ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Καταψηφίστε το δικομματισμό που μαυρίζει τις ψυχές σας

Περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ)

Να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση για την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική σε ενεργό δράση και πάλη και στις επερχόμενες εκλογές να ενισχύσουν το ΚΚΕ και να καταψηφίσουν τις δυνάμεις του δικομματισμού που μαυρίζουν τις ψυχές τους, κάλεσε χτες το πρωί τους εργαζόμενους στα γραφεία του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας του στο χώρο.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισκέφτηκε όλα τα γραφεία και μίλησε στη συνέχεια σε συγκέντρωση εργαζομένων ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Νίκο Χιωτάκη, και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Γιώργο Χάρδα.

Μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων σημείωσε μεταξύ άλλων: «Καθημερινά όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, νέοι άνθρωποι οργίζονται και λένε ότι δεν πάει άλλο με τα χαμηλά μεροκάματα, την ανεργία, τις συνθήκες δουλιάς, με την αθλιότητα στη δημόσια Υγεία, την υποβάθμιση της Παιδείας, κ.ά.». Οσον αφορά στο Ασφαλιστικό σημείωσε: «Με την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ για ισότητα ανδρών και γυναικών προωθείται η παράταση και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια για τις γυναίκες». Αναφερόμενος στη συνέχεια στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τόνισε ότι πρόκειται για μια πολιτική απάτη που ξεκινάει από το 1950, όταν τα αποθεματικά πήγαιναν στην Τράπεζα της Ελλάδας χωρίς τόκους, στη συνέχεια το 1985 με πολύ λιγότερη απόδοση, για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στο χρηματιστήριο και τη σημερινή λεηλασία των δομημένων ομολόγων.

«Η ίδια οργή και αγανάκτηση υπάρχει - σημείωσε ακόμα - για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπου ακόμα και η κατάκτηση του 8ωρου χάθηκε σε μια νύχτα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτό όμως έχει μεγάλη ευθύνη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί μέσω των οργάνων της (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ κ.ά.) ξήλωσε το κουβάρι των εργασιακών σχέσεων με τα Τοπικά Σύμφωνα, τη μερική απασχόληση, τους συμβασιούχους κ.ά. Ημασταν οι μόνοι που και στα όργανα της ΤΑ και στο συνδικαλιστικό κίνημα και πολιτικά αντιταχθήκαμε και απαιτούμε μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με πλήρεις αποδοχές. Αποτελούν, λοιπόν, πολιτικό ζήτημα για μας οι εργασιακές σχέσεις».

Μιλώντας ειδικότερα για τον ΕΣΔΚΝΑ κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης του Συνδέσμου που ακολουθείται. «Εχουμε κριτικάρει πολύ τις διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ για την ιδιωτικοποίηση τομέων του, όπως το εργοστάσιο νοσοκομειακών αποβλήτων, τους συμβασιούχους κ.ά. Επιμένουμε όμως ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από τον ΕΣΔΚΝΑ και τους ΟΤΑ. Τα σκουπίδια για το μεγάλο κεφάλαιο είναι χρυσάφι και γι' αυτό όλα αυτά τα χρόνια, παρά τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που είχε ο ΕΣΔΚΝΑ για να μη φτάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα, δεν προχώρησε προωθώντας τώρα την καρκινογόνο μέθοδο της καύσης», σημείωσε.

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε: «Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη μείνουν στην αγανάκτηση και στην οργή για την αντιλαϊκή πολιτική. Να τα μετατρέψουν σε συνειδητή οργανωμένη δράση για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής. Να παλέψουν ενάντια στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να καταψηφίσουν αυτά τα δύο κόμματα. Να προσπεράσουν τον ΣΥΝ για την πολιτική συναίνεσης αλλά και την αφερεγγυότητα και συμβιβαστική πολιτική του. Να γυρίσουν την πλάτη στη ρατσιστική, εθνικιστική πολιτική του ΛΑ.Ο.Σ. Να ενισχύσουν τη δική τους δύναμη, τη δική τους φωνή αντίστασης και αντεπίθεσης που είναι το ΚΚΕ».


Κέρδος για τον εργάτη και την εργάτρια η ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Με τους καπνεργάτες της ΣΕΚΕ και τους εργαζόμενους της πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ και των ΕΛΤΑ συζήτησε χτες ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τους εργαζόμενους στην πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ
Με τους εργαζόμενους στην πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ
Εχει συμφέρον ο εργάτης και η εργάτρια, να στηρίξει το ΚΚΕ. Εχει κέρδος να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, την πιο φερέγγυα, την πιο συνεπή δύναμη, να αντισταθεί στη νέα αντιλαϊκή θύελλα που έρχεται.

Μ' αυτά τα λόγια ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνθηκε στις καπνεργάτριες και τους καπνεργάτες της ΣΕΚΕ, αλλά και στους εργαζόμενους της πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ και των ΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου περιόδευσε χτες.

Οι εργαζόμενοι και στους τρεις χώρους αντιμετωπίζουν το σύνολο της αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν, αλλά και επιμέρους προβλήματα όπως αυτά εκδηλώνονται σε κάθε κλάδο.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιδιωτικοποίηση, την ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις και την καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της απόφασης της επιχείρησης να στήσει μηχανισμούς ηλεκτρονικής παρακολούθησης στους χώρους εργασίας.

Οι καπνεργάτες, βιώνουν τις επιπτώσεις από την πολιτική της ΚΑΠ και το σύνολο των επιλογών της ΕΕ, που από τη μια ξεκληρίζει τους αγρότες και οδηγεί σε μείωση της καπνοκαλλιέργειας και από την άλλη κλείνει τα εργοστάσια, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, τους καταδικάζει σε μισθούς φτώχειας. Οι καπνεργάτριες εισπράττουν με μεγαλύτερη ένταση την επίθεση, γιατί στην πλειοψηφία τους μετά βίας καταφέρνουν να κάνουν 100 ένσημα το χρόνο, και για σύνταξη δεν τολμούν να ελπίζουν.

Οι εργάτες της πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ, μπορεί να γλίτωσαν από τον αμίαντο, εξακολουθούν όμως να εργάζονται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Ο Γιώργος Μαυρίκος τους κάλεσε να οδηγηθούν στην κάλπη με κριτήριο και την προσπάθεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να καταργήσουν τα βαριά και ανθυγιεινά (ΒΑΕ). «Μας κατηγορούν ότι, το ΚΚΕ, δίνει μάχη οπισθοφυλακών και χαρακωμάτων επειδή επιμένουμε να διατηρηθούν τα ΒΑΕ, γιατί γνωρίζουμε σε τι συνθήκες δουλεύετε εδώ μέσα, σε τι συνθήκες δουλεύει η χημική βιομηχανία, σε τι ντεσιμπέλ δουλεύει η κλωστοϋφαντουργία, γενικότερα σε τι συνθήκες δουλεύει η εργατική τάξη», είπε.

Και κάλεσε τους εργαζόμενους να μη λαθέψουν και πάλι στην ψήφο. «Ο μόνος τρόπος για να μη λαθέψετε είναι να σκεφθείτε ποιοι γεννούν τα βάσανα, τα προβλήματα, ποιοι δημιουργούν προβλήματα στην επιβίωση της κάθε λαϊκής οικογένειας», τόνισε και προέτρεψε: «Μαζικά λοιπόν ψήφο στο ΚΚΕ. Γιατί θα βοηθήσει να διαμορφωθεί κίνημα που θα φέρνει αντίσταση. Θα διαμορφώνει αντίδραση, κόντρα, αντιπαράθεση στις πολιτικές που όποιος και να είναι στην κυβέρνηση θα προσπαθεί να τις εφαρμόσει σε βάρος των εργαζομένων».

Συγκέντρωση στην Καλαμαριά

«Μην τσιμπήσετε στην προσπάθεια του δικομματισμού να εγκλωβίσει την ψήφο σας. Βγάλτε κόκκινη κάρτα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας μαζικά το ΚΚΕ», τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, μιλώντας χτες βράδυ σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Και προέτρεψε τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, σ' αυτές τις εκλογές, να οδηγηθούν στην κάλπη με κριτήριο την ίδια τη ζωή, την πείρα τους. Με βάση τις ανάγκες, τις αγωνίες, το μέλλον που οραματίζονται για τους ίδιους και τα παιδιών τους. «Να σκεφθείτε. Ο μισθός έφθανε όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ; Ο μισθός φθάνει τώρα που κυβερνάει η ΝΔ; Η Κοινωνική Ασφάλιση καλύπτει τις ανάγκες μας; Η ακρίβεια μήπως έπεσε δήθεν όταν κυβερνούσε ο προηγούμενος και αυξήθηκε τώρα που κυβερνά ο επόμενος; Να σκεφθεί ο καθένας, τι πληρώνω για το παιδί, για το σχολείο, για το φροντιστήριο... Τι ανάγκες έχουμε όταν αρρωστήσουμε, τι προβλήματα δημιουργεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων, οι μισθοί φτώχειας; Τι προβλήματα γεννά το αντιασφαλιστικό σύστημα που πότε το φτιάχνει ο ένας και πότε το φτιάχνει ο άλλος», είπε ο Γ. Μαυρίκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ