτουργεί σε όλους τους θαλάμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ