ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στις εκλογές ή θα χάσει ο δικομματισμός ή ο λαός

Διήμερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες και σήμερα στη Θεσσαλονίκη

«Μετά τις εκλογές, είτε κυβέρνηση είναι η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ, έρχονται τα ίδια μέτρα, οι ίδιες καταιγίδες: Νέες αλλαγές, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μεγάλη λιτότητα στους μισθούς, αύξηση των έμμεσων φόρων, νέος κύκλος ιδιωτικοποιήσεων, ό,τι έχει απομείνει θα σαρωθεί από το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση του κόστους και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας και, επίσης, νέα μέτρα εναντίον της αγροτιάς».

Τα παραπάνω τόνισε χτες, σε δηλώσεις της κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε: «Και τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει στην εθνική στρατηγική των λεγόμενων αναδιαρθρώσεων ή εκσυγχρονισμών στα πλαίσια της Κομισιόν, όπως και στο Κοινοβούλιο έχουν ασπαστεί όλα αυτά τα μέτρα. Επομένως αν σ' αυτές τις εκλογές επαναληφθεί ό,τι και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και οι δύο δυνάμεις της δικομματικής εναλλαγής να είναι πάρα πολύ ψηλά, τότε εμείς το λέμε καθαρά και προειδοποιούμε: Το λαϊκό κίνημα θα έχει πολύ περισσότερα εμπόδια μπροστά του και θα έχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα. Το αντίθετο θα συμβεί εάν και οι δύο είναι οι μεγάλοι χαμένοι, αν μέσα από την κάλπη δυναμώσει ο ριζοσπαστισμός, που βασικό του κριτήριο και γνώρισμα αποτελεί η ενίσχυση του ΚΚΕ. Το λαϊκό κίνημα θα μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση. Διότι, κάτω από άλλες συνθήκες, οι δύο αυτές δυνάμεις θα μπορέσουν να εγκλωβίσουν το λαϊκό κίνημα σε άσφαιρα πυρά, σε περιστασιακές αντιδράσεις χωρίς λαϊκή ενότητα, χωρίς στρατηγική, χωρίς προοπτική».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους λόγους της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε:

«Προεκλογικοί. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Κάνουμε συγκεντρώσεις, περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Αυτό είναι το κυριότερο για μας. Η συζήτηση με τους ανθρώπους στους χώρους της δουλιάς τους. Εκεί η συζήτηση είναι πολύ πιο πηγαία, λιγότερο επιτηδευμένη και λιγότερο επικοινωνιακή με βάση την επικοινωνιακή αντίληψη που περνάνε τα κόμματα που στηρίζονται σε διαφημιστικές εταιρείες».

Στην ερώτηση αν διαβλέπει τον κίνδυνο της κούρασης από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Εμείς, έτσι κι αλλιώς, δουλεύουμε μέσα στο λαό. Η προεκλογική περίοδος προσφέρεται για διάλογο και συζήτηση μαζί του και μάλιστα για συζήτηση στα συγκεκριμένα μεγάλα προβλήματα και στη γενική πολιτική γραμμή των κομμάτων. Εμείς είμαστε μαθημένοι, δεν κουραζόμαστε. Αλλοι είναι αυτοί που χρειάζεται να εγκαταλείψουν για λίγο τα σαλόνια και μπορεί να κουράζονται, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς αυτό. Για μας, ας γίνουν τώρα οι εκλογές».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τις επιθέσεις Πάγκαλου που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

«Εμείς με αμείωτη ένταση θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και τη δράση μας για την Παιδεία, την Υγεία, την Ανεργία, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις που επεκτείνονται στην Ελλάδα, για το σύστημα της Αντιπυραυλικής Αμυνας, για το Κυπριακό και το Αιγαίο. Αυτά θα συζητήσουμε. Η συζήτηση και η αντιπαράθεση εκεί πρέπει να γίνει, κι αυτά είναι, άλλωστε, και τα ζητήματα που ενδιαφέρουν το λαό».

Στο πλαίσιο της περιοδείας της, η Αλ. Παπαρήγα περιόδευσε χτες στα εργοστάσια ΕΛΒΟ και ΑΜΣΤΕΛ και το βράδυ μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στο Πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα.

Πάλη για ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων φέρνει άμεσα πλήγματα στις εργασιακές σχέσεις και συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη πολιτική δύναμη των επιχειρηματιών και των κομμάτων που τους υπηρετούν. Αυτό προκύπτει από την ως τώρα πείρα. Που πρέπει να αξιοποιήσουν και οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ που από την ιδιωτικοποίησή της χάθηκαν 300 θέσεις εργασίας στην τελευταία τριετία.

Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα, και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας που θα αναπτύσσεται και θα σχεδιάζει την παραγωγή με βάση τις ανάγκες άμυνας της χώρας και τα συμφέροντα του λαού και όχι τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την κερδοφορία των πολυεθνικών, των μεταπρατών και των μεσιτών.

Στη διάρκεια της περιοδείας της στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων, τον πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο το οποίο κατέχει το 51% των μετοχών και τον διευθυντή της εταιρείας που εκπροσωπεί τον Ομιλο Μυτιληναίου (46% των μετοχών) ο οποίος έχει και το μάνατζμεντ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημερώθηκε για την παραγωγική συρρίκνωση της επιχείρησης και τον κίνδυνο το 2008 να μείνει χωρίς παραγωγικό έργο αν δεν ανατεθούν σύντομα παραγγελίες από το υπουργείο Αμυνας και άλλους φορείς του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται «λύσεις» που πιθανά θα σκάσουν στις πλάτες των 730 εργαζομένων.

«Αποδεικνύεται μέσα από την ίδια την πραγματικότητα ότι η ΠΑΣΟΚική και ΝεοΔημοκρατική ιδιωτικοποίηση σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, ελεύθερης οικονομίας όπως λένε, θέτει σε απειλή επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πολύχρονη διαμορφωμένη πείρα, έχουν παραγωγικότητα, έχουν έργο. Αυτές τις επιχειρήσεις τις βάζει μπροστά σε έναν κίνδυνο: Είτε να συρρικνωθεί η παραγωγική δραστηριότητα οπότε θα απολυθούν αρκετοί εργαζόμενοι, είτε ακόμη και να κλείσουν», είπε η Αλ. Παπαρήγα. Και επανέλαβε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αν και όπως διευκρίνισε, αυτό δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως οι κρατικές επιχειρήσεις που υπήρχαν λειτουργούσαν καλά ή λειτουργούσαν προς όφελος του λαού.

Απαντώντας στην αγωνία των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε - κάτι που αναγνωρίστηκε άλλωστε και από τους ίδιους - ότι το ΚΚΕ σταθερά βρίσκεται στο πλευρό τους και στηρίζει τα αιτήματά τους. «Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει παραγωγή προϊόντων σ' αυτό το εργοστάσιο και ταυτόχρονα δουλιά στους εργαζόμενους. Υπάρχει η αντικειμενική βάση γι' αυτό, γιατί και ο στρατός χρειάζεται οχήματα και οι συγκοινωνίες λεωφορεία κλπ. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Εμείς, έχουμε ασκήσει πίεση πολλές φορές σ' αυτό το θέμα. Θα συνεχίσουμε. Οι απαντήσεις πάντως που έχουμε πάρει από την κυβέρνηση είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε».

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους σε κατά μέτωπο και εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υλοποιούν αυτή την πολιτική. «Ο αγώνας σας, είπε, πρέπει να έχει το χαρακτήρα πίεσης για άμεσα μέτρα ώστε να μην κλείσει η επιχείρηση, να επανέλθει 100% στο δημόσιο και να δοθούν παραγγελίες για να έχει δουλιά. Για να έχει όμως αποτελεσματικότητα, πρέπει να συνδεθεί με εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Στην πορεία πρέπει ο λαός να διεκδικήσει ό,τι παράγεται σ' αυτό τον τόπο να μετατραπεί σε λαϊκή ιδιοκτησία», ξεκαθάρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση στην Τούμπα

«Ψήφος στο ΚΚΕ - Ρήγμα στο δικομματισμό. Να γίνει η εκλογική μάχη η πρώτη ήττα του δικομματισμού. Είναι ευθύνη, που έχουμε απέναντι στη νέα γενιά, που μεγαλώνει χωρίς τις κατακτήσεις των παλιότερων. Δουλιά μέχρι τις εκλογές, άνθρωπο τον άνθρωπο. Να συμβάλλουμε, με όλες τις δυνάμεις, να πείσουμε τους εργάτες και τις εργάτριες, τους μικρούς και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, κάθε νέο και νέα, ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα στον εργαζόμενο λαό της Τούμπας από το Πάρκο του Αγίου Θεράποντα, όπου μίλησε χτες βράδυ. Η μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας αποτελεί στοιχείο αισιοδοξίας πως ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που κάνουν το βήμα. Ο λαός της Τούμπας απέδειξε χτες για άλλη μία φορά ότι κρατά αναμμένη τη φλόγα των αγωνιστικών παραδόσεων.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του«902»σήμερα Πέμπτη στις 20.35 τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα ΕΣΗΕΜ-Θ), όπου πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία.

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη η περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- 09.30: Επίσκεψη στην ΕΥΑΘ. Συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης. Συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου. Ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων.

-- 12.00: Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

-- 18.30: Συνάντηση με το δήμαρχο και το ΔΣ του Δήμου Πολίχνης.

-- 20.30: Συγκέντρωση στην Πολίχνη, στο Δημαρχείο.

Αύριο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα περιοδεύσει στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Στις 10.30 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο χώρο του Ναυπηγείου. Επίσης, θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Σωματείου και απεργούς εργαζόμενους στα συνεργεία των εργολάβων.

«Φοβίστε το δικομματισμό»

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι, όλων των κλάδων, ενωμένα και συντονισμένα να αντεπιτεθούν στην επίθεση που δέχονται από την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στους εργαζόμενους της ΑΜΣΤΕΛ. Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους επισήμανε ότι, ακόμα κι αν σήμερα οι εργαζόμενοι ενός κλάδου ή μίας επιχείρησης δεν έχουν δεχτεί τα πλήγματα, αύριο είναι βέβαιο ότι θα χτυπηθούν, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής.

Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν θερμά την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναγνωρίζοντας τη συμβολή του Κόμματος στους αγώνες για τα δίκια της εργατικής τάξης, για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων, αλλά και τη σταθερή και πολύτιμη στήριξη που παρέχει όλα τα χρόνια στους αγώνες του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών. Ενός κλάδου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λυσσαλέα επίθεση της εργοδοσίας και εκφράζεται και με τις πολύχρονες δικαστικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών του.

Στην ΑΜΣΤΕΛ απασχολούνται 280 εργαζόμενοι. Και σ' αυτή την επιχείρηση χάνονται θέσεις εργασίας, είτε στο όνομα της τεχνολογικής αναβάθμισης, είτε διότι δεν αντικαθίσταται προσωπικό που συνταξιοδοτείται.

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους, με την ψήφο τους, να καταδικάσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Και τα δύο κόμματα, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να δεχτούν απώλειες γιατί έχουν βαρύτατες ευθύνες για την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Εχουν βαρύτατες ευθύνες και από τη θέση της κυβέρνησης και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίβαρο στις απώλειες των δύο κομμάτων πρέπει να είναι το ΚΚΕ. Η απώλειές τους και η ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι ένας παράγοντας που θα τους φοβίσει», είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ