ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Αντιθέσεις και συγκλίσεις για την ιμπεριαλιστική «πίτα»

Οι νέες προτάσεις του Προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, προς τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μπους, θα υλοποιηθούν μόνον σ' εκείνη την περίπτωση που οι ΗΠΑ παραιτηθούν από τη δημιουργία της λεγόμενης «τρίτης εγκατάστασης» της αντιπυραυλικής τους ασπίδας, δηλαδή των νέων βάσεων σε Τσεχία και Πολωνία. Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο «Ιντερφάξ» μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, που δεν κατονομάζεται, και πήρε μέρος στην πρόσφατη άτυπη συνάντηση των δύο προέδρων.

Ο ίδιος υποστήριξε πως εάν οι ΗΠΑ αποδεχτούν τη νέα ρωσική πρόταση, τότε παύει επίσης να υπάρχει κάθε λόγος οι ΗΠΑ να επιδιώκουν την εγκατάσταση των πυραυλικών συστημάτων στο διάστημα. Ενώ από τη μεριά της η Ρωσία δε θα έχει κανένα λόγο να στρέψει τους πυραύλους της σε στόχους στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι νέες ρωσικές προτάσεις κινούνται στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και, βεβαίως, από τη μια στοχεύουν στην αναβάθμιση του ρόλου της σ' ένα κοινό σύστημα αντιπυραυλικής ασφάλειας κι από την άλλη στη χρήση από το ΝΑΤΟ ανάλογων εγκαταστάσεων που διαθέτει η Ρωσία.

Ο Πούτιν πρότεινε, στα πλαίσια του «Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ» να δημιουργηθούν δύο «κέντρα ανταλλαγής πληροφοριών για τις εκτοξεύσεις πυραύλων», εκ των οποίων το ένα θα βρίσκεται στη Μόσχα και το άλλο σε κάποια άλλη πόλη της Ευρώπης, πιθανόν στις Βρυξέλλες.

Για την επιτυχή λειτουργία των συγκεκριμένων κέντρων η Ρωσία δηλώνει διατεθειμένη να διαθέσει όχι μόνο την ανάλογη βάση που έχει στο Αζερμπαϊτζάν (την οποία προτίθεται να εκσυγχρονίσει με δικά της μέσα), αλλά και το νέο ραντάρ που κατασκευάζει στα νότια της Ρωσίας, στην περιοχή Αρμαβίρ. Βεβαίως το ρωσικό σχέδιο προβλέπει την ισότιμη πρόσβαση της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ σ' αυτό το κοινό σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας.

Στο μεταξύ σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κοντολίζα Ράις και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα, υποστήριξαν ότι οι δύο χώρες επιδιώκουν να μειώσουν τα αποθέματα των πυρηνικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς «στο χαμηλότερο δυνατό» επίπεδο, σύμφωνα με «τις απορρέουσες δεσμεύσεις των διεθνών συνθηκών και με συνυπολογισμό των κριτηρίων εθνικής ασφάλειάς τους». Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία θα αναζητήσουν τη συνεργασία και με άλλες χώρες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ενώ υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες θα διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.


Ι. Π.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανεβαίνουν οι τόνοι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ανησυχίες για μια πιθανή μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσόβου προκάλεσαν οι χτεσινές δηλώσεις του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Αγκίμ Τσέκου στο «Ρόιτερ», αφού απείλησε ότι θα «αναγκαστεί να κινηθεί» αν δεν υπάρξει πρόοδος στον ΟΗΕ σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μας προσφέρει μια άλλη εναλλακτική επιλογή» αλλιώς κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της αν συνεχίσει να χρονοτριβεί.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο (UNMIK), Γιοακίμ Ρίκερ, ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της Ομάδας Επαφής για το Κόσσοβο και άλλους διεθνείς οργανισμούς να επισπεύσουν τη διαδικασία επίλυσης του καθεστώτος, ώστε να αποτραπούν, όπως τόνισε, πιθανές ταραχές, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε», «η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω της Κριστίνα Γκαλιάκ, εκπροσώπου του Χαβιέρ Σολάνα, υπεύθυνου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας, υποστηρίζει ότι δεν έχει αλλάξει στάση στο ζήτημα του Κοσσόβου και πρόσθεσε ότι αν η Ρωσία συνεχίσει να επιμένει στην αντίθεσή της στο σχέδιο Αχτισάαρι, τότε η ΕΕ θα αναλάβει την ευθύνη να πάρει μια απόφαση, ζητώντας τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κάλεσμα σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να υλοποιήσουν την πολυμερή συμφωνία του Πεκίνο, που υπογράφτηκε στις 17 Φλεβάρη, απηύθυνε ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, αναφορικά με τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας του, μετά και τη συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών. Η Πιονγιάνγκ συμφώνησε και για συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Νεαρός άντρας συνελήφθη χτες έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, όταν απείλησε να αυτοπυρποληθεί, ζητώντας να του επιτραπεί η είσοδος στη Γερμανία. Ο νεαρός απελάθηκε από τη Γερμανία όταν μαχαίρωσε Αλβανό μετανάστη.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Αιματηρές συμπλοκές σημειώθηκαν χτες μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και σπουδαστών τεμένους στο Πακιστάν, με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, και 120 να τραυματιστούν. Οι συμπλοκές, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, που περικύκλωσαν το τέμενος, το οποίο όπως υποστηρίζουν, «πρόσκειται στους Ταλιμπάν»...

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.- Ακόμα 33 νεκροί, οι οποίοι αναφέρονται ως μαχητές Ταλιμπάν, ήταν το αποτέλεσμα επιχείρησης των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στην επαρχία Κανταχάρ.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Η Συντακτική Συνέλευση της Βολιβίας αποφάσισε με πλειοψηφία την παράταση των εργασιών της μέχρι τις 14 Δεκέμβρη από τις 27 Ιούλη, ενώ αποφάσισε επίσης ότι οι 21 επιτροπές έχουν περιθώριο να καταθέσουν τις προτάσεις για το νέο Σύνταγμα μέχρι τις 27 Ιούλη και η έγκριση του κειμένου θα γίνει στις 6 Αυγούστου.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Προγράμματα στήριξης και υποδομών ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο και την καταπολέμηση του εγκλήματος ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σε νέες συνομιλίες κάλεσε τα σωματεία των εργαζομένων του σιδηροδρομικού κλάδου Transnet, GDL και GDBA (τα οποία εκπροσωπούν 166.000 εργαζόμενους του κλάδου), η διοίκηση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), καθώς συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών στη Γερμανία.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 77 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» το 2006 στην Κολομβία, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που σημειώνει ότι η Κολομβία παραμένει στις πρώτες θέσεις των πιο επικίνδυνων για το συνδικαλισμό χωρών, προσθέτοντας ότι παραστρατιωτικές ομάδες εξακολουθούν να δρουν και να συνεργάζονται με τις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να τρομοκρατήσουν ή να εξουδετερώσουν τους συνδικαλιστές.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, δήλωσε χτες στο Κοινοβούλιο ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο» για διάλογο με τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

ΤΑΛΙΝ.-- Στην επαναταφή των σορών των 8 σοβιετικών στρατιωτών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης του αντιφασιστικού μνημείου του «Μπρούντζινου Αλιόσα» προχώρησε η εσθονική κυβέρνηση, χωρίς όμως την παρουσία του Ρώσου πρέσβη στην Εσθονία, Νικολάι Ουσπένσκι, καθώς αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χτες το απόγευμα άλλη τελετή στη μνήμη τους από αντιφασίστες και Ρώσους βετεράνους πολέμου.

ΣΟΦΙΑ.-- Αύξηση κατά 18% στους μισθούς για το 2007 πρότειναν με κοινή διακήρυξή τους η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας και η Εργατική Συνομοσπονδία «Podkrepa», προειδοποιώντας παράλληλα πως σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων των σωματείων με τους εργοδότες θα διεξαχθούν εργατικές κινητοποιήσεις.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Η κατακραυγή παραιτεί υπουργό

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΤΟΚΙΟ.--

Παραίτηση, η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, υπέβαλε χτες ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Φούμιο Κιούμα, ως αποτέλεσμα των δηλώσεών του, με τις οποίες δικαιολογούσε την αμερικανική επίθεση στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες το 1945.

Στις δηλώσεις του ο Φ. Κιούμα υποστήριξε ότι οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, που είχαν σαν αποτέλεσμα 210.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι να βιώνουν τις μετέπειτα συνέπειες της πυρηνικής επίθεσης, ήταν ένα «αναπόφευκτο γεγονός», καθώς έπρεπε να αποτραπεί μία σοβιετική επίθεση στη χώρα...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο παραιτηθείς υπουργός εκλέγεται στο Ναγκασάκι, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις του να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις στις ενώσεις επιζησάντων των βομβαρδισμών.

ΗΠΑ
Χάρη Μπους στον Λίμπι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χάρη αποφάσισε να δώσει ο Τζορτζ Ου. Μπους στον Λουις Λίμπι, στενό σύμβουλο του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης, ψευδομαρτυρία και ψευδορκία, αναφορικά με την υπόθεση της αποκάλυψης του ονόματος της μυστικής πράκτορα της CIA, Βάλερι Πλέιμ.

Νωρίτερα, το Εφετείο είχε ζητήσει την άμεση φυλάκιση του Λίμπι. Ο Λίμπι θα πρέπει πάντως να πληρώσει το πρόστιμο των 250 χιλιάδων δολαρίων που του έχει επιβληθεί και θα είναι υπό επιτήρηση για δύο χρόνια. Την απόφαση καταδίκασαν αμέσως οι Δημοκρατικοί, ενώ ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, τη χαρακτήρισε σκανδαλώδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ