ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ
Φοβίζουν οι «αναποφάσιστοι»

«Αναποφάσιστοι» εμφανίζονται 500.000 ψηφοφόροι (ή το 5% του εκλογικού σώματος) μπροστά στις εκλογές, δυσαρεστημένοι από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης «διεξόδου».

Το στοιχείο αυτό, που καταγράφεται σε πανελλαδική δημοσκόπηση της «Κάπα Ρισέρτς» για το «Βήμα», έχει κινητοποιήσει τα επιτελεία των δύο μονομάχων προκειμένου να εγκλωβίσουν τους λεγόμενους «αναποφάσιστους», οι οποίοι όμως απαντούν σταθερά ότι «κανένας από τους δύο» δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Σύμφωνα με την έρευνα οι «αναποφάσιστοι» είναι κυρίως μισθωτοί και κατοικούν οι περισσότεροι στην Αττική.

Στην ίδια δημοσκόπηση, που έγινε από τις 20 έως τις 26 Ιούνη σε δείγμα 3.260 νοικοκυριών, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας έναντι του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,1%, έναντι 35,1% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,6%, ΛΑ.Ο.Σ. με 4,3%, ο ΣΥΝ με 4,2% και η Δημοκρατική Αναγέννηση με 0,6%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κ. Καραμανλής με ποσοστό 41,5% έναντι 34,6% του Γ. Παπανδρέου, ενώ στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές) ποσοστό 60,1% δηλώνει η ΝΔ και 25,5% το ΠΑΣΟΚ.

Σε γκάλοπ της GPO για τη Β΄ Αθήνας που διεξήχθη από τις 11 έως τις 18 Ιούνη σε δείγμα 3.000 ψηφοφόρων, το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 0,9% της ΝΔ συγκεντρώνοντας το 31,8% των προτιμήσεων έναντι 30,9% της ΝΔ. Το ΚΚΕ ανεβάζει το ποσοστό του στο 10,1% και ακολουθούν ο ΣΥΝ (5,6%), ο ΛΑ.Ο.Σ. (5%), ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9%.

Την ίδια στιγμή, η εκλογολογία καλά κρατεί, καθώς τροφοδοτείται με καθημερινές σχεδόν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Σειρά χτες του Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος αν και μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν υπέρμαχος των πρόωρων εκλογών για το «καλό της οικονομίας και του τόπου», τώρα δηλώνει ότι η οικονομία αντέχει μέχρι το τέλος της τετραετίας. «Η κυβέρνηση αντέχει την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δεν υποχωρεί στις πιέσεις (σ.σ. εννοεί των κοινωνικών ομάδων), αλλά οι πιέσεις υπάρχουν...», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μία από τα ίδια στη συνεδρίαση της ΚΠΕ

Κατά πλειοψηφία η ΚΠΕ του Συνασπισμού ενέκρινε το περασμένο Σάββατο την εισήγηση για την προεκλογική προετοιμασία του κόμματος, η οποία έγινε από τον γραμματέα της ΚΠΕ, Ν. Χουντή, και την πολιτική διακήρυξη των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζεται σε συνέντευξη Τύπου αύριο, Τετάρτη.

Οπως αναμενόταν, η ανανεωτική πτέρυγα καταψήφισε, ενώ υπήρξε ένα λευκό. Το σώμα ήταν διευρυμένο καθώς συμμετείχαν και οι γραμματείς των Νομαρχιακών Οργανώσεων. Σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, παρά τις προτροπές να υποβοηθηθούν οι υποψηφιότητες στελεχών που προέρχονται από τη νεολαία, ώστε να ανανεωθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΝ, η απόφαση τελικά - κατόπιν και των αντιδράσεων που προϋπήρξαν από τους υπάρχοντες βουλευτές - ήταν πως όποιος θέλει να είναι υποψήφιος θα είναι και στην περιφέρεια που επιθυμεί.

Η συνεδρίαση κύλησε σε υποτονικό κλίμα, με την πλειοψηφία να υπεραμύνεται του σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής διακήρυξης και τη μειοψηφία να ξανακαταθέτει τη διαφωνία της, και όλους μαζί να συγκλίνουν στην ανάγκη να κερδηθεί «η μάχη της ηγεμονίας εντός της Αριστεράς», όπως ακριβώς το έθεσε το συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΝ Αλ. Καλύβης, αναφερόμενος στο ΚΚΕ.

Το αντιλαϊκό «έργο» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Ηπειρο

Στο ίδιο έργο θεατές. Εργαζόμενοι, λαός και νεολαία της Ηπείρου να βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να οξύνονται και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού να διαλαλούν και να τυρβάζουν για «αλλαγή σελίδας», «νέα εποχή», «άρση απομόνωσης» της Ηπείρου. Αυτά και άλλες πολλές μεγαλόστομες διακηρύξεις είπαν στις πρόσφατες επισκέψεις στην περιοχή οι Καραμανλής και Παπανδρέου, όπου «κονταροχτυπήθηκαν» για το «έργο» της κοινής αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία έχει οδηγήσει την περιοχή να είναι μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης.

Η ανάπτυξη της Ηπείρου, για την οποία κόπτονται και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχει αποδειχθεί ότι δε σχετίζεται και δεν μπορεί να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και του λαού. Γιατί σκοπός αυτής της ανάπτυξης είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου πανελλαδικά - άρα και σε επίπεδο περιφέρειας - σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά, αποδεικνύοντας, έτσι, τον ταξικό χαρακτήρα αυτής της μορφής ανάπτυξης. Μόνο στο Νομό Ιωαννίνων έκλεισαν την τελευταία τετραετία 2.150 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ, συνολικά στην Ηπειρο, είναι πολύ λίγες οι επενδύσεις και η κάλυψή τους καθώς από το 6,6% των επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί για την περιοχή, αντίστοιχα, ο όγκος της επένδυσης καλύπτει μόλις το 2,7%. Τα επενδυτικά σχέδια ανέρχονται σε 150.000.000 ευρώ για 193 επιχειρήσεις, με την πλειοψηφία των μικρομεσαίων εμπόρων, επαγγελματοβιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων να μένουν έξω από τον αναπτυξιακό νόμο. Οι ετήσιες - και όχι σταθερές - θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν είναι 633, οι οποίες μπορεί να «αυξηθούν» σε 1.200 μέσα από τη μερική απασχόληση, ενώ την ίδια στιγμή η επίσημη ανεργία κυμαινόταν στο 9,4% το Μάρτη του 2007, σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Επίσης, η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα μειώνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς. Την τελευταία πενταετία τα ίδια τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μειώθηκαν κατά 5% οι απασχολούμενοι στην αγροτική παραγωγή. Ταυτόχρονα, μεγάλες εργοστασιακές μονάδες την τελευταία πενταετία, όπως τα «Κλωστήρια Πρέβεζας» και τα «Χυτήρια Ηπείρου», έβαλαν «λουκέτο» πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους, ή άλλες παραγωγικές μονάδες, όπως το εργοστάσιο ΤΟΠ στα Γιάννενα, που μεταφέρθηκε στην Αλβανία για πιο φθηνά εργατικά χέρια και μεγαλύτερη αύξηση των κερδών.

Παράλληλα με τα παραπάνω η διαφημιζόμενη ανάπτυξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει την εμπορευματοποίηση ακόμη περισσότερο των λαϊκών αναγκών (Παιδεία, Υγεία, αθλητισμός) με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα οι οποίες παράλληλα διευρύνουν την ταξική διαφοροποίηση, υποβαθμίζουν λαϊκές συνοικίες και περιοχές. Στα Γιάννενα με αυτή τη μορφή εγκρίθηκε να γίνει σχολείο, διοικητήριο και κλειστό γυμναστήριο. Στη Θεσπρωτία επίσης σχολείο και σύστημα ασφάλειας λιμανιού και στην Πρέβεζα σχολείο και γενικό νοσοκομείο.

Σχετικά με τον «ντόρο» του Δ΄ ΚΠΣ επιδιώκεται μέσα από αυτό να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής για να βελτιωθεί η ελκυστικότητα επενδύσεων στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας, καθιστώντας την Ηπειρο πύλη μεταφοράς κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών στα Βαλκάνια και στην Ανατολή.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται τα έργα της Εγνατίας και Ιόνιας Οδού, η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Και η προσπάθεια οικειοποίησής τους, εκατέρωθεν, αποδεικνύει μεταξύ άλλων την απεγνωσμένη προσπάθεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αμβλύνουν, από τη μια, τα σοβαρά και οξυμένα λαϊκά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει και να εμπορευματοποιήσουν, από την άλλη, λαϊκές ανάγκες όπως είναι η γρήγορη και ασφαλής μετακίνηση. Κι αυτό ενώ πρόκειται για έργα που δημιουργούνται από τον κόπο, τον ιδρώτα και το υστέρημα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας και τα οποία παραδίδονται προίκα στο κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία του από την κατασκευή και χρήση τους.

Ενόψει των επικείμενων εκλογών η ενίσχυση του ΚΚΕ και ο απεγκλωβισμός από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι όρος αναγκαίος και απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προβληθούν και να διεκδικηθούν στόχοι πάλης με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και του λαού αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες, στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, για ισόρροπη ανάπτυξη των κλάδων, των τομέων, των περιφερειών και των περιοχών, όπου τα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, θα υπάρχει εργατικός και κοινωνικός έλεγχος.


Σωτήρης ΖΩΤΟΣ

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
«Εθνική πολιτική» για το περιβάλλον

Τη χάραξη μιας «εθνικής πολιτικής για το περιβάλλον» ζήτησε ο Κάρ. Παπούλιας μετά τη μεγάλη καταστροφή των δασών από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

«Η οδύνη για την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε ας γίνει τουλάχιστον η αρχή για τη διεκδίκηση μιας νέας στάσης απέναντι στο περιβάλλον», δήλωσε από την Καβάλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «η προστασία του περιβάλλοντος επιβάλλεται να γίνει έστω τώρα, και ας είναι αργά, το πρώτο και αδιαπραγμάτευτο εθνικό μας θέμα».

«Ζούμε μέρες εθνικού πένθους. Η τεράστια οικολογική καταστροφή είναι ίσως η τελευταία προειδοποίηση ότι βαδίζομε στον λάθος δρόμο», ανέφερε ο Κάρ. Παπούλιας, σημειώνοντας ότι «με την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας η Αττική έχασε τον μοναδικό σημαντικό πνεύμονα πρασίνου που είχε απομείνει, δηλαδή έχασε την ελπίδα της». Κατά τα λοιπά, επιμέρισε σε «όλους» την ευθύνη «για τη μετατροπή της Αθήνας σε μια πόλη γεμάτη τσιμέντο, άδεια από πράσινο και ελεύθερους χώρους, βίαιη για τα παιδιά και εχθρική για τους ανήμπορους». Ζήτησε να αξιοποιηθεί η περίοδος αυτή «για να υπάρξει αφύπνιση συνειδήσεων και κινητοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων», και κατέληξε λέγοντας: «Είναι ώρα να αναρωτηθούμε: Αν όχι τώρα, πότε;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ