ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΡΟΣΩΠΑ 8 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1798 Γεννιέται στη Ζάκυνθο ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Εκανε τις σπουδές του στην Ιταλία όπου ήρθε σε επαφή με σπουδαίους Ιταλούς λόγιους και όταν επέστρεψε στη Ζάκυνθο έγραφε ήδη ποιήματα στα ιταλικά. Το 1823, βαθύτατα επηρεασμένος από την Ελληνική Επανάσταση, έγραψε τον «Υμνο εις την Ελευθερίαν» και άλλα έργα με παρόμοιο περιεχόμενο. Το 1828 εγκαθίσταται στην Κέρκυρα. Στο μεταξύ, μια μακροχρόνια δίκη με την οικογένειά του έφθειρε την ψυχική του υγεία. Ομως αυτή η περίοδος ήταν και η δημιουργικότερη για το λογοτεχνικό του έργο, παρά την ιδιορρυθμία του να αφήνει τα έργα του ημιτελή. Κορυφαίο ανάμεσα στα ποιητικά του έργα είναι οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», μεγάλη ποιητική σύνθεση σε τρία «σχεδιάσματα». Απ' τα πεζογραφήματα του, κορυφαίο θεωρείται η «Γυναίκα της Ζάκυνθος». Πέθανε στην Κέρκυρα στις 21 Νοέμβρη 1857.

1999: Βομβαρδισμοί και σχέδια... . σταθερότητας

Oι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και οι πρώτες καταγγελίες για τη μόλυνση του Δούναβη βλέπουν το φώς της δημοσιότητας

Associated Press

Oι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και οι πρώτες καταγγελίες για τη μόλυνση του Δούναβη βλέπουν το φώς της δημοσιότητας
Η 16η μέρα της επιδρομής του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Για δεύτερη φορά βομβαρδίζεται το κέντρο του Βελιγραδίου. Στόχος αυτή τη φορά το κτίριο του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, δίπλα στο κτίριο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Επίσης, χτυπήθηκαν αποθήκες καυσίμων στο Κόσσοβο, το εργοστάσιο χημικών στο Λούτσανι και κατοικημένες περιοχές στο Ούζιτσε. Στο διπλωματικό τομέα εμφανίζεται έντονη κινητικότητα και η Μόσχα απειλεί να στείλει άλλα τρία πλοία στην Αδριατική. Οι ΗΠΑ ζητούν τη χωρίς όρους παράδοση των τριών Αμερικανών στρατιωτών και για το λόγο αυτό πηγαίνει στο Βελιγράδι και ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τρία άτομα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής εναντίον ιατρικού σταθμού στο Σάλτιμπορ.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σι, συνεχίζοντας τις προκλητικές του δηλώσεις σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Επιτελείο έχει συγκεντρώσει στοιχεία από εκθέσεις που αναφέρουν ότι στην Πρίστινα έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές, αλλά οι περισσότερες απ' αυτές οφείλονται στις επιχειρήσεις του γιουγκοσλαβικού στρατού και όχι στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Την ίδια μέρα, στις 8 Απρίλη συνεδριάζουν οι 15 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο επικροτούν ομόφωνα τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, παρουσίασε στο Συμβούλιο το περιβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας», ήταν το πολιτικό σχέδιο του «ευρωατλαντισμού» για την «επόμενη μέρα» στα Βαλκάνια. Τη μετατροπή τους δηλαδή σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θορυβημένη από την έκταση των κινητοποιήσεων του ελληνικού λαού κατά του πολέμου, επιχειρεί να χειραγωγήσει την ενημέρωση. Οπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ συνέστησαν στους δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης να ρίξουν τους τόνους στις ανταποκρίσεις τους και να περιορίζονται στην «επίσημη» ορολογία.

Καιρός

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα ηπειρωτικά θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί, αλλά το βράδυ θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-14, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7-18, στο Αιγαίο από 12-20 και στη Θεσσαλονίκη από 7-13 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-18 βαθμούς.

ΣΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ αποστασιοποίησης από τους συνεχιζομένους «αιματηρούς και άσκοπους» βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροσκαφών στο Ν. Ιράκ προβαίνει η γαλλική κυβέρνηση, ενώ δυσαρεστημένη είναι και η Μόσχα. (σελίδα 13)

ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ άνοδο 3,1% σημείωσε ο πληθωρισμός το Μάρτη, ενώ ο τιμάριθμος Χονδρικής έκανε άλμα στο 7,2%. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα βάρη της πετρελαϊκής κρίσης. (σελίδα 16)

ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ κατέθεσαν τις αντεργατικές προτάσεις τους προς τα δύο κόμματα - διαχειριστές των υποθέσεών τους και αναμένουν την υλοποίησή τους, ανεξάρτητα αν επικρατήσουν οι «πράσινοι» η οι «γαλάζιοι». (σελίδα 16)

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αγωνία επιχειρεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, να αποδείξει ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των χαμηλόμισθων, δεν είναι μια ακόμη εξυπηρέτηση της κυβέρνησης προς τους βιομηχάνους. (σελίδα 17)

ΑΓΟΡΑΣΕ το πλοίο, του άλλαξε το όνομα, απέλυσε τον μεγαλύτερο αριθμό των ναυτεργατών που ήταν μπαρκαρισμένοι στο πλοίο, ναυτολόγησε καινούριους και το δρομολόγησε χτες, με μειωμένη σύνθεση, ναυλωμένο από το ΠΑΣΟΚ για τη μεταφορά ετεροδημοτών ψηφοφόρων του. (σελίδα 17)

ΟΚΤΩ ολόκληρους μήνες περιμένει και περιμένει και ακόμα να βγει η σύνταξη, ούτε καν μια προσωρινή για να μπορεί να επιβιώσει. (σελίδα 17)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ εικαστικό γεγονός αποτελεί η έκθεση «V Διεθνής Μπιενάλε Χαρακτικής Βελιγραδίου '98 - Δύο χρόνια μετά - Ελληνική και γιουγκοσλαβική συμμετοχή», η οποία φιλοξενείται έως τις 21 του Απρίλη στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας). (σελίδα 20)

Ο ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ , ο πηγαίος συνθέτης και στιχουργός, που μοίρασε μέσα από την τέχνη του απλόχερα συγκινήσεις, μα και πολλές πίκρες, άφησε χτες την τελευταία του πνοή, στις 12.40μμ, στο «Ευγενίδειο» Θεραπευτήριο, χτυπημένος με καθολικό καρκίνο. (σελίδα 21)

Ο ΑΓΩΝΑΣ για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος είναι αγώνας υπεράσπισης για την ίδια μας τη ζωή. Κι από την άποψη αυτή, η μόνη ψήφος υπεράσπισης του περιβάλλοντος είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. (σελίδα 22)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 8 ΑΠΡΙΛΗ

1896 Κηρύχτηκε απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία. Αφοπλίζουν τους αστυνομικούς.

1939 Ο βασιλιάς της Αλβανίας Αχμέτ Ζόγου διαφεύγει στην Ελλάδα, μετά την κατάληψη των Τιράνων από τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας.

1945 Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται απ' τους Αγγλους η κυβέρνηση του ναύαρχου Βούλγαρη.

1946 Η Κοινωνία των Εθνών ξεκινά την τελευταία της συνεδρίαση στη Γενεύη. Λίγο πριν, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1963 Διαψεύδεται, ταυτοχρόνως, από Αθήνα και Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο.

1962 Δημοψήφισμα στη Γαλλία για το μελλοντικό καθεστώς της Αλγερίας, μέσα σε κλίμα τρόμου λόγω δράσης της ΟΑΣ. Το 90,7% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της αποικίας.

1963 Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την εισδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα.

1985 Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρίας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ το Δεκέμβρη του 1984.

1996 Η Νέα Γιουγκοσλαβία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπογράφουν συνθήκη για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ