Σάββατο 8 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεδιάντροπη κοροϊδία των ομογενών

Τους βάζουν στη σειρά και τους δίνουν ένα «χαρτάκι» για να πάρουν δάνειο, ελπίζοντας ότι έτσι θα τους υποκλέψουν την ψήφο

Μετά τα δωρεάν οικόπεδα, τώρα η κυβέρνηση μοιράζει και εκατομμύρια για σπίτια. Αυτό, βέβαια, στα λόγια και ακριβώς πάνω στην εκπνοή της εκλογικής περιόδου, με μόνο στόχο την υφαρπαγή της ψήφου των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Σε Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Νάουσα και Τρίκαλα, ξεκίνησε ακριβώς 8 μέρες πριν τις εκλογές, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όσους ομογενείς θέλουν να πάρουν το έντοκο δάνειο των 11 εκ. δραχμών, που υπόσχεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκτήσουν στέγη.

Εσπευσμένα εκδόθηκε στις 13 Μάρτη 2000 η σχετική Υπουργική Απόφαση, και σχεδόν αμέσως η διοίκηση του ΕΙΥΑΠΟΕ έδωσε εντολή έναρξης της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ομογενείς. Στο πρώτο στάδιο, δηλαδή το προεκλογικό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περάσουν από τα γραφεία του Ιδρύματος, προκειμένου να πάρουν ένα χαρτάκι με τον αύξοντα αριθμό και την ημερομηνία, στην οποία θα πρέπει στη συνέχεια, μετά από μέρες, να υποβάλει τα απαιτούμενα έγγραφα: Βίζα Παλιννόστησης, επικυρωμένη από το αρμόδιο γραφείο του ΥΠΕΞ, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ταυτότητας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Στη συνέχεια, το Ιδρυμα, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, θα γνωμοδοτήσει προς την Εθνική Τράπεζα, η οποία με βάση και τα οικονομικά στοιχεία του κάθε ενδιαφερόμενου, θα εγκρίνει τα δάνεια.

Πόσοι, όμως, πληρούν τις προϋποθέσεις; Και πολύ περισσότερο, πόσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο επιπλέον ποσό, που θα χρειαστεί, ώστε να υλοποιήσουν το όνειρό τους για στέγη;

Παρ' όλα αυτά, τις τελευταίες δύο μέρες, επικρατεί πραγματικός πανικός έξω από τα γραφεία του ΕΙΥΑΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη. Κατά εκατοντάδες προσέρχονται οι ομογενείς που «έμαθαν» πως πρέπει γρήγορα, πριν τις εκλογές, να προλάβουν να υποβάλουν τα σχετικά χαρτιά για να πάρουν το δάνειο. Οι περισσότεροι το έμαθαν από τα «παπαγαλάκια» των κυβερνητικών υποψήφιων βουλευτών. Βέβαια στην πλειοψηφία τους δε γνωρίζουν ότι από τους δεκάδες χιλιάδες που χρόνια παλεύουν να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα, ελάχιστοι, μόλις 20.000 θα μπορέσουν, τελικά, μετά από πολλούς μήνες να ελπίζουν ότι μπορεί να εισπράξουν το πολυπόθητο «βοήθημα. Τα 11 εκ. που η κυβέρνηση προβάλλει ως την ιδανικότερη λύση για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, μόνο ως προσβολή της προσωπικότητας και της νοημοσύνης των ομογενών μπορεί να θεωρηθεί, κυρίως όταν αυτό έρχεται να αντικαταστήσει τις υποσχέσεις μιας δεκαετίας για πλήρη και δωρεάν στεγαστική αποκατάσταση. Τα 11 εκ. δραχμές δε φτάνουν ούτε για μια γκαρσονιέρα εικοσαετίας.

Οι ίδιοι οι ομογενείς το γνωρίζουν, δηλώνουν όμως πως βρίσκονται σε απόγνωση. Ξέρουν πως στόχος είναι να τους υφαρπάξουν την ψήφο και πως ίσως μόνο όσοι τη διαπραγματευτούν καλά, μπορεί να ελπίζουν πως θα μπουν στον κατάλογο των «τυχερών». «Τους μάθαμε τόσα χρόνια και δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν», δηλώνει μια γυναίκα που αναγκάστηκε να πάρει άδεια από τη δουλιά της, προκειμένου να πάρει το απαραίτητο χαρτάκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ