Σάββατο 8 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αυταρχισμός δεν πέρασε!

Μήνες πέρασαν από τότε που ο υπουργός Δικαιοσύνης άσκησε σε βάρος του «Ριζοσπάστη» μήνυση και αγωγή, αιτούμενος και αποζημίωση 500 εκατομμυρίων δραχμών, επειδή η εφημερίδα κατέγραψε τα γεγονότα όπως εξελίχθησαν μετά τη μήνυση του Ε. Γιαννόπουλου κατά του Θεόδωρου Κατριβάνου.

Η αθλιότητα αυτή, που έκλεινε μέσα της όλο τον κυβερνητικό αυταρχισμό και στόχευε όχι απλά στη φίμωση του «Ρ», αλλά σε στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, που αποτελούσε ευθεία βολή στην ελευθερία του Τύπου, δεν άφησε ασυγκίνητο κανένα. Εκτοτε η εφημερίδα δέχτηκε εκατοντάδες ανακοινώσεις καταδίκης της κυβέρνησης και του Ε. Γιαννόπουλου, συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη νέα δοκιμασία της, που εκφράστηκε και έμπρακτα με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Το αίτημα για παύση της δίωξης έγινε αίτημα ολόκληρου του προοδευτικού ελληνικού λαού, που ανεξάρτητα από ιδεολογικές πεποιθήσεις στάθηκε στο πλευρό της εφημερίδας. Κι αυτό αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιβράβευση και ικανοποίηση για το «Ριζοσπάστη», ήταν το στοιχείο που όπλισε την εφημερίδα με περισσότερη δύναμη για να συνεχίσει το έργο της. Αυτό το έργο που επιχείρησε να ποινικοποιήσει ο Ε. Γιαννόπουλος, αλλά αναγνώρισε και υπεράσπισε ο ελληνικός λαός.

Θα πάρει απάντηση στις εκλογές

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Αλήθεια» της Χίου, Γιάννης Τζούμας, μας απέστειλε την παρακάτω δήλωση: «Η γραφικότητα ενός Γιαννόπουλου δεν μπορεί να κρύψει τον ωμό αντικομμουνισμό της κυβέρνησης, που, με την καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού, έχει την εντύπωση και την αυταπάτη πως μέσω διώξεων και με την απαίτηση εκατοντάδων εκατομμυρίων μπορεί να λυγίσει τον "Ριζοσπάστη" και μέσω αυτού το τιμημένο ΚΚΕ. Την απάντηση θα την πάρει στις εκλογές. Τις ελευθερίες των πολιτών, τους αγώνες για την ελεύθερη έκφραση και την ελευθεροτυπία δεν μπορούν να τις λυγίσουν επιθέσεις νάνων της αστικής πολιτικής. Υπομονή και θα πάρουν απάντηση».

«Δεν είστε μόνοι»!

Από τον Λεωνίδα Πάγκαλη, κάτοικο Βελγίου, λάβαμε το παρακάτω μήνυμα: «Μην αφήσετε κανένα Γιαννόπουλο να φιμώσει τη φωνή της αλήθειας. Ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Αίσχος και ντροπή στον κάθε Γιαννόπουλο».

«Είμαι μαζί σας»!

Ο ποιητής, συγγραφέας Στέφανος Παπαδόπουλος σε επιστολή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στον «Ρ», τονίζοντας: «Είμαι μαζί σου, όπως όλοι οι εργαζόμενοι αδιάφορο σε ποια πολιτική παράταξη ανήκουν. Η ενέργεια του Ε. Γιαννόπουλου αποσκοπεί στο να φιμώσει την ελευθεροτυπία. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον γίνει κόμμα δεξιό και δε διαφέρει από εκείνες τις κυβερνήσεις που καταδίωκαν τον "Ρ" και έβγαζαν εκτός νόμου το ΚΚΕ».

Οι αντιστασιακοί στο πλευρό του «Ρ»

Το παράρτημα Ασπροπύργου - Φυλής της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση, αφού σημειώνει πως με εντολή της επιχειρήθηκε η φίμωση της εφημερίδας. Καταδικάζει ακόμα τη δίωξη ως ευθεία βολή κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και ως συνέχεια των σχεδίων της κυβέρνησης για την τρομοκράτηση και τη συκοφάντηση του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Επίσης, το παράρτημα Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ εκφράζει την αγανάκτησή του και την καταδίκη του για την πολιτική δίωξη σε βάρος του «Ρ», την οποία χαρακτηρίζει «απροκάλυπτη προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης των ιδεών και απόψεων μιας πολιτικής εφημερίδας, αλλά και κατ' επέκταση του λαού».

Το παράρτημα υπενθυμίζει ότι όλες οι διώξεις σε βάρος του «Ρ» έπεσαν στο κενό αργά ή γρήγορα, αλλά αποτελούσαν προάγγελο δεινών για το λαό. Για το λόγο αυτό το παράρτημα χαρακτηρίζει εξαιρετικά επικίνδυνη τη δίωξη σε βάρος της εφημερίδας και επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης.

Τέλος, το παράρτημα Ραφήνας, Νέας Μάκρης και Περιχώρων της ΠΕΑΕΑ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει και καταδικάζει την «τρομοκρατική πράξη του τέως υπουργού Δικαιοσύνης». Το παράρτημα καταγγέλλει τον Ε. Γιαννόπουλο ως «καπηλευτή του τίτλου του Αντιστασιακού», υπογραμμίζει πως η συμπεριφορά του δεν αρμόζει σε έναν υπουργό, ούτε το αντικομμουνιστικό του μένος.

«Να ξέρει - προειδοποιεί το παράρτημα - ότι οι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούνται από τις απειλές του και μια εφημερίδα με αγώνες που έχει υποστεί διωγμούς στο παρελθόν δεν πρόκειται να φοβηθεί "νενέκους" σαν τον Ε. Γιαννόπουλο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό(2000-04-05 00:00:00.0)
Εξακολουθούν οι αντιδράσεις(2000-03-29 00:00:00.0)
Αποβλέπει στη διακοπή έκδοσης του «Ρ»(2000-02-05 00:00:00.0)
Σκόπιμη, πολιτική και άδικη η δίωξη(2000-02-03 00:00:00.0)
"Στη θέση του κατηγορούμενου οι διώκτες του "Ρ""(1998-02-05 00:00:00.0)
Η γενιά της Εθνικής Αντίστασης καταδικάζει(1997-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ