ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»
Κλιμακώνουν για τους Παιδικούς Σταθμούς

Αύριο η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, στην οποία καλεί και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ

Από προηγούμενη κινητοποίηση εργαζομένων και γονέων για τους Παιδικούς Σταθμούς
Από προηγούμενη κινητοποίηση εργαζομένων και γονέων για τους Παιδικούς Σταθμούς
Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, αύριο Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» να κλείσουν τους πέντε παιδικούς σταθμούς που λειτουργεί το Ιδρυμα σε Αθήνα και Πειραιά. Στην παράσταση θα συμμετέχουν μαζί με τους εργαζόμενους στους πέντε σταθμούς, οι γονείς των παιδιών, μαζικοί φορείς και συνδικάτα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει πριν λίγο καιρό ότι θα σταματήσει την επιδότηση του Ιδρύματος. Υστερα από αυτή την εξέλιξη, το Ιδρυμα αποφάσισε να κλείσει τους σταθμούς στα τέλη Ιούλη. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων και των γονέων ανάγκασαν το υπουργείο να υπαναχωρήσει, υποσχόμενο ότι θα δώσει ένα μέρος της επιδότησης, κάτι που ωστόσο δε λύνει το πρόβλημα.

Κάλεσμα στήριξης της μαζικής παράστασης απευθύνει στα σωματεία και τους εργαζόμενους η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι και τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αφού «οι "φιλάνθρωποι" θέλουν να το κλείσουν και η κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει την επιχορήγηση, συνεχίζοντας, όπως και το ΠΑΣΟΚ, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής».

Τα αιτήματα που διατυπώνει το ΠΑΜΕ είναι: Να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλιά, κατάργηση των τροφείων, ενιαίο πλαίσιο προσχολικής αγωγής και φροντίδας των παιδιών ως κοινωνικό αγαθό, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν χωρίς καμιά ιδιωτική παρέμβαση κ.ά.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Να μπει στο στόχαστρο η πολιτική της ομηρίας

Απεργία χτες, νέα συγκέντρωση αύριο

Απέργησαν χθες μόνιμοι και συμβασιούχοι στο Δήμο Περιστερίου, ενάντια στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής για παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και τομέων του δήμου, αλλά και τις αποφάσεις για απολύσεις συμβασιούχων.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση το πρωί στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της δημοτικής αρχής, στο ΚΥΒΕ και στη συνέχεια προχώρησαν σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη. Εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής παράταξης «Αγωνιστική Ενότητα» και της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής ανέδειξαν τις πολιτικές αιτίες των προβλημάτων των εργαζομένων και την ανάγκη για συντονισμό του αγώνα ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των δημάρχων και των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που τις στηρίζουν.

Αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι με όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης προχωρούν σε απογευματινό συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ., στον Αγιο Αντώνη και πορεία στο ΚΥΒΕ. Επίσης, αύριο η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να συμμετέχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για να απαιτήσουν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες των δήμων κ.ά.

  • Σε 24ωρη απεργία, συγκέντρωση (8 π.μ., Δημαρχείο) και πορεία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δήμου Βύρωνα. Απαιτούν το κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης με μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των εργαζομένων στο Δήμο, καμιά απόλυση, καμιά νέα δημοτική επιχείρηση κ.ά.
Δικαστική απόφαση για απολυμένους

Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν μισθούς υπερημερίας στους εργαζόμενους που απέλυσαν παράνομα, όταν οι τελευταίοι αποτυγχάνουν να βρουν νέα δουλιά, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση που απασχόλησε τον Αρειο Πάγο αφορούσε εργαζόμενη, η οποία απολύθηκε από τη δουλιά της και η απόλυσή της κρίθηκε από τα δικαστήρια άκυρη. Στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου επισημαίνεται ότι η αδυναμία της υπαλλήλου να βρει νέα εργασία δεν οφειλόταν σε κακοβουλία της αλλά σε λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή της. Αντιθέτως, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι ο απολυμένος δε δικαιούται μισθούς υπερημερίας στην περίπτωση που «παραμένει θεληματικά άνεργος, αποφεύγοντας αδικαιολόγητα και κακόβουλα να επιδιώξει την εξεύρεση νέας εργασίας», προκειμένου να λάβει τους μισθούς υπερημερίας.

Η κλοπή των Ταμείων και η καταλήστευση της ΔΕΗ

Η ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης. Ομως, αυτή η ληστεία γίνεται για πολλές δεκαετίες και με διάφορους τρόπους, όπως με την κατάθεση των αποθεματικών των Ταμείων σε τράπεζες με επιτόκιο κάτω από τον πληθωρισμό (δηλαδή, ετήσια, μέρος των καταθέσεων το καρπούνται οι τράπεζες), την αγορά μετοχών εταιρειών που παίζονται στο Χρηματιστήριο από ασφαλιστικούς οργανισμούς (με αποτέλεσμα απώλειες συνήθως από το τζογάρισμα του Χρηματιστηρίου) και τόσα άλλα κόλπα.

Στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, βασική αρχή είναι, με διάφορες μεθόδους, να μεταφέρονται κεφάλαια από τα λαϊκά στρώματα στους κεφαλαιούχους. Αξίζει να αναφερθεί μια περίπτωση, όπου ξεκάθαρα το κεφάλαιο άρπαξε λαϊκές αποταμιεύσεις και η οποία είναι πολύ σοβαρότερη από τα δομημένα ομόλογα. Πρόκειται για το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ.

Η ασφάλιση της ΔΕΗ ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60. Δηλαδή, η ΔΕΗ δέσμευε τις κρατήσεις των εργαζομένων και μαζί με τις εργοδοτικές κρατήσεις που θα πλήρωνε αν οι εργαζόμενοι ήταν ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο (π.χ. ΙΚΑ) τις χρησιμοποιούσε για την ανάπτυξή της. Υπήρχε όμως ειδικός λογαριασμός που απεικόνιζε το απόθεμα ή έλλειμμα που είχε η ΔΕΗ από τη διαδικασία αυτή.

Το 1992 ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε ότι ο λογαριασμός αυτός ασφάλισης των εργαζόμενων της ΔΕΗ ήταν αρνητικός και πως η ΔΕΗ έδινε δήθεν πρόσθετη επιδότηση για το Ασφαλιστικό της. Στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων ότι είναι ακριβώς το αντίθετο, η τότε κυβέρνηση αντέδρασε με ανάθεση σχετικής μελέτης σε ξένη εταιρεία («WYATT company SA»). Η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το απόθεμα του ασφαλιστικού της ΔΕΗ, που εκμεταλλεύτηκε η ΔΕΗ, όχι μόνο δεν ήταν παθητικό, αλλά ότι έφτανε σε ...τρισεκατομμύρια δραχμές! Ετσι ο ισχυρισμός του Κ. Μητσοτάκη κατέρρευσε.

Το 1999, το θέμα επανήλθε, αφού η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με σύμφωνη γνώμη της ΝΔ μετέτρεψε τη ΔΕΗ σε ΑΕ. Η επικαιροποίηση της προηγούμενης μελέτης έδωσε ως αποτέλεσμα ότι το απόθεμα των ασφαλισμένων στη ΔΕΗ το 1999 ήταν περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές, ενώ ταυτόχρονα η αποτίμηση της αξίας της ΔΕΗ (που έγινε από στελέχη της) ήταν της τάξης των 7,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Δηλαδή η μισή αξία της ΔΕΗ είχε δημιουργηθεί από το απόθεμα που οι εργαζόμενοι άφηναν για την ασφάλισή τους.

Εδώ έγινε η μεγάλη ληστεία. Αν έμενε η οφειλή των 3,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών σαν υποχρέωση της ΔΕΗ που είχε κρατήσει αυτό το ποσό και κάλυψε αναπτυξιακές - επενδυτικές ανάγκες της (αντί να δανειστεί έντοκα από τράπεζες), δε θα υπήρχε κεφαλαιούχος να αγοράσει τις μετοχές της. Ετσι έγιναν δύο μεγάλες ληστείες σε βάρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά και όλου του ελληνικού λαού.

Η πρώτη ήταν ότι η ΔΕΗ απαλλάχθηκε από τα 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές που ήταν χρέος προς τους ασφαλισμένους και μεταφέρθηκαν σαν υποχρέωση του κράτους προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ (ΟΑΠ). Σ' αυτό συμφώνησε και η ΝΔ και οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ. Ομως η λύση αυτή έχει δύο μεγάλα αρνητικά. Το πρώτο είναι ότι τίποτα δεν εξασφαλίζει τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ ότι θα αξιοποιηθεί το απόθεμα αυτό για τις ανάγκες τους. Το δεύτερο είναι ότι αν απαιτηθεί χρηματοδότηση του ΟΑΠ από το κράτος, αυτή θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους της χώρας με την αύξηση της φορολόγησής τους.

Η δεύτερη μεγάλη ληστεία είναι ότι οι μετοχές για το σύνολο της ΔΕΗ αποτιμήθηκαν σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δραχμές αντί των 7,5 τρισεκατομμυρίων. Δηλαδή, τα 6,5 τρισεκατομμύρια δραχμές που έχουν καταβάλει για 50 χρόνια τα λαϊκά στρώματα και οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ, χαρίζονται στους μετόχους της ΔΕΗ. Μπορεί σήμερα το κράτος να έχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ και να έχει δώσει το 49% σε ιδιώτες, όμως η ιδιωτικοποίηση και η πώληση των υπόλοιπων μετοχών θα συνεχιστεί όπως το διακηρύσσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές που ήταν τα αποθεματικά της ασφάλισης της ΔΕΗ αντιστοιχούν σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν το σύνολο των αποθεματικών όλων των υπολοίπων ταμείων είναι της τάξης των 31-32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δείχνει τη μεγάλη κλοπή που έγινε στο Ασφαλιστικό της ΔΕΗ σε σύγκριση με το σύνολο των κλοπών που αναφέρονται τελευταία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1999, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των συνδικαλιστών του ΣΥΝ, πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη κλοπή σε βάρος του Ασφαλιστικού της ΔΕΗ.


Νίκος ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ