ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από αύριο το 16ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

«Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε, με ισχυρό ΚΚΕ!» Το 16ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή, με αυξημένη τη συμμετοχή νέων από όλη τη χώρα.

Η κατασκήνωση, θα φιλοξενηθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου στην Ανάβυσσο, όπου ήδη μέλη της ΚΝΕ διαμορφώνουν το χώρο για να υποδεχτεί τους χιλιάδες νέους από όλη τη χώρα. Πέρα από τις υποδομές για να είναι άνετη η διαμονή και άφθονη σκιά για τις σκηνές, θα υπάρχουν και χώροι για αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.

Το Σάββατο, στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου που στεγάζεται στο βιομηχανικό συγκρότημα των πρώην μεταλλείων φιλοξενούνται παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα το Λαύριο και τη Μακρόνησο. Οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για την ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, το οποίο στο Λαύριο έκανε κάποια από τα πρώτα του βήματα και να γνωρίσουν το παράδειγμα των χιλιάδων Μακρονησιωτών που δε λύγισαν.

Το Σάββατο το απόγευμα, θα γίνει πορεία στο Λαύριο η οποία θα καταλήξει στο Αγαλμα της γυναίκας που ατενίζει τη Μακρόνησο, στο λιμάνι. Εκεί, θα γίνει η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Το διήμερο θα κλείσει με επίσκεψη στη Μακρόνησο το πρωί της Κυριακής.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Παρασκευή: Το βράδυ συναυλία στην κατασκήνωση στην Ανάβυσσο με το λαϊκο-ρεμπέτικο συγκρότημα της ΚΝΕ. Γλέντι με το συγκρότημα των Τάγκα - Γιαννακόπουλου.

Σάββατο 7 Ιούλη: Το πρωί παραμονή στην κατασκήνωση, αθλητικές κ.ά. δραστηριότητες και το απόγευμα εκδηλώσεις στο Τεχνολογικό Πάρκο του ΕΜΠ στο Λαύριο. Περιλαμβάνουν: Προβολή των ντοκιμαντέρ «Τόποι εξορίας: Μακρόνησος» του Λεωνίδα Βαρδαρού και «Λαύριο: Αρχαία Σκουριά» του Παύλου Ρούφα, παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Τσαντή «Με βάρκα το ταξίδι» και Μουσικό Αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο με τη συμμετοχή του Β. Κολοβού.

Στο χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις με αρχειακό υλικό για την ιστορία του εργατικού κινήματος στο Λαύριο και με έργα του Μακρονησιώτη εικαστικού Γ. Φαρσακίδη

Στις 21.00 πορεία στο Λαύριο και στις 21.30 ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

Η μέρα θα κλείσει με γλέντι με λαϊκορεμπέτικα στο χώρο της κατασκήνωσης.

Κυριακή 8 Ιούλη: Επίσκεψη στη Μακρόνησο.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΜΕ
Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση

Καταψήφισε το ΚΚΕ επί της αρχής το νομοθέτημα

Σήμερα ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ στην ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε χτες επί της αρχής του νομοθετήματος στηρίχτηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ. Σε σύνολο 254 ψηφισάντων, υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν 146 βουλευτές ενώ 108 βουλευτές τάχθηκαν κατά.

«Το νομοσχέδιο έρχεται και νομιμοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση», τόνισε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. «Δηλαδή», επισήμανε, «νομιμοποιεί την παράδοση της ενημέρωσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που στόχο έχουν το κέρδος. Και ξέρετε, όχι το κέρδος μόνο από τις εισπράξεις ή από τις διαφημίσεις, αλλά υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, οι καναλάρχες και οι μέτοχοι έχουν και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Οσον αφορά στην προώθηση της συγκέντρωσης των ΜΜΕ που στηρίζει το νομοθέτημα σχολίασε ότι «υποτάσσεται η Νέα Δημοκρατία πλήρως στο τι ζητάει η Ευρωπαϊκή Ενωση», η οποία «δε θέλει κανένα εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Ας συγκεντρωθούν τα πάντα σε δύο - τρία άτομα». Ο Αντώνης Σκυλλάκος πρόσθεσε πως «όσο μεγαλύτερη θα είναι η συγκέντρωση, τόσο λιγότερες χαραμάδες πολυφωνίας και πλουραλισμού θα υπάρχουν».

Στο θέμα αναφέρθηκε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας: «Θα συγκεντρωθεί υπερβολική οικονομική και πολιτική δύναμη εις χείρας ανθρώπων οι οποίοι δε θα ελέγχονται εάν διά των θεωρητικώς ανώδυνων πληροφοριών θεματικών ενδεχομένως ραδιοφώνων θα ελέγχουν. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Ανθρωπος ο οποίος θα έχει τέσσερα ραδιόφωνα και δύο τηλεοράσεις, μία ειδησεογραφική και μία περιφερειακή με αντικείμενο τη μουσική, δεν απαγορεύεται να έχει και εταιρεία παραγωγής δίσκων. Δεν απαγορεύεται να έχει και την εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων που θα χορηγεί στους καλλιτέχνες όσα δικαιώματα θέλει. Είναι μία υπερσυγκέντρωση η οποία δημιουργεί εφιαλτικές συνθήκες».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φακέλωμα για τους επιβάτες πτήσεων σε πρότυπα ΗΠΑ

Πρόταση δημιουργίας συστήματος φακελώματος στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, για τους ταξιδιώτες, που επισκέπτονται την ευρωπαϊκή επικράτεια, στα αμερικανικά πρότυπα, με αφορμή την αντιμετώπιση της «τρομοκρατικής απειλής», θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Με αφορμή και τις απόπειρες «τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Βρετανία, που έδωσαν αφορμή να αναθερμανθεί η συζήτηση και να προωθηθεί η δήθεν ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων, για την αντιμετώπιση των «επίδοξων τρομοκρατών», ο αρμόδιος Επίτροπος Φράνκο Φρατίνι, είπε χαρακτηριστικά, ότι «οι περισσότερες από τις τρομοκρατικές συνωμοσίες έγιναν από φανατικούς νέους που γεννήθηκαν εδώ (στην Ευρώπη) και έχουν κάνει τα ταξίδια τους (με επιστροφή) προς άλλα μέρη του κόσμου», προσπαθώντας να στηρίξει τη θέση του.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ απαιτούν από τις χώρες που εκτελούν πτήσεις προς την επικράτειά τους να μεταβιβάζουν τα δεδομένα των επιβατών τους, τα οποία και θα φυλάσσονται για 15 χρόνια στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Επίτροπος θα θέσει θέμα δημιουργίας «εθνικού κέντρου πληροφοριών», προς ανταλλαγή των εν λόγω πληροφοριών και πιθανότατα θα αφορά τις πτήσεις εκτός Σένγκεν, ενώ σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι «ορισμένα κράτη-μέλη έχουν δηλώσει ότι η χώρα τους δεν είναι ένας επικίνδυνος προορισμός, το ότι έχουμε ένα χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας σημαίνει ότι η χώρα αυτή μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου για επικίνδυνα πρόσωπα».

Σημερινές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Από την πρόσφατη προφεστιβαλική εκδήλωση στον «902»
Από την πρόσφατη προφεστιβαλική εκδήλωση στον «902»
- Προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια πραγματοποιείται στις 8.30 μ.μ., στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Προφεστιβαλική με θέμα «Νέοι Εργαζόμενοι και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΤΟ Εργατικού και Κατάρτισης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στη συμβολή της οδού Μητροπόλεως με την πλατεία Αριστοτέλους. Θα μιλήσει ο Δ. Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Αμπελοκήπων (οδός Πανταζοπούλου). Θα μιλήσει ο Θ. Χιόνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ