Σάββατο 8 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ 8 ΑΠΡΙΛΗ

1896 Κηρύχτηκε απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία. Αφοπλίζουν τους αστυνομικούς.

1939 Ο βασιλιάς της Αλβανίας Αχμέτ Ζόγου διαφεύγει στην Ελλάδα, μετά την κατάληψη των Τιράνων από τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας.

1945 Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται απ' τους Αγγλους η κυβέρνηση του ναύαρχου Βούλγαρη.

1946 Η Κοινωνία των Εθνών ξεκινά την τελευταία της συνεδρίαση στη Γενεύη. Λίγο πριν, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1963 Διαψεύδεται, ταυτοχρόνως, από Αθήνα και Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο.

1962 Δημοψήφισμα στη Γαλλία για το μελλοντικό καθεστώς της Αλγερίας, μέσα σε κλίμα τρόμου λόγω δράσης της ΟΑΣ. Το 90,7% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της αποικίας.

1963 Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την εισδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα.

1985 Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρίας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ το Δεκέμβρη του 1984.

1996 Η Νέα Γιουγκοσλαβία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπογράφουν συνθήκη για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ