ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεδιάντροπη κοροϊδία των ομογενών

Τους βάζουν στη σειρά και τους δίνουν ένα «χαρτάκι» για να πάρουν δάνειο, ελπίζοντας ότι έτσι θα τους υποκλέψουν την ψήφο

Μετά τα δωρεάν οικόπεδα, τώρα η κυβέρνηση μοιράζει και εκατομμύρια για σπίτια. Αυτό, βέβαια, στα λόγια και ακριβώς πάνω στην εκπνοή της εκλογικής περιόδου, με μόνο στόχο την υφαρπαγή της ψήφου των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Σε Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Νάουσα και Τρίκαλα, ξεκίνησε ακριβώς 8 μέρες πριν τις εκλογές, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όσους ομογενείς θέλουν να πάρουν το έντοκο δάνειο των 11 εκ. δραχμών, που υπόσχεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκτήσουν στέγη.

Εσπευσμένα εκδόθηκε στις 13 Μάρτη 2000 η σχετική Υπουργική Απόφαση, και σχεδόν αμέσως η διοίκηση του ΕΙΥΑΠΟΕ έδωσε εντολή έναρξης της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ομογενείς. Στο πρώτο στάδιο, δηλαδή το προεκλογικό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περάσουν από τα γραφεία του Ιδρύματος, προκειμένου να πάρουν ένα χαρτάκι με τον αύξοντα αριθμό και την ημερομηνία, στην οποία θα πρέπει στη συνέχεια, μετά από μέρες, να υποβάλει τα απαιτούμενα έγγραφα: Βίζα Παλιννόστησης, επικυρωμένη από το αρμόδιο γραφείο του ΥΠΕΞ, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ταυτότητας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Στη συνέχεια, το Ιδρυμα, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, θα γνωμοδοτήσει προς την Εθνική Τράπεζα, η οποία με βάση και τα οικονομικά στοιχεία του κάθε ενδιαφερόμενου, θα εγκρίνει τα δάνεια.

Πόσοι, όμως, πληρούν τις προϋποθέσεις; Και πολύ περισσότερο, πόσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο επιπλέον ποσό, που θα χρειαστεί, ώστε να υλοποιήσουν το όνειρό τους για στέγη;

Παρ' όλα αυτά, τις τελευταίες δύο μέρες, επικρατεί πραγματικός πανικός έξω από τα γραφεία του ΕΙΥΑΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη. Κατά εκατοντάδες προσέρχονται οι ομογενείς που «έμαθαν» πως πρέπει γρήγορα, πριν τις εκλογές, να προλάβουν να υποβάλουν τα σχετικά χαρτιά για να πάρουν το δάνειο. Οι περισσότεροι το έμαθαν από τα «παπαγαλάκια» των κυβερνητικών υποψήφιων βουλευτών. Βέβαια στην πλειοψηφία τους δε γνωρίζουν ότι από τους δεκάδες χιλιάδες που χρόνια παλεύουν να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα, ελάχιστοι, μόλις 20.000 θα μπορέσουν, τελικά, μετά από πολλούς μήνες να ελπίζουν ότι μπορεί να εισπράξουν το πολυπόθητο «βοήθημα. Τα 11 εκ. που η κυβέρνηση προβάλλει ως την ιδανικότερη λύση για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, μόνο ως προσβολή της προσωπικότητας και της νοημοσύνης των ομογενών μπορεί να θεωρηθεί, κυρίως όταν αυτό έρχεται να αντικαταστήσει τις υποσχέσεις μιας δεκαετίας για πλήρη και δωρεάν στεγαστική αποκατάσταση. Τα 11 εκ. δραχμές δε φτάνουν ούτε για μια γκαρσονιέρα εικοσαετίας.

Οι ίδιοι οι ομογενείς το γνωρίζουν, δηλώνουν όμως πως βρίσκονται σε απόγνωση. Ξέρουν πως στόχος είναι να τους υφαρπάξουν την ψήφο και πως ίσως μόνο όσοι τη διαπραγματευτούν καλά, μπορεί να ελπίζουν πως θα μπουν στον κατάλογο των «τυχερών». «Τους μάθαμε τόσα χρόνια και δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν», δηλώνει μια γυναίκα που αναγκάστηκε να πάρει άδεια από τη δουλιά της, προκειμένου να πάρει το απαραίτητο χαρτάκι.

ΚΑΒΑΛΑ
Η απάτη στο Ζυγό

Τους έχουν δέκα χρόνια στα κοντέινερ και προεκλογικά τους «μοιράζουν» σπίτια, που δεν τους ανήκουν

Δέκα χρόνια περίμεναν στις παράγκες, για να τους μοιράσουν γιαπιά
Δέκα χρόνια περίμεναν στις παράγκες, για να τους μοιράσουν γιαπιά
Δείγματα γραφής του πρωτοφανούς εμπαιγμού των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον οικισμό του Νέου Ζυγού Καβάλας. Στους ανθρώπους που τους έταξαν πολλά και είναι επί μια δεκαετία άστεγοι και άνεργοι, στοιβαγμένοι σε παράγκες.

Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, το Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΑΠΟΕ) διένειμε 113 ημιτελείς κατοικίες σε ομογενείς. Και αυτό, ενώ είχε παρατήσει 180 οικογένειες να φυτοζωούν σε κοντέινερ, επί δέκα χρόνια στο Ν. Ζυγό. Επιπλέον, διένειμε 113 γιαπιά, ενώ η α` φάση του Προγράμματος του Ιδρύματος προέβλεπε παράδοση 144 ολοκληρωμένων κατοικιών και 288 συνολικά, που θα κάλυπταν όλες τις οικογένειες των ομογενών που έχουν εγκατασταθεί στο Νομό Καβάλας.

Παράλληλα, το ΕΙΥΑΑΠΟΕ ωθεί τους ομογενείς να δανειοδοτηθούν από τράπεζες για να ολοκληρώσουν τα γιαπιά, ή να αγοράσουν άλλο σπίτι ή να κτίσουν σπίτι. Το δάνειο ανέρχεται στο «ιλιγγιώδες» ποσό των 11 εκατομμυρίων.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και τα γιαπιά που μοίρασε το Ιδρυμα δεν του ανήκουν. Είναι δεσμευμένα από τους εργολάβους - κατασκευαστές, που, απλήρωτοι από το 1996, διεκδικούν δικαστικά, εκατοντάδες εκατομμύρια ως δεδουλευμένα, που αγγίζουν το ένα δισ. δρχ. Γι' αυτό προχώρησαν σε επίσχεση των κατοικιών που κατασκεύασαν.

Τι σημαίνει η επίσχεση; Η Μαρία Καλφοπούλου, δικηγόρος του Συλλόγου Ελληνοποντίων Ζυγού Καβάλας «Το Μέλλον», διευκρινίζει στο «Ρ» πως, αν δεν πληρωθούν οι εργολάβοι, τα γιαπιά δεν αποδεσμεύονται. «Συνεπώς, ποια σπίτια μοιράζονται; Εχουμε εικονική διανομή σπιτιών».

Η ίδια χαρακτηρίζει ως τη μεγάλη απάτη, που το ΠΑΣΟΚ δεν αποκαλύπτει, το γεγονός ότι τα σπίτια δίδονται με καθεστώς χρησιδανείου. «Λένε στους ανθρώπους "πάρτε το σπίτι, αλλά δε θα σας ανήκει. Απλώς το χρησιμοποιείτε. Τίτλο κυριότητας δε σας δίνω". Και καλούν αυτούς τους ανθρώπους, ακόμα και να δανειοδοτηθούν, για να αγοράσουν άλλο σπίτι εκτός οικισμού ή για να ολοκληρώσουν το γιαπί του οικισμού. Να χρεωθούν για ένα ακίνητο που δε θα είναι δικό τους».

Ο Βασίλης Λιόγγας, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας του ΚΚΕ, προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση και το Ιδρυμα, με το να μη δίνουν τίτλους κυριότητας, θα έχουν τους ομογενείς δέσμιους και πολιτικούς ομήρους.

Επιμένει στο γεγονός ότι οι ομογενείς ωθούνται να χρεωθούν στις τράπεζες, να εξοφλήσουν τα δάνεια και, όμως, δεν παίρνουν τίτλους κυριότητας. «Στην ουσία, αγοράζουν και δεν είναι δικά τους τα σπίτια. Και αργότερα θα εκλιπαρούν, για να περάσουν όσα πλήρωσαν, στα χέρια τους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς εξάρτησης».

Διευκρινίζει πως με αυτά τα χρησιδάνεια, θα αγοράσουν το οίκημα, θα έχουν δικαίωμα στη χρήση, όμως, όχι την κυριότητα. «Αυτή, υποτίθεται ότι θα έρθει με κάποιους τίτλους που θα δοθούν αργότερα. Ωστόσο, υπάρχουν στην Καβάλα ανάλογες περιπτώσεις με πρόσωπα, που από το 1922 μέχρι σήμερα - οι απόγονοί τους - δεν έχουν πάρει τίτλο κυριότητας. Είναι φανερό ότι η πολιτική ομηρία των ομογενών θα διαρκέσει καιρό».


Θ. Μπ.

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ
Εφτά μήνες στην εγκατάλειψη...

Χτες συμπληρώθηκαν ακριβώς 7 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη στο Λεκανοπέδιο και οι χιλιάδες σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να περνούν «μαύρες μέρες», αφού το δράμα τους δεν προσφέρεται πλέον ούτε για προεκλογική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι πριν δύο μέρες αιτήσεις για τη χορήγηση της ανεπαρκούς έστω στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή ή ανακατασκευή των σπιτιών τους είχαν υποβάλει μόνο 3.794 σεισμόπληκτοι, εκ των οποίων είχαν εγκριθεί μόνο οι 1.120 από αυτές. Το ποσοστό όλων αυτών δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 2% των σεισμοπλήκτων που ζουν σε ακατάλληλα σπίτια («κόκκινα» και «κίτρινα»), οι οποίοι ανέρχονται σε 95.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Βασική αιτία για την κατάσταση αυτή είναι προφανώς η φοβερή γραφειοκρατία που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, μαζί με τα ανεπαρκή τιμολόγια που δεν καλύπτουν ούτε στο μισό το κόστος της αποκατάστασης. Παράλληλα, πάνω από 1.500 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως «επικινδύνως ετοιμόρροπα» δεν έχουν ακόμη - 7 μήνες από το σεισμό - κατεδαφιστεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι περίοικοι ή οι ιδιοκτήτες τους από πιθανή ξαφνική τους κατάρρευση. Τέλος, ατιμώρητοι παραμένουν οι αίτιοι του θανάτου 154 ανθρώπων που βρίσκονταν στα 31 κτίρια που κατέρρευσαν, καθώς το έργο της Επιτροπής Διερεύνησης των αιτίων που έχει συστήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά με «βήματα χελώνας», αναζητώντας ακόμη τους... εξαφανισμένους φακέλους!

Οπως έχει τονίσει επανειλημμένα το ΚΚΕ, μόνο η συλλογική δράση των εργαζομένων μπορεί να επιβάλει την άμεση και ουσιαστική επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των σεισμοπαθών, αλλά και τη γενικότερη αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Ολα αυτά απαιτούν βέβαια μια άλλη πολιτική που δεν μπορούν, ούτε θέλουν να ακολουθήσουν οι δύο «μονομάχοι».

Πολύχρονη ταλαιπωρία

Ενδεικτική της πολύχρονης ταλαιπωρίας, που περιμένει και τους σεισμόπληκτους της Αττικής, είναι και η επιστολή που μας έστειλε ο καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης Δημήτρης Σμυρνιώτης, που ακόμη παιδεύεται να πάρει βεβαίωση καθορισμού δανείου για ένα σπίτι που επλήγη από τους σεισμούς του Αιγίου που έγιναν το 1996!

«Με την υπ' αριθμόν 3584/15-6-99 αίτησή μου στον ΤΑΣ Αιγίου - αναφέρει ο καθηγητής - ζητώ βεβαίωση καθορισμού δανείου για σεισμόπληκτο ακίνητό μου στον Πλάτανο Αιγίου που κατεδάφισα αμέσως μόλις έλαβα γνώση της σχετικής έγκρισης από τον εν λόγω Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Αφού παρήλθε το νόμιμο δίμηνο χωρίς αποτέλεσμα, διαμαρτυρήθηκα αρμοδίως, σ' όλους τους τόνους, για τη μη, έστω, έγγραφη προς εμένα, αιτιολόγηση αυτής της καθυστέρησης. Η απάντηση ήταν παραπομπή από αρμόδιο σε αρμόδιο, καθησυχαστικές απαντήσεις κ.λπ.

Πέντε μήνες έχουν περάσει από τότε που υπέβαλα το σχετικό αίτημα στον ΤΑΣ Αιγίου και κανένα αποτέλεσμα, παρά τα όσα ο νόμος ορίζει για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών σε 60 μέρες ή ενημέρωσής τους σ' αυτό το διάστημα. Σημειωτέον ότι στο παραπάνω πεντάμηνο δε συμπεριλαμβάνεται η διακοπή λειτουργίας του ΤΑΣ Αιγίου λόγω του σεισμού της 7/9/99 των Αθηνών.

Ελπίζω - καταλήγει ο επιστολογράφος - στην ευαισθητοποίηση των αρμοδίων για την προώθηση της υπόθεσής μου, που άρχισε με την υπ' αρ. 8436/97 αίτηση, χωρίς να χρειαστεί και πάλι να απασχολήσω τις φιλόξενες στήλες της έγκριτης εφημερίδας σας»...

Βαρύς φόρος αίματος

Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν χτες τα ξημερώματα σε τροχαίο που έγινε στο 80ό χιλιόμετρο του δρόμου Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αλβανός Λεονίντ Θομανίκου, έπεσε πάνω σε φορτηγό που οδηγούσε ο Νέστι Σόγκα από την Αλβανία. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καούν ο οδηγός του ΙΧ και οι εφτά επιβάτες του, από τους οποίους οι δυο ήταν παιδιά. Ολοι οι επιβάτες είχαν ιρακινά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Επίσης, στις έντεκα το πρωί ΙΧ που οδηγούσε η Αννα Κυπριώτη, 27 χρόνων, έκανε στροφή αριστερά στη λεωφόρο ΝΑΤΟ στο Κορωπί. Εκείνη τη στιγμή επιχειρούσε προσπέραση αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 20χρονος στρατιώτης Γεώργιος Ρίζος. Σκοτώθηκε ο στρατιώτης και τραυματίστηκαν η αδερφή του Φωτεινή, 11 χρόνων και οι αδερφές Αργυρώ και Ευγενία Τσούτσου, 15 και 13 χρόνων αντίστοιχα.

Στην Καλαμιά της Αχαΐας ΙΧ φορτηγό έπεσε σε γκρεμό 200 μέτρων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα αδέρφια Παναγιώτης και Απόστολος Καλύβας, 17 και 16 χρόνων αντίστοιχα. Τραυματίστηκε ο Αλβανός Ντούε Πέπα, 22 χρόνων.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

φωτό

Στις 12 Απρίλη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μας ΠΑΝΑΓΗ ΡΩΜΑΝΟΥ.

Στη μνήμη του τα αδέλφια του προσφέρουν 10.000 δρχ. προς ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γιώργος - Νίκος Ρωμανός.

Το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας προκηρύσσει για δέκατη φορά φέτος το «Βραβείο Ξανθόπουλου - Πνευματικού για Εξαίρετη Πανεπιστημιακή Διδασκαλία». Το βραβείο είναι ετήσιο και συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 500.000 δραχμών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν το κείμενο της προκήρυξης, άλλο σχετικό υλικό και πληροφορίες από τα γραφεία των ινστιτούτων του ΙΤΕ στο Ηράκλειο (τηλ. 081-391565), στο Ρέθυμνο (τηλ. 0831-25146) και στην Πάτρα (τηλ. 061-965300).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ