ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Τώρα συζητούν αυξήσεις του ΦΠΑ

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των δημοσιονομικών προβλημάτων η νέα αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζουν ΕΕ και κυβερνήσεις

Η αλλαγή σκυτάλης της ευρωπαϊκής προεδρίας - από τη Γερμανία στην Πορτογαλία για το β' εξάμηνο του 2007 - βρίσκει σε πλήρη εξέλιξη τη συνδυασμένη επίθεση ΕΕ, κυβερνήσεων και κεφαλαίου, κατά των κατακτήσεων των λαών της Ευρώπης.

Οι προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας, οι οποίες και παρουσιάζονται στα Συμβούλια ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και ΕΚΟΦΙΝ, οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα, είναι σαφείς. Προώθηση των πολιτικών ενίσχυσης του κεφαλαίου στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, στα πλαίσια προώθησης της στρατηγικής της Λισαβόνας και σε συνδυασμό με τη συνέχιση, σε σκληρότερη μάλιστα έκδοση, των πολιτικών λιτότητας. Η νέα προεδρία καλείται επομένως να συνέχιση τις πολιτικές κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων, παράλληλα με τη συνέχιση της επίθεσης κατά της δημόσιας Παιδείας, την οποία επιχειρούν να προσδέσουν ασφυκτικά στους ιδιοτελείς επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Ενδεικτικό των άγριων προθέσεων από τις οποίες διακατέχονται Κοινοτικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, είναι, ότι έχει τεθεί προς συζήτηση, η μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων και δη του ΦΠΑ, τον οποίο επιβαρύνονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα τα λαϊκά στρώματα. Οι νέες ανατροπές στη φορολογία, περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο οργάνων. Το έναυσμα της φορολογικής επίθεσης δόθηκε από το γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών, όταν, με επιχείρημα την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, προχώρησαν σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 22%!

Το... πιλοτικό αυτό σχέδιο που εφαρμόστηκε στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, επιδιώκουν σήμερα να το εξάγουν και στις άλλες 26 χώρες της Ενωσης, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι χώρες, στο όνομα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, έχουν προβεί σε γενναίες μειώσεις των επιχειρηματικών φόρων. Τα σχέδια αυτά, αφορούν βέβαια και την Ελλάδα, όπου ήδη από τον Απρίλη του 2005 αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ κατά μια μονάδα... Δεν αποκλείεται, η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές να μας επιφυλάσσει ένα ακόμη... δωράκι, αυτό της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στο 21%, το 22%, ίσως και ψηλότερα. Παράλληλα και ανεξάρτητα από την εξέλιξη αυτή, η σημερινή κυβέρνηση προχωρεί σε αυξήσεις και άλλων έμμεσων φόρων (στα πετρελαιοειδή), ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομίας ανακοινώνει μείωση ή και πλήρη κατάργηση φόρων που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις.

Στις εργασίες των δύο οργάνων παραβρίσκεται και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, ο οποίος με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, έκανε σαφές ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στο σκέλος που αφορά τη συμμόρφωση της χώρας, ώστε έως το 2010 να έχει επιτύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Οι θέσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν στοιχείο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στους κόλπους της ΕΕ, προκάλεσαν την αντίδραση άλλων χωρών, και το παιγνίδι διαμόρφωσης των νέων συσχετισμών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Και νέες απαλλαγές στη βιομηχανία

Τι προβλέπει ο νέος Τελωνειακός Κώδικας

Και νέες φορολογικές απαλλαγές παραχωρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η φορολογική επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ειδικότερα, στο νόμο 3583/07 «Αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και άλλες διατάξεις», η κοινοποίηση του οποίου δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων προβλέπεται:

Η επέκταση της απαλλαγής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πέραν του πετρελαίου εσωτερικής καύσης που ισχύει σήμερα για τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες και σε άλλα ενεργειακά προϊόντα, όπως το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), το ελαφρύ πετρέλαιο (White Spirit), τα ελαφρά λάδια κλπ.

Από τον ΕΦΚ απαλλάσσονται επίσης ο λιθάνθρακας, ο λιγνίτης και ο οπτάνθρακας, που χρησιμοποιούνται για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία. Με τον ίδιο νόμο καταργείται το ειδικό καθεστώς μειωμένης φορολόγησης του υγραερίου και του μεθανίου που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία σαν καύσιμη ύλη, το οποίο ίσχυε έως τις 31/12/2006. Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έως τις 15/10/2003 παραλάμβαναν πετρέλαιο θέρμανσης και δεν το χρησιμοποιούσαν για χρήση θέρμανσης, καλούνται να καταβάλουν τη διαφορά του ποσού του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης που ίσχυε κατά το χρόνο βεβαίωσης της παράδοσης. Η διάταξη ισχύει και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, στην περίπτωση που καταβληθούν τα αποδεικτικά στοιχεία καταβολής της διαφοράς του ποσού του ΕΦΚ. Απαλλάσσονται από τον ΕΦΚ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, καθώς και η αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κτηνιατρικών φαρμάκων. Για τη φορολογία του καπνού προστίθεται «πονηρή» διάταξη, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση καταβολής των φορολογικών επιβαρύνσεων, λόγω απώλειας των ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού (από την πλευρά των βιομηχανιών καπνού), υπάρχει διάκριση μεταξύ άλλων αιτιών απώλειας, πλην της ανωτέρας βίας, την οποία μπορούν να επικαλεστούν για να μην τους καταβληθούν τα πρόστιμα. Στο κεφάλαιο, τέλος, της φορολογίας των αυτοκινήτων, προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα αυτοκίνητα τύπου JEEP, τα οποία είχαν ταξινομηθεί στο παρελθόν στη χώρα μας και είχαν μεταφερθεί σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ ή είχαν εισαχθεί σε τρίτη χώρα και επανέρχονται στη χώρα μας με ξένες πινακίδες με σκοπό να επαναταξινομηθούν. Προβλέπονται, επίσης, ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ, τέλος, ο χρόνος αποχαρακτηρισμού των δημόσιων οχημάτων περιορίζεται από τα 10 στα 5 χρόνια.

Ανακαλούνται «Grand Vitara»

Πρόγραμμα ανάκλησης των αυτοκινήτων SUZUKI, μοντέλο «Grand Vitara Turbodiesel 1900 cc», εκτελεί η εταιρρία ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ. Οπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η ανάκληση αφορά 269 οχήματα με εύρος πλαισίων από JSAJTA44V00107438 έως JSAJTA44V00206508 (3D) και από JSAJTD44V00106868 έως JSAJTD44V00218872 (5D) και ημερομηνία παραγωγής από 17/6/2005 έως 29/12/2006.

Στα συγκεκριμένα οχήματα, λόγω της ελλιπούς μόνωσης της ηλεκτρικής πλεξούδας κινητήρα μπορεί να προκληθεί φθορά της, εξαιτίας της επαφής της με τη βίδα συγκράτησης του καλύμματος του ιμάντα εκκεντροφόρου. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με το θέμα. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων στην Ελλάδα θα ειδοποιηθούν με επιστολή για να τοποθετηθεί, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση, προστατευτικό κάλυμμα στην πλεξούδα του κινητήρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ