ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τα πετρελαϊκά έσοδα στο επίκεντρο

«Ερευνες» για τα κατοχικά «λάθη» με νεκρούς αμάχους

Από το χτεσινό βομβαρδισμό των ιμπεριαλιστών στη Ντιβανίγια, ο άτυχος Ιρακινός έχασε τα τέσσερα παιδιά του

Associated Press

Από το χτεσινό βομβαρδισμό των ιμπεριαλιστών στη Ντιβανίγια, ο άτυχος Ιρακινός έχασε τα τέσσερα παιδιά του
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, παρά την απουσία αρκετών σουνιτών βουλευτών και σιιτών βουλευτών που πρόσκεινται στον Μουκτάντα Σαντρ, το νέο σχέδιο νόμου για τη διανομή των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα έχει γίνει «μήλον της Εριδος», εδώ και πολύ καιρό, καθώς όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες προσπαθούν να λάβουν μερίδιο από τον φυσικό πλούτο της χώρας. Μια πρώτη προσπάθεια είχε αποτύχει, το Φλεβάρη, καθώς προέβλεπε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου θα διαχειρίζεται το σύνολο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας, πρόταση με την οποία διαφώνησαν κάθετα οι Κούρδοι που επιδιώκουν τον απόλυτο έλεγχο των πλούσιων κοιτασμάτων του Κιρκούκ.

Τελικά, χτες, εγκρίθηκε σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η κεντρική διοίκηση θα συγκεντρώνει όλα τα έσοδα από το πετρέλαιο, τα οποία, όμως, στη συνέχεια θα διανέμει άμεσα σε όλες τις επαρχίες, δίνοντας μικρή ελευθερία στις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές να επιλέγουν τον τρόπο εκμετάλλευσης. Με βάση το νέο νομοσχέδιο, οι κουρδικές περιοχές θα λαμβάνουν το 17% των συνολικών εσόδων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σήμερα.

«Παράπλευρες απώλειες»... και έρευνες

Ερευνα διεξάγει, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο αμερικανικός στρατός για να διαπιστώσει «αν ευσταθούν οι καταγγελίες πολιτών» ότι, τη Δευτέρα, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές της πόλης Ντιβανίγια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 πολίτες (τα 6 παιδιά) και να τραυματιστούν περισσότεροι από 30, γεγονός που οδήγησε, στη συνέχεια, σε συγκρούσεις εξοργισμένων πολιτών με τον ιρακινό στρατό. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι «βομβαρδίστηκε περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν 75 όλμοι σε γειτονική βάση».

Εντούτοις, χτες μόλις, έγινε γνωστό ότι λίγο πριν το βομβαρδισμό, στην ευρύτερη περιοχή, είχε καταρριφθεί αμερικανικό ελικόπτερο τύπου «Kiowa», και διασώθηκαν τραυματίες οι δύο επιβαίνοντες. Η παρούσα «έρευνα» συμπίπτει με μια ανάλογη διαδικασία που δρομολογήθηκε μετά από τις έντονες καταγγελίες κατοίκων και αρχών της πόλης Κχάλις, με βάση τις οποίες στις 22 Ιούνη κατοχικές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχή της πόλης, πανηγυρίζοντας εκ των υστέρων ότι σκότωσαν 17 «μαχητές της αλ Κάιντα», αλλά αντίθετα είχαν σκοτώσει Ιρακινούς φρουρούς.

Κατά τα άλλα, 2 πολίτες σκοτώθηκαν χτες και 17 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής αξιωματικού της ιρακινής αστυνομίας στο Κιρκούκ. Επίσης, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 2 Αμερικανών στρατιωτών σε «τροχαίο» στην επαρχία Ανμπάρ.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - «ΦΑΤΑΧ» - «ΧΑΜΑΣ»
Νέα αντιπαράθεση για τους μισθούς

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε νέο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ «Φατάχ» - «Χαμάς» έχει εξελιχθεί η καταβολή των χρεωστούμενων μισθών στους κυβερνητικούς υπαλλήλους, μετά την έναρξη της σταδιακής αποδέσμευσης των παρακρατημένων, εδώ και ενάμισι χρόνο, φόρων από το Ισραήλ. Η έκτακτη κυβέρνηση, που διόρισε ο Πρόεδρος Αμπάς, υπό τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, δεσμεύτηκε ότι μέχρι αύριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημόσιων υπαλλήλων θα έχουν εισέλθει μισθοί 6 μηνών, που δεν καλύπτουν, βέβαια, το σύνολο των χρεωστούμενων.

Ολα αυτά, όμως, υπό μία προϋπόθεση: ότι οι υπάλληλοι δε συνεργάζονται υπό οιονδήποτε τρόπο με τη «Χαμάς»! Μάλιστα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι υπάρχουν αναλυτικές λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων ανά υπουργείο και υπηρεσία, όπου αναφέρεται και η συνεργασία τους ή όχι με τη «Χαμάς». Με βάση, μάλιστα, αυτές τις λίστες, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση Φαγιάντ απειλεί να αφήσει χωρίς χρήματα περίπου 19.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 12.000 προσλήφθηκαν πέρυσι από τη «Χαμάς».

Αμεση ήταν και η απάντηση της «Χαμάς». Οι ιεροδιδάσκαλοί της, στα τεμένη της Γάζας, έβγαλαν φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) όπου τονίζουν ότι όποιος παραλάβει χρήματα υπό τους όρους που τίθενται από την κυβέρνηση Φαγιάντ, «παραβαίνει τους κανόνες του Ισλάμ». Η «Χαμάς» διαβεβαίωσε ότι θα βρει χρήματα να πληρώσει τους εργαζομένους «από άλλες πηγές», δίνοντας περαιτέρω αφορμές στη «Φατάχ» να επαναλάβει τις κατηγορίες της ότι οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από τη «Χαμάς» και ιδιαίτερα όσοι συμμετείχαν στις δυνάμεις ασφαλείας υπό την επωνυμία Εκτελεστική Δύναμη, πληρώνονταν κανονικά σε αντίθεση με όλους τους άλλους.

Πίεση και φημολογία

Την ίδια ώρα, ένοπλοι της Εκτελεστικής Δύναμης της «Χαμάς» έχουν ακροβολιστεί σε στέγες και περιπολούν στους δρόμους γύρω από το κτίριο που στεγάζεται το αρχηγείο της ισλαμιστικής οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ» στην πόλη της Γάζας, η οποία έχει απαγάγει τον ανταποκριτή του BBC Αλαν Τζόνστον από τις αρχές Μάρτη. Ο υπουργός Εσωτερικών της «Χαμάς» τόνιζε ότι «θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να λήξει άμεσα η ομηρία αυτή που είναι ενάντια στο Ισλάμ και βλάπτει τον παλαιστινιακό λαό». Πηγές της «Χαμάς» υποστήριζαν ότι εδώ και καιρό είναι γνωστό πού κρατείται ο Τζόνστον, αλλά δεν επιχειρήθηκε, διά της βίας, απελευθέρωσή του προκειμένου να διαφυλαχτεί ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά, στο Ισραήλ συνεχίζεται η «φιλολογία» σχετικά με το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης με τη Συρία. Κρατικά ΜΜΕ φιλοξένησαν τις εκτιμήσεις του πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, Ααρόν Ζεεβί, αλλά και των αντικαταστατών του, σύμφωνα με τις οποίες «δεν τίθεται θέμα ούτε φέτος, ούτε στα αμέσως επόμενα χρόνια, στρατιωτικής εμπλοκής με τη Συρία».

ΥΕΜΕΝΗ
Δρακόντεια μέτρα

ΣΑΝΑ'Α.-

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι υεμενικές αρχές γύρω από κτίρια και εγκαταστάσεις ξένων συμφερόντων αλλά και γύρω από κυβερνητικές υπηρεσίες, μία ημέρα μετά την επίθεση καμικάζι κατά τουριστών στον αρχαιολογικό χώρο του ναού της βασίλισσας του Σεμπά στην επαρχία Μαρίμπ. Ο Πρόεδρος της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, που είχε αναφανδόν υποστηρίξει την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» της Ουάσιγκτον μετά την 11η Σεπτέμβρη του 2001, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν κάποιες προειδοποιήσεις για τρομοκρατικό πλήγμα, τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν υπήρχαν πληροφορίες για το πού και το πότε.

Ο Σάλεχ προσέφερε αμοιβή 75.000 δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των συνενόχων του καμικάζι. Στη Σάνα'α σπεύδει σήμερα και ο Ισπανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μπερναντίνο Λεόν, για να συνοδεύσει τις σορούς των 3 Ισπανών και των 4 Ισπανίδων που σκοτώθηκαν στην επίθεση καθώς και τους υπόλοιπους 5 Ισπανούς τραυματίες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε ρυθμούς τρομοϋστερίας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΡΙΣΜΠΕΪΝ.--

Το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία παραμένει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, οι συλλήψεις συνεχίζονται και η δημοτικότητα του Γκόρντον Μπράουν ως πρωθυπουργού ανέβηκε άλλες 3 ποσοστιαίες μονάδες (από 34% σε 37%) σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, εξαιτίας «της αποφασιστικότητας και της πυγμής» που έδειξε στο χειρισμό των «τρομοκρατικών επιθέσεων» των τελευταίων ημερών, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς του Λονδίνου».

Στο μεταξύ, οι αρχές αναζητούν τον «ιατρικό ιστό» πίσω από το το υποτιθέμενο τελευταίο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επτά από τους οκτώ μέχρι στιγμής συλληφθέντες ήταν γιατροί. Τέσσερις από τους συλληφθέντες εικάζεται ότι είχαν σχέσεις με πρόσωπα ή ομάδες και εκτός της Βρετανίας, ενώ οι ίδιοι είχαν καταγωγή από την Ιορδανία, το Ιράκ και την Ινδία. Οι έξι κρατούνται στο Λονδίνο ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν θα εκδοθούν οι δύο συλληφθέντες στην Αυστραλία..

Χτες αργά, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λανκασάιρ ανακοίνωσε ότι ακόμη δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Μπλάκμπερν, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βρετανίας, στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού» νόμου. Ανεβάζοντας δηλαδή το συνολικό αριθμό στους δέκα. Παράλληλα, η βρετανική αστυνομία συνέχισε χτες τους ελέγχους σε όλη τη χώρα και προχώρησε στην προληπτική καταστροφή «ύποπτων δεμάτων», ενώ μία ελεγχόμενη έκρηξη έγινε έξω από τέμενος στη Γλασκόβη όπου βρισκόταν ένα «ύποπτο» όχημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ