Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - «ΦΑΤΑΧ» - «ΧΑΜΑΣ»
Νέα αντιπαράθεση για τους μισθούς

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε νέο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ «Φατάχ» - «Χαμάς» έχει εξελιχθεί η καταβολή των χρεωστούμενων μισθών στους κυβερνητικούς υπαλλήλους, μετά την έναρξη της σταδιακής αποδέσμευσης των παρακρατημένων, εδώ και ενάμισι χρόνο, φόρων από το Ισραήλ. Η έκτακτη κυβέρνηση, που διόρισε ο Πρόεδρος Αμπάς, υπό τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, δεσμεύτηκε ότι μέχρι αύριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημόσιων υπαλλήλων θα έχουν εισέλθει μισθοί 6 μηνών, που δεν καλύπτουν, βέβαια, το σύνολο των χρεωστούμενων.

Ολα αυτά, όμως, υπό μία προϋπόθεση: ότι οι υπάλληλοι δε συνεργάζονται υπό οιονδήποτε τρόπο με τη «Χαμάς»! Μάλιστα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι υπάρχουν αναλυτικές λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων ανά υπουργείο και υπηρεσία, όπου αναφέρεται και η συνεργασία τους ή όχι με τη «Χαμάς». Με βάση, μάλιστα, αυτές τις λίστες, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση Φαγιάντ απειλεί να αφήσει χωρίς χρήματα περίπου 19.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 12.000 προσλήφθηκαν πέρυσι από τη «Χαμάς».

Αμεση ήταν και η απάντηση της «Χαμάς». Οι ιεροδιδάσκαλοί της, στα τεμένη της Γάζας, έβγαλαν φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) όπου τονίζουν ότι όποιος παραλάβει χρήματα υπό τους όρους που τίθενται από την κυβέρνηση Φαγιάντ, «παραβαίνει τους κανόνες του Ισλάμ». Η «Χαμάς» διαβεβαίωσε ότι θα βρει χρήματα να πληρώσει τους εργαζομένους «από άλλες πηγές», δίνοντας περαιτέρω αφορμές στη «Φατάχ» να επαναλάβει τις κατηγορίες της ότι οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από τη «Χαμάς» και ιδιαίτερα όσοι συμμετείχαν στις δυνάμεις ασφαλείας υπό την επωνυμία Εκτελεστική Δύναμη, πληρώνονταν κανονικά σε αντίθεση με όλους τους άλλους.

Πίεση και φημολογία

Την ίδια ώρα, ένοπλοι της Εκτελεστικής Δύναμης της «Χαμάς» έχουν ακροβολιστεί σε στέγες και περιπολούν στους δρόμους γύρω από το κτίριο που στεγάζεται το αρχηγείο της ισλαμιστικής οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ» στην πόλη της Γάζας, η οποία έχει απαγάγει τον ανταποκριτή του BBC Αλαν Τζόνστον από τις αρχές Μάρτη. Ο υπουργός Εσωτερικών της «Χαμάς» τόνιζε ότι «θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να λήξει άμεσα η ομηρία αυτή που είναι ενάντια στο Ισλάμ και βλάπτει τον παλαιστινιακό λαό». Πηγές της «Χαμάς» υποστήριζαν ότι εδώ και καιρό είναι γνωστό πού κρατείται ο Τζόνστον, αλλά δεν επιχειρήθηκε, διά της βίας, απελευθέρωσή του προκειμένου να διαφυλαχτεί ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά, στο Ισραήλ συνεχίζεται η «φιλολογία» σχετικά με το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης με τη Συρία. Κρατικά ΜΜΕ φιλοξένησαν τις εκτιμήσεις του πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, Ααρόν Ζεεβί, αλλά και των αντικαταστατών του, σύμφωνα με τις οποίες «δεν τίθεται θέμα ούτε φέτος, ούτε στα αμέσως επόμενα χρόνια, στρατιωτικής εμπλοκής με τη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ