ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νεανική ανυπότακτη κόκκινη ψήφος

Ηνεολαία που βρίσκεται πάντα στην πρώτη τη γραμμή του αγώνα, που παλεύει για δουλιά με δικαιώματα, για μόρφωση για όλους, για ζωή. Αυτή που δηλώνει κάθε στιγμή παρούσα στις εξελίξεις, που δεν μπορεί να αφήνει άλλους να αποφασίζουν για αυτήν. Αυτή η νεολαία που έχει αποφασίσει ότι μόνο αυτή μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις και να καθορίσει το μέλλον που αυτή ονειρεύεται. Αυτή η νεολαία έχει δηλώσει «ΚΚΕ την Κυριακή όχι στην υποταγή».

Η ψήφος της, αυτό το όπλο που έχει στα χέρια της, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στα συμφέροντά της. Δεν μπορεί να χαραμιστεί στις ανέξοδες υποσχέσεις και τα ψευτοδιλήμματα που της έχουν πλασάρει οι διαχειριστές της εξουσίας, οι μονομάχοι για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Αυτοί που τη σπρώχνουν στους πλαστούς παραδείσους, που της διηγούνται παραμύθια για δήθεν ανάπτυξη.

Αυτό το όπλο της, τη δύναμη που έχει και που φοβούνται οι υπηρέτες των επιταγών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της ΟΝΕ, της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, ξέρει πώς θα το χρησιμοποιήσει. Θα πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στο κατεστημένο, στην άρχουσα τάξη, σ' αυτούς τους μπλε και πράσινους μελλοντοκάπηλους. Θα ρίξει την πρώτη της ψήφο στο ΚΚΕ. Γιατί η ψήφος της στο ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ψήφος ανυπότακτη, να είναι ψήφος αντίστασης, σύγκρουσης, ρήξης με το κατεστημένο. Θα είναι το κόκκινο, νεανικό βόλι που θα πληγώσει αυτούς που επιμένουν ότι η νέα γενιά δεν μπορεί να ονειρεύεται, να ελπίζει, να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.

Στους πάνω από 400.000 χιλιάδες νέους ψηφοφόρους το ΚΚΕ απευθύνεται με το μέτωπο καθαρό και διεκδικεί την πρώτη τους ψήφο.


Οι νέοι με το ΚΚΕ διεκδικούν τα δικαιωματά τους

Η καθημερινή ζωή κάθε νέου και νέας είναι ένας ατέλειωτος γολγοθάς κι όσο κι αν προσπαθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να παρουσιάσουν μέσα από τα ιλουστρασιόν φυλλάδιά τους πλαστούς παραδείσους, οι νέοι ξέρουν πως την επόμενη μέρα των εκλογών δε θα αλλάξουν και πολλά στη ζωή τους. `Η, μάλλον, δε θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο όποιος από τους δυο κι αν βγει πρώτος.

Γι' αυτό και η νέα γενιά δεν περιμένει πολλά από το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν έχει να περιμένει τίποτα από τους «διαχειριστές» του συστήματος, από τους εντολοδόχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η νεολαία μπορεί να ελπίζει μόνο στη δική της δύναμη. Στη δύναμη που έχει να διεκδικεί, να αγωνίζεται, να ενώνεται με το λαό στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής.

Σήμερα, χιλιάδες μαθητές πετιούνται έξω από το Λύκειο, η ζωή τους στριμώχνεται ανάμεσα στο σχολείο, το σπίτι και το φροντιστήριο ή οδηγούνται στα ΤΕΕ της φτηνής κατάρτισης και της εγκατάλειψης.

Οι ουρές των ανέργων «επιμηκύνονται» όλο και περισσότερο, το οχτάωρο και τα ασφαλιστικά δικαιώματα τείνουν να θεωρούνται «πολυτέλεια», ενώ τις κανονικές θέσεις εργασίας τις αντικαθιστούν με σεμινάρια κατάρτισης και ευκαιριακές δουλιές με το κομμάτι.

Οι Ελληνες φαντάροι αναγκάζονται να μπαίνουν κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ, να υπηρετούν την εκμετάλλευση των λαών, τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, ενώ προωθούνται οι ρυθμίσεις για ένα μισθοφορικό στρατό.

Μέσα από διάφορα κανάλια σπρώχνουν τους νέους στη μαστούρα, γιατί θέλουν να έχουν απονεκρωμένη τη σκέψη τους. Τα ναρκωτικά προσφέρονται απλόχερα, ενώ οι έμποροι κυκλοφορούν ανενόχλητοι.

Ομως οι νέοι, που σηκώνουν το κεφάλι ψηλά, γυρίζουν την πλάτη σ' όλα αυτά. Γυρίζουν την πλάτη στους μπλε και πράσινους προάγγελους της μιζέριας και της υποταγής. Διεκδικούν ολοκληρωμένη μόρφωση και εφόδια για τη ζωή. Απαιτούνσταθερή δουλιά με δικαιώματα, παλεύουν για την ειρήνη και εθνική κυριαρχία. Δεν εγκλωβίζονται στα υποκατάστατα, κρατάνε τα μάτια τους ανοιχτά, το μυαλό τους καθαρό. Διεκδικούν την ίδια τη ζωή.

Οι νέοι, που δεν υποτάσσονται, περνούν την κόκκινη γραμμή... και θα 'ναι ακόμα πιο πολλοί οι νέοι που θα το κάνουν και αύριο αυτό το βήμα.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που υπηρετούν με πάθος τα συμφέροντα και τις επιλογές των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, στηρίζουν την "ευρωπαϊκή" πορεία της χώρας που χαρίζει φτώχεια και εξαθλίωση στους πολλούς, προνόμια και κέρδη στους λίγους. Τη συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Και θέλουν να πείσουν ότι η πολιτική τους είναι μονόδρομος.

Ομως οι νέοι ξέρουν πως σ' αυτή την πολιτική δε χωράνε τα δικά τους όνειρα, οι ανάγκες τους.

Το ΚΚΕ ήταν το κόμμα που με όλες του τις δυνάμεις αντιπάλεψε την υποταγή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποκάλυψε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, στήριξε τους αγώνες της νέας γενιάς.

Γι' αυτό κι νέοι πρέπει να στηρίξουν με τη δράση και την ψήφο τους το ΚΚΕ. Να στηρίξουν την πρόταση για το Λαϊκό Μέτωπο της σύγκρουσης και της ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, να στηρίξουν τη λαϊκή συσπείρωση, την αντεπίθεση για μια λαϊκή εξουσία.


ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ στον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Οι νέοι συναντιούνται με το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που πρόβλεψε τις συνέπειες της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στα Βαλκάνια. Προειδοποίησε για τον πόλεμο, τη διάλυση των κρατών, την αμφισβήτηση των συνόρων, της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών.

Η ΚΝΕ πρωτοστάτησε, στους μεγάλους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας όλα αυτά τα χρόνια, στο μεγαλειώδες αντιπολεμικό κίνημα. Μαζί και δίπλα στο ΚΚΕ, συμμετείχε και οργάνωσε τη φωνή της ανυπότακτης νεολαίας μέσα στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Από πολύ νωρίς, από το 1992, με τη διοργάνωση κάθε χρόνο, πανελλαδικών αντιιμπεριαλιστικών διήμερων, έδωσε το στίγμα της, μια ζωντανή απάντηση της πρωτοπόρας νεολαίας που δε σκύβει το κεφάλι στον ιμπεριαλισμό. Συμβολικά οργάνωσε τα νεανικά μπλόκα της αντεπίθεσης - όταν οι άλλοι καλούσαν στο ρεαλισμό της υποταγής - στις γωνιές της πατρίδας, όπου υπάρχουν βάσεις και προγεφυρώματα του ιμπεριαλισμού. Το 1992 στις Πρέσπες, ενώ στη Γιουγκοσλαβία μαίνεται ο πόλεμος που έχουν προκαλέσει οι ιμπεριαλιστές, με συμμετοχή νέων από τις γειτονικές χώρες. Το 1993 στη ΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο, ενώ ο πόλεμος στη διαλυμένη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται. Το 1994 στο Στόμιο, εκεί που προγραμματίζεται η ανέγερση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου. Το 1995 στην Πάτρα και στον Αραξο. Στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας, απ' όπου εξορμούν ΝΑΤΟικά πλοία στο Ιόνιο Πέλαγος. Το 1996, στο στρατόπεδο Νταλίπη, εκεί που οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν την εγκατάσταση της πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης. Το 1997 στη Σούδα, τη βάση - σύμβολο της επικυριαρχίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 1998 αφιερώνεται στην ελληνοτουρκική φιλία και στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και γίνεται στην πόλη της Χίου και στον Τσεσμέ της Τουρκίας. Το 1999 πραγματοποιείται για 8η κατά σειρά χρονιά, νεανική συνάντηση στο Λιτόχωρο, χώρο απόβασης των δολοφονικών ευρωΝΑΤΟικών στρατιών που έσπειραν το θάνατο στους λαούς της Γιουκοσλαβίας, ενώ πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός των συνόρων στους Ευζώνους.

Με το ΚΚΕ, «όχι» στην υποταγή


Τότε που τα άλλα κόμματα χαιρέτιζαν την ιμπεριαλιστική τάξη, είτε σιωπούσαν και κατηγορούσαν το ΚΚΕσαν «δογματικό» και «απροσάρμοστο». Καλλιεργούσαν αυταπάτες για το ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Νέας Τάξης, το ΚΚΕ καλούσε το λαό σε ξεσηκωμό και αντίσταση.

Οι σκηνές φρίκης που ζήσαμε, με τη δολοφονία αμάχων, το βομβαρδισμό νοσοκομείων, σχολείων, εργοστασίων, πόλεων και χωριών από τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαίωσαν με δραματικό τρόπο το ΚΚΕ.

Οι νέοι μπροστά στην κάλπη πρέπει να θυμηθούμε:
  • Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στον πόλεμο, υπέγραψε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, παραχώρησε τους δρόμους, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
  • Για να περάσουν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες πρόσφερε το ελληνικό έδαφος, για να γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις προετοιμασίας του πολέμου.
  • Υπέγραψε το «Σύμφωνο Σταθερότητας» στη ΝΑ Ευρώπη, που υποδουλώνει τα Βαλκάνια, έστειλε ελληνικό στρατό στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής .

Ο ελληνικός λαός ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ

Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στο μεγαλειώδη αντιπολεμικό αγώνα.

Εδωσε απάντηση στον ευρωατλαντικό φασισμό του ΝΑΤΟ.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η υποταγή στους ιμπεριαλιστές, η συμμετοχή στον πόλεμο και στο μοίρασμα των αγορών, υπονομεύουν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.

Η συναίνεση στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, στη νέα του δομή, στην ανατροπή του Διεθνούς Δικαίου, ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή των συνόρων, οδηγεί χώρες και λαούς στο σφαγείο του πολέμου και στην υποδούλωση.

Η απάντηση στην υποταγή είναι τώρα ψήφος στο ΚΚΕ. Για να δώσουμεδύναμη στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Ο νέος πόλεμος στα Βαλκάνια προετοιμάζεται.ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ προχωρούν σε νέο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας με την απόσπαση της Νότιας Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν στη Βουλή τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δηλώνει πως θα χρησιμοποιηθεί για την Πρίστινα και το Κόσσοβο.

Αμερικανοί και άλλοι ΝΑΤΟ ικοί στρατιώτες πατούν και πάλι τα εδάφη της Ελλάδας. Νέα γυμνάσια για την προετοιμασία του πολέμου θα γίνουν στη χώρα μας. Κι άλλοι Ελληνες φαντάροι και αξιωματικοί θα σταλούν στο Κόσσοβο.

Η νεολαία μαζί με το λαϊκό κίνημα μπορούν να εμποδίσουν σήμερα και να ανατρέψουν αύριο την εγκληματική πολιτική του ιμπεριαλισμού

Με την ψήφο της μπορεί να αποδυναμώσει και το ΠΑΣΟΚκαι τη ΝΔπου υπηρετούν τις επιλογές της πλουτοκρατίας, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μπορεί να προσπεράσει τα κόμματα που δεν έχουν τη θέληση να συγκρουστούν με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.Για να δυναμώσει η αντίσταση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας μας, για μια Ελλάδα της ανεξαρτησίας και της ειρήνης, γέφυρα φιλίας με τους λαούς και όχι επιθετική ΝΑΤΟική βάση. ΨΗΦΟΣ ΤΩΡΑ στο ΚΚΕ, για το μέτωπο της λαϊκής αντεπίθεσης.


Με τους αγώνες και στην κάλπη

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας μαζί με τους νέους και τις νέες της χώρας έδωσαν από κοινού αγώνες και μάχες καθημερινές, μικρές και μεγάλες.

Απέδειξαν στην πράξη όλα αυτά τα χρόνια ότι το μέλλον τους δεν μπορεί να συμβαδίσει με την υποτέλεια, τη χειραγώγηση, την υποταγή, την αμορφωσιά, την καταρράκωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Δε συναίνεσαν ούτε στο ξεκλήρισμα των αγροτών. Βρέθηκαν στο πλάι των πατεράδων τους, των παππούδων τους κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων και πάλεψαν για να μην πουληθεί και το τελευταίο κομμάτι γης, να μην πατηθούν οι κόποι μιας ζωής.

Οι νέοι και οι νέες της χώρας μας, μαζί με τους Κνίτες και τις Κνίτισσες, βρέθηκαν πάντα στην πρώτη τη γραμμή, αρνούμενοι να δεχτούν την καταστρατήγηση όλων όσων τους ανήκουν. Μπροστά στον αγώνα για καλύτερη μόρφωση για όλους. Πάλη διαρκή και συντονισμένη με εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους.

Και στη μεγαλύτερη σφαγή που ετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους νέους και τις νέες, τα παιδιά της εργατικής τάξης, τον Αύγουστο του 1997 με την ψήφιση του νόμου 2525/97 για το Ενιαίο Λύκειο, αλλά και του 2640/98 για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, η νεολαία του ΚΚΕ μαζί με τους μαθητές βρέθηκαν και πάλι μπροστάρηδες στον αγώνα, απαιτώντας την κατάργησή τους. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών αυτών νόμων, των νόμων - λαιμητόμων που τους εξοβελίζουν από το σχολείο, που τους πετούν στον σκουπιδονΤενΕκΕ των Τεχνολογικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων.

Αρνήθηκαν μια παιδεία που θα απευθύνεται μόνο σε λίγους και εκλεκτούς, που θα μπορεί να την αγοράζει μόνο όποιος μπορεί. Η αμορφωσιά δεν ήταν κάτι που συμπεριλαμβανόταν στα όνειρά τους, στις προσδοκίες τους, στις πραγματικές ανάγκες τους και, έτσι, δεν μπορούσαν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Η λύση ήταν και είναι ο συντονισμός της δράσης τους. Συγκρότησαν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων. Οργάνωσαν πορείες, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, μπλόκα στους δρόμους, μαζικές καταλήψεις.

Και στο όργιο τρομοκρατίας και αυταρχισμού πάλι δεν έμειναν αμέτοχοι οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ. Ούτε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτε τα στημένα «μαθητοδικεία», ούτε οι εισαγγελείς, ούτε οι προβοκάτσιες τους πτόησαν. Αντιστάθηκαν, πάλεψαν. Αλλωστε, το έχει δηλώσει η νέα γενιά: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», αλλά ούτε και οι απειλές μπορούν να πιάσουν τόπο.

Η νεολαία μαζί με την ΚΝΕ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι και την επομένη των εκλογών, πάντα στην πρώτη τη γραμμή. Και στην κάλπη θα ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, θα ενισχύσουν το λαϊκό Μέτωπο και από τη Δευτέρα θα είναι και πάλι στους αγώνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ