Τρίτη 3 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΠΕ (ΠΕΤΡΟΛΑ)
Νέο σχέδιο επέκτασης σε παλιά χνάρια

Επαναλαμβάνονται οι διαβεβαιώσεις περί «περιβαλλοντικής προστασίας» για επέκταση δίπλα στην ΠΥΡΚΑΛ

Η νέα επέκταση που προγραμματίζεται απειλεί δημόσια υγεία και περιβάλλον
Η νέα επέκταση που προγραμματίζεται απειλεί δημόσια υγεία και περιβάλλον
Με απαξιωτικές εκφράσεις και επιθέσεις σε όσους διαφωνούν - για «συνθηματολογία με μικροκομματικά οφέλη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ομίλου Τ. Χριστοδούλου - αλλά και με αναφορές στο... αναπόφευκτο της αναγκαιότητας αναβάθμισης των παραγωγικών εγκαταστάσεων, η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) ανακοίνωσε χτες τα σχέδιά της για επέκταση του διυλιστηρίου με νέες μονάδες στην περιοχή της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ, στα διυλιστήρια Ελευσίνας.

Πρόκειται για την αναβίωση της υπόθεσης των επεκτάσεων, που είναι συνυφασμένες με την ιστορία των διυλιστηρίων, τη στιγματισμένη από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από δυστυχήματα (με σημείο αναφοράς την τραγωδία με τους 14 νεκρούς του 1992), και από τον αργό θάνατο χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα στελέχη της εταιρείας ισχυρίστηκαν ότι η πρόσθεση νέων μονάδων για την παραγωγή κυρίως ντίζελ με χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα θείου, θα έχει θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή και γενικότερα.

Παρ' όλα αυτά, τα στελέχη της διοίκησης παραδέχτηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κάτι που δεν περιέχεται στα κείμενα που παρουσίασαν, μεταξύ των οποίων και η σύνοψη της περιβαλλοντικής μελέτης: η αποθείωση του πετρελαίου θα αυξήσει την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή τον κορυφαίο ρύπο που ευνοεί το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»!

Η απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τις 22 Ιούνη. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 850 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί σε 160 στρέμματα μέσα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και σε οικόπεδο 1.700 στρεμμάτων, ενώ υποτίθεται ότι θα διατηρηθεί η σημερινή ζώνη ασφαλείας από την ΠΥΡΚΑΛ, που είναι ακριβώς δίπλα στο χώρο των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτίμησε ότι η μελέτη της θα εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η βεβαιότητά της έχει προφανώς να κάνει και με τη θετική αντιμετώπιση που απολαμβάνει από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ας δούμε συγκεκριμένα:

  • Το Μάρτη του 1987 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εγκρίνει επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας.
  • Τον Οκτώβρη του 1991 εγκρίνεται νέα επέκταση με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, επί ΝΔ. Τα σχέδια μπλοκάρονται στο ΣτΕ και καθυστερούν μετά την τραγωδία του '92.
  • Το 1999, μετά από αλλεπάλληλες απορρίψεις των σχεδίων της, η ΠΕΤΡΟΛΑ καταθέτει νέο σχέδιο επέκτασης - μαμούθ 200 δισ. δρχ. Είχε καταφέρει πριν να αποχαρακτηριστούν 131 στρέμματα δασικής έκτασης στην επίμαχη περιοχή.
  • Το Γενάρη του 2001, επί ΠΑΣΟΚ, η κυβερνητική επιτροπή εγκρίνει το σχέδιο επέκτασης. Μέχρι τις αρχές του 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει τρεις αποφάσεις παρέκκλισης από την υφιστάμενη νομοθεσία για να απαλλάξει την ΠΕΤΡΟΛΑ από δικαστικές ακυρώσεις της επέκτασής της.
  • Το 2002, επί ΠΑΣΟΚ, καταργήθηκε ακόμη και το ελάχιστα προστατευτικό ΠΔ 84/84 περί επέκτασης νέων μονάδων.
  • Το 2005, επί ΝΔ, ψηφίζεται ο Ν. 3325 στον οποίο βασίζονται τα ΕΛΠΕ για τη νέα επέκταση.

Μαζί με τις διαβεβαιώσεις για μείωση του διοξειδίου του θείου και του αζώτου, τα στελέχη των ΕΛΠΕ επανέλαβαν ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας για την κατασκευή (1.500) και λειτουργία των νέων μονάδων. Το 1987 είχε τάξει τα ίδια η ΠΕΤΡΟΛΑ, αλλά στη συνέχεια, αντί να αυξήσει, μείωσε το προσωπικό κατά 50%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ