ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΠΕ (ΠΕΤΡΟΛΑ)
Νέο σχέδιο επέκτασης σε παλιά χνάρια

Επαναλαμβάνονται οι διαβεβαιώσεις περί «περιβαλλοντικής προστασίας» για επέκταση δίπλα στην ΠΥΡΚΑΛ

Η νέα επέκταση που προγραμματίζεται απειλεί δημόσια υγεία και περιβάλλον
Η νέα επέκταση που προγραμματίζεται απειλεί δημόσια υγεία και περιβάλλον
Με απαξιωτικές εκφράσεις και επιθέσεις σε όσους διαφωνούν - για «συνθηματολογία με μικροκομματικά οφέλη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ομίλου Τ. Χριστοδούλου - αλλά και με αναφορές στο... αναπόφευκτο της αναγκαιότητας αναβάθμισης των παραγωγικών εγκαταστάσεων, η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) ανακοίνωσε χτες τα σχέδιά της για επέκταση του διυλιστηρίου με νέες μονάδες στην περιοχή της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ, στα διυλιστήρια Ελευσίνας.

Πρόκειται για την αναβίωση της υπόθεσης των επεκτάσεων, που είναι συνυφασμένες με την ιστορία των διυλιστηρίων, τη στιγματισμένη από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από δυστυχήματα (με σημείο αναφοράς την τραγωδία με τους 14 νεκρούς του 1992), και από τον αργό θάνατο χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα στελέχη της εταιρείας ισχυρίστηκαν ότι η πρόσθεση νέων μονάδων για την παραγωγή κυρίως ντίζελ με χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα θείου, θα έχει θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή και γενικότερα.

Παρ' όλα αυτά, τα στελέχη της διοίκησης παραδέχτηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κάτι που δεν περιέχεται στα κείμενα που παρουσίασαν, μεταξύ των οποίων και η σύνοψη της περιβαλλοντικής μελέτης: η αποθείωση του πετρελαίου θα αυξήσει την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή τον κορυφαίο ρύπο που ευνοεί το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»!

Η απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τις 22 Ιούνη. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 850 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί σε 160 στρέμματα μέσα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και σε οικόπεδο 1.700 στρεμμάτων, ενώ υποτίθεται ότι θα διατηρηθεί η σημερινή ζώνη ασφαλείας από την ΠΥΡΚΑΛ, που είναι ακριβώς δίπλα στο χώρο των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτίμησε ότι η μελέτη της θα εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η βεβαιότητά της έχει προφανώς να κάνει και με τη θετική αντιμετώπιση που απολαμβάνει από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ας δούμε συγκεκριμένα:

  • Το Μάρτη του 1987 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εγκρίνει επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας.
  • Τον Οκτώβρη του 1991 εγκρίνεται νέα επέκταση με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, επί ΝΔ. Τα σχέδια μπλοκάρονται στο ΣτΕ και καθυστερούν μετά την τραγωδία του '92.
  • Το 1999, μετά από αλλεπάλληλες απορρίψεις των σχεδίων της, η ΠΕΤΡΟΛΑ καταθέτει νέο σχέδιο επέκτασης - μαμούθ 200 δισ. δρχ. Είχε καταφέρει πριν να αποχαρακτηριστούν 131 στρέμματα δασικής έκτασης στην επίμαχη περιοχή.
  • Το Γενάρη του 2001, επί ΠΑΣΟΚ, η κυβερνητική επιτροπή εγκρίνει το σχέδιο επέκτασης. Μέχρι τις αρχές του 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει τρεις αποφάσεις παρέκκλισης από την υφιστάμενη νομοθεσία για να απαλλάξει την ΠΕΤΡΟΛΑ από δικαστικές ακυρώσεις της επέκτασής της.
  • Το 2002, επί ΠΑΣΟΚ, καταργήθηκε ακόμη και το ελάχιστα προστατευτικό ΠΔ 84/84 περί επέκτασης νέων μονάδων.
  • Το 2005, επί ΝΔ, ψηφίζεται ο Ν. 3325 στον οποίο βασίζονται τα ΕΛΠΕ για τη νέα επέκταση.

Μαζί με τις διαβεβαιώσεις για μείωση του διοξειδίου του θείου και του αζώτου, τα στελέχη των ΕΛΠΕ επανέλαβαν ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας για την κατασκευή (1.500) και λειτουργία των νέων μονάδων. Το 1987 είχε τάξει τα ίδια η ΠΕΤΡΟΛΑ, αλλά στη συνέχεια, αντί να αυξήσει, μείωσε το προσωπικό κατά 50%!

ΘΡΙΑΣΙΟ
Πεδίο επιχειρηματικής ασυδοσίας

Πώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Τοπική Αυτοδιοίκηση κατάντησαν την άλλοτε «γη της Περσεφόνης» σε μια ρυπογόνα «βάση» για το μεγάλο κεφάλαιο

Το Θριάσιο Πεδίο και ο κόλπος της Ελευσίνας αποτέλεσε για πολλά χρόνια την ταξική επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου για την εγκατάσταση κάθε είδους βαριάς βιομηχανίας. Διυλιστήρια, Ναυπηγεία, τσιμεντάδικα, διαλυτήρια, αμυντική βιομηχανία, χημικά και μαζί με αυτά χιλιάδες ακόμα ρυπογόνες δραστηριότητες που κατέστρεψαν το περιβάλλον (γη, αέρα και κυρίως θάλασσα), ποιότητα ζωής, ακόμα και αρχαία πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτή η ταξική επιλογή των βιομηχάνων να εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη τους στην περιοχή του Θριασίου υποστηρίχτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα με κάθε μέσο από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εδωσαν και συνεχίζουν να προσφέρουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματίες και ενίσχυσαν με κάθε τρόπο την ασυδοσία τους.

Βραδυφλεγής βόμβα

Καμία κυβέρνηση δεν εμπόδισε τα μεγαλύτερα διυλιστήρια των Βαλκανίων (ΕΛΠΕ) και την ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ να βρίσκονται δίπλα - δίπλα στην περιοχή του Ασπροπύργου. Και ακριβώς δίπλα την «Ελληνική Χαλυβουργία» χρόνια τώρα να υψώνει βουνά πάνω στην παραλία με υπολείμματα σιδήρου που έχει αποκαλυφθεί ότι είναι τοξικά, ενώ σήμερα χορηγείται άδεια από την κυβέρνηση της ΝΔ να επιχωματώσει το κομμάτι της παραλίας για να κατασκευάσει λιμάνι.

Κατειλημμένη όλη η υπόλοιπη παραλιακή ζώνη του Ασπροπύργου από το τσιμεντάδικο ΧΑΛΥΨ, ενώ ό,τι απέμεινε στο μικρό λιμάνι θα κλείσει για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού.

Η «Χαλυβουργική» εδώ και χρόνια έχει καταλάβει ένα τεράστιο κομμάτι της παραλίας, έχοντας προχωρήσει σε προσχώσεις πολλών στρεμμάτων. Επεκτείνοντας τα επιχειρηματικά της σχέδια έχει ήδη λάβει άδεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με μονάδα ορυκτών καυσίμων που θα επιβαρύνει το περιβάλλον με επιπλέον τόνους οξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα.

Κραυγαλέα περίπτωση αποτελεί το τσιμεντάδικο ΤΙΤΑΝ. Του επιτράπηκε να στήσει το εργοστάσιο πάνω στα αρχαία της Ελευσίνας, να αποκλείσει το δημόσιο παραλιακό δρόμο και να πνίγει με σκόνη όλη την περιοχή καθημερινά. Και το χειρότερο; Εχουμε το εργοστάσιο πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ να συνυπάρχει με τα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ. Παρ' όλα, αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέτρεψε πριν λίγα χρόνια την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ. Ενα σχέδιο που ακύρωσε τότε με αγώνες ο λαός της Ελευσίνας, το οποίο, όμως, έρχεται και πάλι με κυβέρνηση της ΝΔ.

Ευγενικές χορηγίες

Αν στη δεκαετία του 1980 το λαϊκό κίνημα με συμπαραστάτες τους κομμουνιστές δημάρχους κατάφεραν να μπλοκάρουν την επέκταση και εγκατάσταση νέων βιομηχανιών, τα τελευταία χρόνια το μεγάλο κεφάλαιο κατάφερε μαζί με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει τοπικές αρχές άκρως υποτακτικές. Οι χορηγίες, οι «ευεργεσίες» και οι δωρεές των βιομηχάνων σε δήμους και νομαρχία δίνουν και παίρνουν. Την ίδια στιγμή ένα περίεργο πέπλο σιωπής έχει απλωθεί για κάθε εργατικό ή περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Ελευσίνας (συνεργασία ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) έγινε ξαφνικά ο εκλεκτός των βιομηχάνων της περιοχής και τον έχουν «πνίξει» στις δωρεές. Βέβαια, είχε προηγηθεί ένα νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που συντάχθηκε και εγκρίθηκε με την αρωγή της κυβέρνησης της ΝΔ, με το οποίο δόθηκε σε ΠΕΤΡΟΛΑ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ αυξημένος συντελεστής δόμησης.

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή που απέστειλε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ στο δήμο που του «υπενθυμίζει», απαντώντας στη δήθεν «διαμαρτυρία» του για τις επεκτάσεις ΠΕΤΡΟΛΑ και «Χαλυβουργικής» ότι με το ΓΠΣ, με το οποίο συμφώνησε και αυτός, οι επιχειρήσεις έχουν πλέον κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να προχωρήσουν στις επενδύσεις αυτές!

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΥΣΩΝΑΣ: Σε 15 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους τις μέρες του καύσωνα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Ανάμεσά τους μια αλλοδαπή γυναίκα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, η οποία κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου την περασμένη Πέμπτη και ο θάνατός της οφειλόταν σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία σε «θερμοπληξία» σε συνδυασμό με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ: Υπό έλεγχο ήταν χτες το βράδυ η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού στην οδό Πέτρας 6 στο Αιγάλεω. Με ελαφρά εγκαύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ