ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Αντάμωμα με προοπτική στο πάρκο του Φιξ

Ξεκίνησε χτες το τριήμερο που διοργανώνεται για 7η χρονιά

Από τη χτεσινή πρώτη μέρα των εκδηλώσεων
Από τη χτεσινή πρώτη μέρα των εκδηλώσεων
Ξεκίνησαν χτες το απόγευμα οι τριήμερες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, που διοργανώνονται για 7η χρονιά στο πάρκο του Φιξ. Εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την ανάγκη για ισχυροποίηση της ενιαίας ταξικής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών, για την απόκρουση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων τους, στην προοπτική της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή και το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα βγαλμένο από την πολιτιστική παράδοση του κάθε λαού.

Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα, σε μια διατεταγμένη επίδειξη αυταρχισμού, αστυνομικοί της περιοχής ενέτειναν τους τρομοκρατικούς ελέγχους στοιχείων γύρω από το πάρκο του Φιξ, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους μετανάστες και να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ. Το γεγονός καταγγέλθηκε από τα μεγάφωνα του χώρου, με την ξεκάθαρη απαίτηση να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Στην είσοδο του πάρκου, τα ταμπλό για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και του ΚΚΕ «υποδέχονται» τους επισκέπτες και τους καλούν να δείξουν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και να δυναμώσουν παράλληλα το ΚΚΕ, το Κόμμα που πρωτοστατεί σε όλους τους αγώνες για τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. «Μετανάστες και Ελληνες εργαζόμενοι μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό», γράφει το πανό πίσω από την κεντρική σκηνή, δίνοντας το στίγμα των εκδηλώσεων.

Από νωρίς χτες το απόγευμα άρχισαν να μαζεύονται στο «ΦΙΞ» εκατοντάδες μετανάστες με τα παιδιά τους, νεολαίοι, μαθητές. Τραγούδησαν μαζί, χόρεψαν μαζί, μοιράστηκαν τις παραδόσεις τους και τον πολιτισμό τους, δοκίμασαν παραδοσιακά φαγητά άλλων λαών. Συζήτησαν για την Παιδεία, διαπίστωσαν πόσα πολλά τους ενώνουν, είδαν στην κοινή τους πάλη τη διέξοδο. Στο χώρο λειτούργησε και παιδότοπος, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράσταση καραγκιόζη, να παίξουν και να ζωγραφίσουν, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι την παράσταση «Το θέατρο του βουνού», από τη θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Χαιρετισμό στις εκδηλώσεις απηύθυνε η Σπυρέτα Παναγή, Γραμματέας της Αχτίδας 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Δεκάδες περίπτερα ελληνικών και μεταναστευτικών μαζικών φορέων έχουν στηθεί στο χώρο: Πολιτιστικοί σύλλογοι από το Κουρδιστάν, ο Σύλλογος Γυναικών από τη Σιέρα Λεόνε, από τη Γεωργία, Μεταναστευτικές κοινότητες Μαδαγασκάρης, Βουλγαρίας, η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, πλάι - πλάι με την Επιτροπή Ειρήνης και τον Σύλλογο Γυναικών 5ου - 6ου Διαμερίσματος, με το περίπτερο της ΚΝΕ και της Αχτίδας Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ.

Ιδιαίτερη, όπως κάθε χρόνο, η παρουσία του ΠΑΜΕ που καλεί τους μετανάστες και τις μετανάστριες να γραφτούν στα συνδικάτα τους, να γνωρίσουν το ΠΑΜΕ και να αγωνιστούν μαζί τους. Λίγο πιο κει η Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων από τις πρώην Σοσιαλιστικές χώρες παρουσιάζει στα περίπτερά της, από κοινού με πολιτιστικούς συλλόγους από την ΕΣΣΔ τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού σε μια σειρά τομείς, αναδεικνύοντας την επικαιρότητά του.

2ο ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στην Πάτρα

«Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν στη δουλιά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό. Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά», ήταν το μήνυμα που έστειλαν νέοι, εργαζόμενοι και δεκάδες φορείς κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του 2ου Αντιναρκωτικού Φεστιβάλ Νέων που ξεκίνησε χτες στην Πάτρα, με πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών. Τουλάχιστον 26 φορείς συμμετέχουν και στηρίζουν το Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ.

Η μαζική συμμετοχή ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των χτεσινών εκδηλώσεων στην πλατεία Γεωργίου. Ο Αγ. Παπανεοφύτου καθηγητής στο Πάντειο, η Γ. Ροδοπούλου, γιατρός και ο Γ. Καντζιλιέρης, δημοσιογράφος του «Ρ», συζήτησαν «για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής», ενώ κατά τη διάρκεια του τουρνουά μπάσκετ συμμετείχαν τουλάχιστον 60 παιδιά. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε ο φιλικός αγώνας ανάμεσα στις ομάδες του ΕΣΥΝ και του θεραπευτικού προγράμματος «Γέφυρα» και το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που ακολούθησε.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα: 11 π.μ. τα μέλη του ΕΣΥΝ του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών, νεολαιίστικων και άλλων φορέων διαδηλώνουν στο κέντρο της Πάτρας. Συνοδεύει η μπάντα του Δήμου Πατρέων, 7μ.μ. τελικοί τουρνουά μπάσκετ, απονομές κυπέλλων και μεταλλίων, 9μ.μ. Μαθητικό συγκρότημα, 9.45μ.μ. χορευτικό συγκρότημα, 10.30μ.μ. συναυλία με τους Frame up Story.

Αύριο, Κυριακή: 11π.μ. ποδηλατοδρομία στο κέντρο της Πάτρας, 9μ.μ. χορευτικά συγκροτήματα, 10.15μ.μ. ομιλία εκπροσώπου ΕΣΥΝ, 10.30μ.μ. συναυλία με τον Γιάννη Χαρούλη.

ΚΚΕ
Μπλόκα σε διόδια και πάρκινγκ

«Μπλόκο» στην πολιτική που εμπορευματοποιεί λαϊκές ανάγκες και λεηλατεί τα ήδη συρρικνωμένα λαϊκά εισοδήματα, έστησαν χτες το απόγευμα στην υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου - Πρέβεζας οι κομμουνιστές. Με πρωτοβουλία των ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Πρέβεζας του ΚΚΕ οι μπάρες στα διόδια «ανέβηκαν» για δυο περίπου ώρες, με τους οδηγούς να διέρχονται ελεύθερα από το δρόμο, επικροτώντας την παρέμβαση του ΚΚΕ.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα με πρωτοβουλία της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Διεκδικώντας ελεύθερους χώρους στάθμευσης, δωρεάν συγκοινωνίες και κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και φόρων οι κομμουνιστές και νεολαίοι της ΚΝΕ απέκλεισαν για 20 περίπου λεπτά το δημοτικό πάρκινγκ, απαιτώντας να καταργηθεί το τσουχτερό χαράτσι. Νωρίτερα οι πινακίδες της ελεγχόμενης στάθμευσης «καλύφθηκαν» από αφισάκια του ΚΚΕ που αναδείκνυαν την ανάγκη να καταργηθεί το φορομπηχτικό μέτρο που υιοθέτησε η δημοτική αρχή της ΝΔ, πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού που υλοποιείται και από την ΤΑ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ 5,8 ΡΙΧΤΕΡ σημειώθηκε στις 9:09 χτες το βράδυ, 400 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Αθήνας με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Παξών και Ηγουμενίτσας. Ζημιές και τραυματισμοί δεν αναφέρθηκαν ενώ οι σεισμολόγοι τόνιζαν αργά χτες το βράδυ πως ενδέχεται να είναι ο κύριος σεισμός.

ΤΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ στη χώρα εξαιτίας του καύσωνα, ενώ και χτες 67 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας ή θερμικής καταπόνησης. Από αυτούς 53 παρέμειναν για νοσηλεία. Προληπτικά μέτρα προστασίας από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας εξαιτίας των πυρκαγιών, εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Ανάμεσα σε άλλα συνιστά περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης και έντονης σωματικής δραστηριότητας σε υπαίθριους χώρους, άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά και καρδιαγγειακά, εάν εμφανίσουν συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα γιατρό τους.

ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ από το Δικαστικό Σώμα, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου. Μαζί του, για τον ίδιο λόγο, αποχωρούν και άλλοι δικαστές από τον Αρειο Πάγο, όπως και από τα άλλα δύο μεγάλα δικαστήρια της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο).

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα πραγματοποίησαν με ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Γιάννενα οι αστυνομικοί στα πλαίσια των περιφερειακών συγκεντρώσεων που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Στη συγκέντρωση παρευρέθη και χαιρέτισε εκ μέρους της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ ο Τάσος Τόκας, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα και ανέδειξε τον αντιλαϊκό προσανατολισμό που δίνουν στα σώματα ασφαλείας οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευχολόγια και κερδοσκοπία

Δημόσια διαβούλευση επί των κλιματικών αλλαγών και την «αντιμετώπιση» του φαινομένου, ξεκίνησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα 27 κράτη - μέλη, εγκρίνοντας τη σχετική «Πράσινη Βίβλο» και ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη, καίγονται από πλήθος πυρκαγιών, που καταστρέφουν πνεύμονες πρασίνου.

Ο υποκριτικός στόχος είναι η περικοπή των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η λήψη μέτρων για την αλλαγή του κλίματος, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη... Στα μέτρα που προτείνονται είναι η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και η «διαχείριση» των αερίων ρύπων, βάση του πρωτοκόλλου του Κιότο. Καταλήγουμε δηλαδή, πάλι σε αδιέξοδο, αφού αντί για ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα του περιβάλλοντος, η Επιτροπή αναμασά μέτρα που καταλήγουν στο εμπόριο ρύπων και σε επουσιώδεις αλλαγές, π.χ. στην τεχνολογία των αυτοκινήτων, που μόνο στη μεγιστοποίηση της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής των λαών οδηγούν.

ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΩΝ
Εκδήλωση αποφοίτησης

Αύριο Κυριακή στις 6 μ.μ. στο θέατρο «ΙΛΙΣΙΑ», Παπαδιαμαντοπούλου 4 Αθήνα, η Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών Ελλάδας «KASAPI HELLAS» διοργανώνει τελετή αποφοίτησης των μεταναστών μαθητών. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ορέστης Κολοζώφ, βουλευτής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ